Ana SayfaHaberlerDünyaYunanistan'da seçimi Miçotakis kazandı

Yunanistan’da seçimi Miçotakis kazandı

 

Yunanistan'da sandıkların yüzde 99.84'ü açıldı. Yeni Demokrasi oyların yüzde 39.85'ini alırken Çipras'ın liderlik ettiği SYRIZA beklenenden daha iyi bir performans göstererek yüzde 31.53 oy aldı. Bu sonuçlara göre parlamentoda YD'nin 158, SYRIZA'nın 86 koltuğu bulunacak.

 

Yapılan erken genel seçimlerde merkez solcu Değişim Hareketi(KINAL) yüzde 8.10 oy alarak üçüncü parti oldu ve parlamentoda 22 koltuk kazandı. Yunan Komünist Partisi de oyların yüzde 5.10'unu alarak 15 milletvekili çıkarma hakkı kazandı.

 

Neo-Nazi görüşleriyle bilinen Altın Şafak Partisi yüzde üç barajını aşamadığı için meclis dışı kaldı. Altın Şafak'ın geçen dönem 16 milletvekili bulunuyordu. Milliyetçi 'Yunan Çözümü Partisi' ise yüze 3.74 oy alarak 10 sandalye ile parlamentoya girmeyi başardı.

                      

Ekathimerini'nin haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan'ın yeni başbakanı Miçotakis'e tebrik telefonu açan ilk dünya lideri oldu. Miçotakis'in Erdoğan'a uluslararası hukuk ve iki ülkenin de çıkarları için içten diyalog kurulduğu sürece Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin tekrar başlatılabileceğini söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de Miçotakis'e bir tebrik mesajı göndererek "Yunanista'nın çok şey başardığını ama daha da fazlasını yapması gerektiğini ifade etti. Juncker bu mesajda Miçotakis'e güven duyduğunu da vurguladı.

 

YD'nin birinci parti olacağının kesinleşmesinin ardından bir zafer konuşması yapan Miçotakis aldıkları büyük sorumluluğun farkında olduklarını söyledi ve "Bütün Yunanları temsil etmek için çok sıkı çalışacağım, bölünmek için çok azız" dedi. Miçotakis kuracağı hükümetin saydam olacağını belirtti.

 

Miçotakis bugün yemin edip görevi Çipras'tan devralacak. YD hükümetinin kabinesi de salı günü yemin edecek. Parlamentoda yeni dönem 17 Temmuz'da başlayacak.

 

Öte yandan seçimi kaybeden başbakan Çipras, halkın kararına tamamıyla saygı duyduklarını söyledi. Çipras yaptığı konuşmada, "Yunanistan'ı bugün olduğu yere getirmek için ağır bir siyasi bedel ödedik dedi ve "stratejik" bir mağlubiyet aldıklarını ifade etti.

 

BBC Türkçe'nin aktardığına göre Miçotakis'in ailesinde birçok kişi, daha önce siyasette önemli görevler üstlendi. Babası Başbakanlık, ablası da dışişleri bakanlığı yapmıştı.

- Advertisment -