Ana SayfaHaberlerGündemÇavuşoğlu: Kulağından tutup hücreye atardık

Çavuşoğlu: Kulağından tutup hücreye atardık

 

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneğinin (ANSİAD), Akra Barut Oteli'nde düzenlediği yemekte konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Eğer biz de Türkiye Cumhuriyeti olarak onlar gibi hukuksuzluğa düşseydik, karşılıklılık esası gütseydik, o gece Hollanda'nın maslahatgüzârını bakanlığa çağırıp, kulağından tutup hücreye atardık" dedi. 

 

Çavuşoğlu, 24 TV'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Türkiye ile AB arasındaki 18 Mart mutabakatını, vize serbestisi konusunu da değerlendiren Çavuşoğlu, "Geri Kabul Anlaşması zaten tamamen iptal edildi, şu an uygulamıyoruz zaten. Bunlar bizi vize konusunda oyaladılar, oyaladılar. Geri Kabul Anlaşması'nı uygulamıyoruz, 18 Mart göç anlaşmasını da bundan sonra uygulamayacağız. Yani değerlendiriyoruz. Eğer bu şartlar yerine gelmezse bir an evvel, onu da uygulamayacağız. Bu bizim elimizde. Göç anlaşmasını da 'Bugünden itibaren uygulamıyoruz' deriz, biter. Biz bunu tek taraflı durdurabiliriz" diye konuştu. 

 

“Almanya ile sorunu ciddi şekilde aştık”

 

Çavuşoğlu, Antalya'daki konuşmasında Hollanda ve Almanya ile yaşanan sorunlardan ülkelerin vatandaşlarını ayrı tuttuklarını, Hollanda ve Almanya vatandaşlarını dost olarak gördüklerini söyledi. "Şu anda zaten Almanya ile ciddi bir sorunumuz yok, sorunu ciddi şekilde aştık" diyen Çavuşoğlu, Berlin'deki turizm fuarı öncesinde yapılan görüşmelerde belli bir noktaya geldiklerini belirtti.

 

Her zaman diplomasiyi tercih ettiklerini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, "Turizm sektörüyle bizi tehdit edecekler diye biz, 80 milyonun onurunu çiğnetemeyiz. Bu konuda da dik duruşumuzu gösteririz. Bu dengeyi çok iyi korumamız lazım" dedi.

 

“İşadamlarının ne suçu var?”

 

Çavuşoğlu, sadece Almanya'nın geçen yıl Türkiye'ye 6 milyar euroluk otomobil sattığını belirtti. "Ticaret başka, iş adamlarının ne suçu var? Hollanda'daki iş adamlarının bir suçu yok ki. Hollanda'da şu anda aynı faşist çizgiye gelen partilerin, hükümetin, 'Wilders'ten biraz daha oy alabilir miyim?' diye popülizm yaparak uyguladıkları kabul edilemez. Hak, demokrasi, özgürlükler adına kabul edilemez. Peki uluslararası hukuk, Viyana sözleşmesi… Eğer biz de Türkiye Cumhuriyeti olarak onlar gibi hukuksuzluğa düşseydik, karşılıklılık esası gütseydik, o gece Hollanda'nın maslahatgüzârını Bakanlığa çağırıp, kulağından tutup hücreye atardık" diye konuştu.

 

Ukrayna'dan Türkiye'ye uçuşları artırma çalışmaları

 

Antalya'ya yapılan altyapı çalışmaları hakkında bilgi veren Çavuşoğlu, Antalya Havalimanı'nı da Gazipaşa Havalimanı'nı da genişletme çalışmaları yapılacağını söyledi.

 

Çavuşoğlu, Ukrayna-Türkiye arasında kimlikle seyahat sağlamak için anlaşmanın Pazartesi imzalandığını anımsattı. Ukrayna vatandaşlarının sadece yüzde 30'unun pasaportu bulunduğunu ve ülkede pasaport almanın çok masraflı olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Geçen sene buna rağmen Ukrayna'dan gelen turist sayısında bir önceki yıla göre yüzde 48 artış oldu. Bu sayı neden 1,5-2 milyona çıkmasın" dedi.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -
Önceki İçerik
Sonraki İçerik