Ana SayfaDış Haberİngiltere’de İsrail yanlısı İşçi Partisi’ne kampanya yürüten George Galloway ara seçimi kazandı:...

İngiltere’de İsrail yanlısı İşçi Partisi’ne kampanya yürüten George Galloway ara seçimi kazandı: “Bu Gazze için!”

Aykırı çıkışlarıyla tanınan solcu siyasetçi George Galloway, ara seçimlerde yürüttüğü Filistin yanlısı kampanyanın ardından, en yakın rakibine 6 bine yakın fark atarak Rochdale’den parlamentoya seçildi. İlk partisi parlamentoya giren Galloway, zafer konuşmasında Gazze'de ateşkes çağrısını reddeden İşçi Partisi liderine seslendi: "Keir Starmer, bu Gazze için!” Rochdale kalabalık bir Müslüman nüfusa sahip, solun güçlü olduğu bir seçim bölgesi.

Ada ülkesinde, solcu bir siyasetçi olan George Galloway, Gazze’yi savunmak adına sözcülük yapacağını belirttiği kampanyasıyla parlamento ara seçiminde ezici bir galibiyet elde etti. Britanya Çalışanlar Partisi’nin (Workers Party of Britain) lideri George Galloway, çekişmeli bir kampanya sürecinin yürüdüğü ara seçimlerde, İşçi Partisi’nin (Labour Party) İsrail karşıtı yorumları nedeniyle adayına desteğini çektiği yarışın ardından İngiltere’nin kuzeyindeki Rochdale bölgesindeki Avam Kamarası sandalyesini kazandı.

Galloway, en yakın rakibi bağımsız aday olan ikinci sıradaki David Tully’nin 6.638 oyuna karşılık 12.335 oy alarak seçimleri farkla kazandı. İşçi Partisi’nin desteğini çektiği adayı Ezher Ali, İsrail hakkında komplo teorilerini benimsediği ve yaydığı gerekçesiyle muhalefet partisinin desteğini kaybetmesinin ardından dördüncü oldu. Galloway cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail bombardımanınında 30.000’den fazla insanın öldürüldüğü Gazze’de ateşkes çağrısını reddeden İşçi Partisi liderine atıfta bulunarak, “Keir Starmer, bu Gazze için!” dedi ve devam etti:

“Gazze Şeridi’nde şu anda devam eden felaketi mümkün kılmak, teşvik etmek ve örtbas etmek için oynadığınız rolün bedelini çok ağır ödediniz ve ödeyeceksiniz.”

Önemli bir Müslüman nüfusa sahip seçim bölgesinde Filistin yanlısı bir kampanya yürüten Galloway, hem İşçi Partisi’ni hem de muhafazakarları İsrail’i desteklemekle suçladı.

“Bu bir harekete, bir heyelena, tektonik levhaların kaymasına yol açacak.”

Şu ana kadar yedi kez milletvekili seçilen Galloway, bir zamanlar üyesi olduğu İşçi Partisi’nden, dönemin Başbakanı Tony Blair’i Irak savaşı konusunda eleştirdiği için ihraç edilmişti. Esad’ı destekleyen ve Rusya yanlısı televizyonlara sık sık çıkan Galloway’in zaferi, Britanya’da, İsrail’in Gazze’ye yönelik işgali nedeniyle protestocuların her iki tarafı da desteklemek üzere Britanya sokaklarına çıkmasına neden olan bölünmeyi öne çıkarıyor. Bu galibiyetle, Galloway’in sol görüşlü Britanya Çalışanlar Partisi parlamentoda ilk kez temsil edilecek. Galloway bu kanaldan ilerleyerek İşçi Partisi’ndeki bölünmelerden yararlanmaya çalışacak. Britanya Çalışanlar Partisi lideri seçimden sonra yaptığı konuşmada, “Starmer’a her şeyden önce bu gece plakaların değiştiğini söylemek istiyorum. Bu bir harekete, bir heyelena, tektonik levhaların kaymasına yol açacak.” dedi.

Galloway, 7 Ekim saldırısının ardından başlangıçta İsrail’e tam destek veren İşçi Partisi’nin pozisyonunu zorlamış ve Gazze konusunda parlamentoda konuşma sözü vermiş; İşçi Partisi’yse pozisyonunu değiştirmeye mecbur kalarak acil insani ateşkes çağrısında bulunmuştu.

- Advertisment -