Ana SayfaHaberlerGündemCHP Danıştay'a gidiyor

CHP Danıştay’a gidiyor

 

CHP, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 16 Nisan Pazar günü yapılan referandumda verdiği kararlarla ilgili Danıştay'a başvuracağını duyurdu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan yazılı açıklamasında, Danıştay'a dava dilekçesinin Cuma günü verileceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

 

"Mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin YSK işleminin iptali talebiyle bugün (Cuma) Danıştay'da dava açıyoruz. Ayrıca dava sonuna kadar halk oylaması sonuçlarının kesinleştirilmesinin önlenmesi için yürütmeyi durdurma talep ediyoruz. Avukatımız Atilla Kart Danıştay'a dava dilekçesini verdikten sonra saat 16.00'da YSK önünde gerekli açıklamaları yapacaktır. İster 'hayır' ister 'evet' demiş olsun oy kullanan 49 milyon vatandaşımızın hakkını korumak için hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğiz."

 

YSK'nın kararları tartışılıyor

 

Yüksek Seçim Kurulu’nun referandum yapılırken, mühürsüz oyların da kabul edileceğini açıklaması, sonuçların geçerliliğini sorgulamaya kadar varan tartışmalara yol açtı. Mühürsüz oyların geçerli sayılmasına ilişkin kararının gerekçesini açıklayan YSK, "Seçmene yüklenebilecek bir kusur olmamasına rağmen seçmenin oyunun geçerli sayılmamasının, yönetime katılma hakkının özünü ortadan kaldıracak bir sonuç yaratacağı açıktır" ifadelerini kullanmıştı.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, YSK'ya referandumun iptali için başvurmuştu. Tezcan, "Baskı ve tehditle alınamayan sonuç YSK devreye sokularak alınmaya çalışılmıştır. Bu seçim meşruiyeti olmayan bir mühürsüz seçimdir" demişti.

 

16 Nisan referandum sonucunu tanımadıklarını söyleyen CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke de, ''Bunun için demokratik tüm haklarımızı kullanacağımızdan şüpheniz olmasın. Her türlü deyince, Meclis'ten çekilmek de çalışmaya devam etmek de buna girer'' demişti. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise MYK’da Meclis’ten çekilme kararının uygun olmayacağı kararına vardıklarını açıklamıştı.

 

Kaynak: DHA, Al Jazeera

- Advertisment -