Ana SayfaHaberlerGündemBüyük Zafer'in 94. yılı

Büyük Zafer’in 94. yılı

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 94. yıl kutlamaları yapılıyor. Ankara'da, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarının yapılacağı Atatürk Kültür Merkezi'ndeki (AKM) törenler, Pazartesi günkü fırtına nedeniyle hipodromun kullanılamaz hâle gelmesinden dolayı iptal edildi. Geçit töreni şehir merkezinde, TBMM ile eski Meclis arasındaki güzergâhta olacak.

 

 

"İhanet çetelerini bozguna uğratarak…"

 

30 Ağustos için ilk tören Anıtkabir’de yapıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan protokolle birlikte Anıtkabir’de Aslanlı Yol'dan yürüdü. Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakan Erdoğan saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasının ardından Misak-ı Milli Kulesi’nde Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Özel deftere yazdıklarını okuyan Erdoğan'ın mesajı şöyle:

 

"Aziz Atatürk, bugün Büyük Zafer'in 94. yıldönümünü millet olarak büyük bir gurur ve heyecanla yâd ediyoruz. Tüm yokluk, yoksunluk ve zorluklara rağmen Kurtuluş Savaşımızı Büyük Zafer’e ulaştıran azim ve inançla emanetiniz olan Cumhuriyetimizi pâyidar kılmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Ülkemizi bu kutlu yürüyüşünden alıkoymak isteyen terör örgütlerinin hâin saldırılarına aldırmadan, ihanet çetelerini bozguna uğratarak birlik, beraberlik ve dayanışma içinde istikbâl mücadelemizi sürdürüyoruz.

 

Bu yıl hayata geçirdiğimiz Osman Gâzi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi ülkemizin gurur kaynağı olan tarihi projeler mücadele azmimizin bir tezahürüdür. Aziz milletimizin, tıpkı 94 yıl önce olduğu gibi tüm farklılıklarını bir tarafa bırakarak 15 Temmuz gecesi ortaya koyduğu irade, en büyük güven kaynağımızdır. Zât-ı âlinizin ve aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan bu vatanı canımız pahasına korumaya ve büyütmeye devam edeceğiz. Ruhun şâd olsun."

 

Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulûsi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli, Mehmet Şimşek, Tuğrul Türkeş, Veysi Kaynak, yüksek yargı kurumu başkanları, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları ve diğer devlet erkanı katıldı.

 

İlk kez vatandaşlar alındı

 

Bu yıl düzenlenen törenlerde Anıtkabir'de bir ilk de yaşandı. Önceki yıllarda Anıtkabir, devlet ve askeri erkanın katıldığı törenin ardından vatandaşların ziyaretine açılıyordu. Bu sene, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığındaki heyetin katıldığı tören bölümüne ilk kez vatandaşlar da alındı. Anıtkabir'deki töreni izleyenler arasında 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olanların yakınları ve gâziler de vardı.

 

Askerler de arandı

 

Anıtkabir’deki kutlamalar için bu yıl öncekilere oranla daha sıkı güvenlik önlemleri alındı. Anıtkabir'e giden tüm yollar trafiğe kapatıldı. Anıtkabir'in avlusuna da bu yıl ilk kez bariyerler konuldu.

 

Anıtkabir'e girişler sırasında vatandaşların yanı sıra askerler de arandı.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -