Ana SayfaHaberlerGündemBerberoğlu'na müebbet istemi

Berberoğlu’na müebbet istemi

 

MİT Tırlarının durdurulmasına ilişkin davada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

 

Savcı, Berberoğlu ile sanıklar eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dündar ve Ankara Temsilcisi Gül'ün "örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 15'er yıla kadar hapis cezasına mahkum edilmesini talep etti.

 

Berberoğlu ile Dündar ve Gül'ün davaları birleştirilmişti

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Can Dündar'ın "Tutuklandık" isimli kitabında, görüntüleri kendisine "Solcu bir vekilin 27 Mayıs'ta getirdiğini" yazması ve araştırma sonucunda bu kişinin CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu olduğu iddiası üzerine soruşturma başlatmıştı. Başsavcılık, konuya ilişkin Berberoğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle hazırladığı fezlekeyi TBMM'ye gönderdi. Milletvekili dokunulmazlığı kaldırılan Berberoğlu hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianame, 1 Eylül 2016 tarihinde İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

 

Mahkeme, söz konusu davanın, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin görüntüleri yayımladıkları gerekçesiyle gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyayla birleştirilmesine ilişkin savcılığın talebini de kabul etmişti. 

 

Enis Berberoğlu'nun "devlet sırrı" niteliğindeki görüntüleri kimden aldığının bilinmediği, 27 Mayıs'ta verdiği Can Dündar'ın görüntüleri 29 Mayıs'ta Cumhuriyet gazetesinde yayımladığı yazılan iddianamede, Berberoğlu'nun, "MİT tırları olayının flash diske alınmış görüntülerini, devlet sırrı olduğunu bile bile Can Dündar'a verdiği, bu eylemiyle sır niteliğindeki bilgilerin ifşâsı suçunu işlediği" aktarılmış ve Berberoğlu için 30 yıla kadar hapis cezası istenmişti. 

 

MİT Tırları haberiyle başlayan soruşturma

 

Cumhuriyet Gazetesi  29 Mayıs 2015’te,  Aydınlık gazetesinde  14 ay önce yayınlanmış olan  MİT tırlarına ilişkin haberi  ‘İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar'  manşetiyle  yeniden vermiş, Suriye’ye giden MİT’e ait TIR’ların içinde mühimmat ve silah olduğunu duyurmuş, gazetenin internet sitesinde de bunlara dair görüntüler yayınlamıştı.

 

MİT TIR’larına ilişkin ilk haberi Aydınlık Gazetesi  21 Ocak 2014 tarihinde  “İşte TIR’daki cephane” manşetiyle yayınlamıştı.  Haberde  “Adana’da durdurulan MİT’e ait 3 TIR’dan mühimmat çıktı. Aydınlık, arama fotoğraflarına ulaştı. TIR’ların  insani malzeme değil, top mermisi taşıdığı belirlendi” denilmişti. Aydınlık'ın haberinde TIR’daki askeri mühimmatın kime gittiğine dair bir ibare yoktu.

 

Cumhuriyet’in haberinde silahların kime gittiği yönünde kesin bir ifade kullanılmamış ancak "Olaydan sonra hükümet, TIR’larla Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD’e) yardım için silah ve mühimmat taşındığı iddialarını ısrarla reddetti. Bu konunun soruşturulması taleplerini reddederken, skandalın ortaya çıkarılmasını sağlayan kamu görevlileri hakkında soruşturma açtırdı.” ifadesi yer almıştı.

 

Savcılık, mahkemeye gönderdiği bir üst yazıda,  'Can Dündar'ın yayınladığı haberin gazetecilik faaliyeti ve basın hürriyeti kapsamında olmadığını, MİT TIR'ları haberinin 7 Haziran 2015 genel seçimlerinin hemen öncesinde yayınladığını, haberin 'doğrudan FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarından temin edilen maddi menfaat karşılığında örgütün nihai amacı doğrultusunda yayınladığını’ iddia etmişti.

 

Kaynak: DHA, Al Jazeera

- Advertisment -