Ana SayfaHaberlerDünyaEndonezya'da yolcu uçağı düştü

Endonezya’da yolcu uçağı düştü

   

 IndoEndonezya’nın başkenti Cakarta’dan Bangka Adası’nın Pangkal Pinang kentine gitmekte olan Boeing 737 tipi yolcu uçağı kalkıştan yaklaşık 13 dakika sonra düştü. Radardan kaybolan uçak, henüz bilinmeyen bir nedenle denize düştü.

 

İçinde 189 yolcu ve mürettebat bulunan Lion Air’e ait uçaktan kurtulan olmadığı tahmin ediliyor.

 

Lion Air’den yapılan açıklamada, uçakta daha önce teknik bir arıza olduğu teyit edilerek, gereken tamiratın yapıldığı belirtildi. Lion Air Yönetim Kurulu Başkanı Edward Sirait, Boeing 737 tipi uçağın pilotunun Pazartesi günü kalkıştan kısa bir süre sonra havalimanına geri dönmek için izin istediğini belirtti.

 

Sirait, "Pilotumuz kurallara uygun bir şekilde hareket etti. Bir sorun olduğunu gördüğü zaman, merkeze geri dönmek için izin istedi. Ama sonra ne olduğunu bilmiyoruz" şeklinde konuştu. Sirait, uçakta daha önce teknik bir arıza yaşandığını, ancak Pazartesi günkü uçuş öncesinde arızanın giderildiğini söyledi.

 

Endenozya Ulaşım Güvenliği Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, uçaktan 178 yetişkin, bir çocuk, iki bebek, iki pilot ve altı mürettebat olmak üzere toplam 189 kişi bulunuyordu. Daha önceki açıklamalarda, uçakta 188 kişinin bulunduğu belirtilmişti.

 

Uçağın düştüğü bölgede arama ve kurtarma çalışmaları da sürüyor. Arama-kurtarma çalışmalarından sorumlu yetkili "kazadan kurtulan olup olmadığını bilmiyoruz" dedi. Kurtulan olmasını ümit ettiklerini belirten yetkili, ancak "hiçbir teyitte bulunamayacaklarını" söyledi. Cakarta açıklarında düşen uçağın enkazının 30 ile 40 metre derinlikte olduğu tahmin ediliyor. İlk enkaz parçalarının denizde, Cakarta’nın 70 kilometre uzağında bulunduğu bilgisi verildi. Kurtarma ekiplerinin cep telefonları ve can kurtarma yelekleri buldukları belirtildi.

 

Uçak yeniydi

 

Yerel saatle 06.20’de Cakarta’dan kalkış yapan Lion Air’in JT-610 sefer sayılı uçağının bir saat sonra Bangka Adası’na ulaşması bekleniyordu. Uçağın düşmeden kısa süre önce son olarak Batı Cava vilayetindeki Karawang’da tespit edildiği ve ardından uçakla iletişimin koptuğu bildirildi.

 

Boeing 737 tipi yolcu uçağı 2016 yılından bu yana hizmet veriyordu. Yetkililer uçağın yeni olduğunu belirtiyor. Ucuz uçuşlar yapan havayolu şirketinin filosunda 112 uçak bulunuyor.

 

2013 yılında da Lion Air’e ait Boeing 737 tipi bir yolcu uçağı Endonezya’nın tatil adası Bali’de iniş sırasında denize düşmüştü. İçinde 100’den fazla kişinin bulunduğu uçak ikiye ayrılmış, ama kazada hayatını kaybeden olmamıştı.

- Advertisment -