Ana SayfaHaberlerDünyaFransa'da çalışma yasası protestoları

Fransa’da çalışma yasası protestoları

 

Fransa'da işçiler, hükûmetin işsizliği düşürme iddiasıyla hazırladığı yeni çalışma yasası tasarısını protesto etti. Tasarıyı kazanılmış haklarının ellerinden alınması olarak değerlendiren işçiler, ülkenin 200 noktasında eş zamanlı toplanarak gösteriler düzenledi.

 

Polisle çatıştılar

 

Paris'te göstericiler polisle çatıştı. Biri ağır 2 polis memuru yaralandı. Başkentteki protestolarda 5 kişi gözaltına alındı. Fransa'nın en büyük işçi konfederasyonu CGT, Paris'teki eyleme yaklaşık 15 bin işçinin katıldığını açıkladı. 

 

Paris'in yanı sıra Nantes ve Marsilya'da düzenlenen gösterilerde de gözaltılar yaşandı. Polis, Nantes'te 25, Marsilya'da ise 57 kişiyi gözaltına aldı.

 

Yürüyüşün organizatörleri, Paris dışındaki noktalarda yürüyüşlere toplam katılımın en az 50 civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

 

Protestolar yayılıyor

 

Protestocular dün de, aralarında dünya tiyatrosunun en önemli ekollerinden biri ve en eski ulusal tiyatro olan Paris'teki Comedie-Française'in de bulunduğu altı tiyatro binasını işgal etmişti.

 

Paris'in ünlü meydanlarından Republique'te, "Gece Ayakta" eylemleri yaparak meydanda gece boyunca bekleyen daha çok liseli gençler ve işçilerin işgal ettiği tiyatrolar arasında 1968 Mayıs ayı protestolarında da işgal edilen Paris'teki Odeon Tiyatrosu da bulunuyor.

 

Lille, Bordo, Montpeiller ve Caen'de de benzer eylemler olmuş, işgaller nedeniyle tiyatrolarda oyunlar iptal edilmişti.

 

'Kazanılmış haklarımız geri alınmak isteniyor' 

 

Fransa'da işsizliği düşürme amacıyla hazırlanan çalışma yasası tasarısı, sendikalar tarafından "kazanılmış hakların elden alınması" olarak yorumlanıyor.

 

Tasarıya göre günlük azami 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma limiti düşürülecek, fazla mesailerde 5 kata kadar daha az ödeme yapılacak.

 

Yasa tasarısı, şirket ve işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken 18 yaşından küçük, çıraklık eğitimi alanların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini öngörüyor.

 

Tasarıya karşı son 2 ayda 4. kez sokağa çıkan göstericiler, 1 Mayıs'ta da eylem yapacak.

 

Kaynak: AA, Al Jazeera, Reuters 

- Advertisment -