Ana SayfaDış Haberİspanya'da Roma Katolik Kilisesi’nde 200 binden fazla çocuğun istismar edildiği iddia ediliyor

İspanya’da Roma Katolik Kilisesi’nde 200 binden fazla çocuğun istismar edildiği iddia ediliyor

İspanya’da 200 binden fazla çocuğun Roma Katolik din adamları tarafından cinsel istismara uğradığı iddia ediliyor. Bağımsız bir komisyon tarafından hazırlanan raporda, Katolik kilisesinin bu vakalara tepkisinin yetersiz olduğu ve tazminat sağlamak amacıyla bir fon oluşturulması çağrısında bulunuluyor.

Bağımsız bir komisyonun bulgularına göre, 1940’tan bu yana İspanya’da 200 binden fazla çocuğun Roma Katolik din adamları tarafından cinsel istismara uğradığı tahmin ediliyor. Raporda kesin bir sayı verilmemiş olsa da, 8 binden fazla yetişkinin katıldığı bir ankette, yüzde 0,6’sı çocukluğu döneminde din adamları tarafından cinsel istismara uğradığını belirtti. Bu oran, 39 milyon yetişkin nüfusun bulunduğu İspanya’da yaklaşık 200 bin kişiye denk geliyor.

İspanya Ulusal Ombudsmanı Ángel Gabilondo, raporun bulgularını sunarken, kilise üyelerinin uğradığı istismar da dahil edildiğinde bu oranın yüzde 1,13’e (400.000’den fazla kişi) yükseldiğini söylüyor.

Geçmişte eğitim bakanlığı da yapan Gabilondo, “Ne yazık ki, uzun yıllardır istismarları inkar etmek, istismarcıları gizlemek veya korumak amacı vardı” dedi.

Raporda kilisenin tutumu eleştiriliyor ve din adamlarının dahil olduğu çocuk istismarı vakalarına verdiği tepkinin “yetersiz” olduğunu belirtiyor, ayrıca mağdurlara tazminat sağlamak için bir devlet fonunun oluşturulması öneriliyor.

Raporun parlamentoya sunulmasının ardından, İspanyol Piskoposlar Konferansı, bulguları tartışmak üzere 30 Ekim’de olağanüstü bir toplantı düzenleyeceğini duyurdu.

Mart 2022’de İspanya parlamentosu, Katolik kilisesindeki cinsel istismar iddialarını araştırmak amacıyla bağımsız bir komisyonun kurulmasını onaylamıştı. İspanya Katolik Kilisesi, bu soruşturmaya katılmayı reddetmiş olsa da, piskoposlukların faili olduğu cinsel istismar vakalarına ilişkin belgeleri sağladı.

İspanyol kilisesi, 2020’de başlatılan şikayet prosedürü aracılığıyla 927 çocuk istismarı vakası tespit ettiğini açıkladı. Kilise, cinsel istismarla mücadele için protokoller oluşturduğunu ve piskoposluklarda “çocuk koruma” ofisleri kurduğunu iddia ediyor.

- Advertisment -