Ana SayfaHaberlerDünyaKremlin: Koordinatları Türkiye veriyordu

Kremlin: Koordinatları Türkiye veriyordu

 

El Bâb'da Türk askerinin Rus bombardımanıyla vurulmasıyla ilgili Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov açıklama yaptı. Açıklamada, "Ne yazık ki ordumuz, teröristleri bombalarken Türk partnerlerimizin verdiği koordinatlara göre yönlendirildi ve bu kasıtsız bombardıman gerçekleşti. Türk birlikleri o koordinatlarda olmamalıydı" denildi. Peskov ayrıca, "Koordinatların belirlenmesinde koordinasyon eksikliği var" diye de belirtti.

 

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ise, olayın araştırıldığını söyledi. Kurtulmuş, "İlk bilgiler koordinasyon yanlışlığı, yanlış bir koordinasyon, herhangi bir şekilde maalesef istem dışı meydana gelmiş bir olaydır. Bütünüyle bir kazadır ilk bilgilere göre ama bunun nasıl vuku bulduğu, bu aradaki koordinasyon meselesinin nasıl bu kadar atladığı ortaya konulacaktır. Oradaki mücadelede anlaşılıyor ki çok daha yakın bir koordinasyona ihtiyaç var" dedi.

 

Genelkurmay Başkanlığı Perşembe günü, Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında Türk askerlerinin bulunduğu bir binanın Rusya'ya ait bir savaş uçağı tarafından IŞİD'e yönelik hava harekâtı sırasında "kazaen" vurulduğunu ve üç askerin şehit olduğunu duyurmuştu. Olayda biri ağır olmak üzere 11 Türk askeri de yaralanmıştı.

 

Bunun üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı başsağlığı dilemek için aramıştı.

 

Rus uçağının 24 Kasım 2016'da düşürülmesinden sonra kopan ve karşılıklı hamlelerle normalleşme sürecine giren iki ülke ilişkileri Suriye’deki savaşın gidişatı üzerinde de önemli bir role sahip. Türkiye ve Rusya'nın genelkurmay başkanlıkları sürekli koordinasyon halinde.

 

Kaynak: Reuters, Al Jazeera

- Advertisment -