Ana SayfaHaberlerGündemDavutoğlu'ndan Katar'da askeri üsse ziyaret

Davutoğlu’ndan Katar’da askeri üsse ziyaret

 

Katar’da temalarda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Katar'da Türk Silahlı Kuvvetleri Kara Unsur Komutanlığı’nı ziyaret etti. Başbakan, öncesinde  Katar Üniversitesinde, "Türkiye-Katar İşbirliği, Bölgesel Meydan Okumalar, Daha Geniş Ufuklar" konulu bir panelde ve Türkiye-Katar İş Forumu'nda konuşma yaptı. Türkiye ile Katar arasında son dönemde artan stratejik iş birliğini tamamlayıcı mahiyette bir özel alanın da savunma sanayi olduğuna işaret eden Davutoğlu, bu alanda birçok şirketin Katarlı muhataplarla görüşmelerde bulunduğunu anlattı.

 

Davutoğlu, Türkiye ve Katar arasında en üst düzeyde benimsenen ve en önemli önceliklerden birinin, iki ülkenin savunma sanayiinde ortak projelere yönelmesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

 

"Bugün attığımız imzayla Türk Silahlı Kuvvetlerinin Katar’daki mevcudiyeti ve buradaki ortak üssümüz devreye girmiş oluyor. Bu konuda Katar’ın duyduğu güvene müteşekkiriz. Türkiye kendisine güvenen hiçbir dostu yalnız bırakmamıştır. Türkiye, kendisine güvenen hiçbir ülkenin yanında durmaktan geri durmamıştır. Katar, Türkiye’ye güvendi ve Türkiye Katar’a güvendi. Bugün dünya ölçeğinde bir iş birliği sergiliyoruz. Bu bağlamda savunma sanayi iş birliğimiz, bu askeri iş birliğimizi takviye eden, tahkim eden ana unsurlardan biri. Bunu da geliştireceğiz."

 

Ayrı mutabakat gerekecek

 

Anlaşma Katar topraklarında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiğinde konuşlandırılmasına imkan tanımakla birlikte, her bir tatbikat, ikili manevra, askeri eğitim faaliyeti ve kuvvet konuşlandırmaları için ayrı mutabakatlar gerekecek. Söz konusu anlaşma ile Katar’la daha önce bu konularda yapılmış olan anlaşmalar da güncellenmiş sayılacak.

 

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Tani geçen aralık ayında imzalanan anlaşma sonrası yaptığı açıklamada, iki ülkenin askeri alandaki işbirliğinin önemine değinmiş, "Türk ordusunun tarihi ve deneyimi, Katar ordusunun olanak ve yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olacaktır. Katar her ne kadar savunma alanında oldukça yol katetse de bu konuda Türkiye'den destek beklemekteyiz" demişti.

 

"Türkiye mültecilere hiçbir zaman kapılarını kapatmayacak"

 

Davutoğlu konuşmasında, “Bir çok millet mültecilere kapılarını kapattı ama Türkiye hiçbir zaman kapılarını kapatmayacak. Bizim kapılarımız her zaman onlara açık. Çünkü bizim kalplerimiz onlara açık. Onlar bizim evlerimize girmeden kalplerimize girdiler. Bugün bizim ihtiyacımız olan bu yaklaşımdır” dedi.

 

Türkiye’de bugün neredeyse 3 milyon mülteci bulunduğunu söyleyen Davutoğlu, Suriye halkının 3’de birinin bugün komşu ülkelerde mülteci durumunda bulunduğunu ve Türkiye’de doğmuş 152 bin Suriyeli bebek olduğunu belirtti.

 

“Daha iyi bir güvenlik ortamı için birlikte çalışmamız gerekiyor” diyen Davutoğlu, “Türkiye’nin Katar gibi bir ortağa ihtiyacı var biz istikrarlı ve güvenlik bir Körfez olmasını istiyoruz” diye konuştu.

 

"Suriye’de siyasi bir çözüm için uğraşıyoruz"

 

Türkiye ve Katar’ın Suriye konusunda aynı bakış açısına sahip olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Suriye’de siyasi bir çözüm için uğraşıyoruz. Suriye’de çözüm için ılımlı muhalifleri destekliyoruz” dedi. Davutoğlu, “Biz bölgemizdeki ülkelerin siyasi birliğini güçlendirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Kilis nüfusunun yüzde 60’ının Suriyeli olduğunu belirten Davutoğlu, Kilis’e düşen roketlerle ilgili bir soru üzerine “Kilis’te vatandaşlarımızı korumak için gerekli her türlü tedbirleri alıyoruz” dedi.

 

Davutoğlu konuşmasında mezhepçiliğin en büyük tehditlerden biri olduğunu da vurguladı.

 

"Başbakan olarak bu dost ülkeyi ilk defa ziyaret etmenin mutluluğunu yaşıyorum"

 

Davutoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Katar İş Forumu'nda da konuşma yapan Başbakan Davutoğlu, "Ülkeler vardır, ikili ilişkileri rutindir ve dönemsel olarak karşılıklı ziyaretlerle statik bir hal kazanmıştır. Ülkeler vardır, ikili ilişkileri belli gerilimler, iniş çıkışlar yaşar. Çok nadir ülkeler arasında ikili ilişkiler her zaman sıcak, her zaman dinamik ve her zaman vizyon odaklı olmuştur. Türkiye ve Katar, bu iki nadir ülkeler arasındadır." ifadesini kullandı.

 

Türkiye-Katar ilişkilerinin son 10-12 yılda "olağanüstü" olduğunu belirten Davutoğlu, "Ben 2005 yılında bu güzel ülkeye o zamanki Başbakanımız, şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı olarak geldiğimde ilişkiler yeni yeni tohumlanıyordu. Şimdi başbakan olarak bu dost ülkeyi ilk defa ziyaret etmenin mutluluğunu yaşıyorum" diye konuştu.

 

Dışişleri Bakanı olarak Katar'a 15 kez geldiğini anlatan Başbakan Davutoğlu, ziyaretlerinde sadece kardeşlik ve samimiyet gördüğünü bildirdi.

 

Bu ziyaretinde çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, iki ülke iş adamlarının bürokratik hiçbir engelle karşılaşmayacaklarını vurgulayan Davutoğlu, Katarlı iş adamlarının Türkiye'de Türk iş adamları gibi, Türk iş adamlarının da Katar'da Katarlı iş adamları gibi kolaylıkla hareket edeceklerini kaydetti.

 

Türkiye ile Katar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için güçlü bir siyasi irade bulunduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu, iş adamlarına, Türk-Katar ilişkilerinin ekonomik olarak en üst seviyeye çıkarmanın ellerinde olduğunu anlattı.

 

Davutoğlu, iş adamlarına, "Bizim size vereceğimiz en büyük katkı, ortak vizyonumuzu sizlerle paylaşmaktır" diyerek, bu ortak vizyondan bazılarını üç ayrı kademede anlatmak istediğini belirtti.

 

"Ticaret hacmi son 5 yılda 3 kat arttı"

 

Davutoğlu, "İkili ilişkiler bağlamında ele aldığımızda, Türkiye-Katar ilişkilerinin ticari hacminin 1,3 milyar dolara çıkıp son 5 yılda 3 misli artması güzeldir ama kesinlikle yeterli değildir. Bu ticaret hacmimizi en kısa sürede önce 3 milyara, sonra da 5 milyara çıkarmalıyız" dedi.

 

Türkiye ile Katar ilişkilerinin ekonomik anlamda en önemli özelliğini "birbirini tamamlayıcı mahiyette ekonomiler olması" olarak değerlendiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

 

"Katar neye ihtiyaç hissediyorsa Türkiye'de var, Türkiye neye ihtiyaç hissediyorsa, Katar'da var. Biz enerji tüketen bir ülkeyiz, Katar'da var. Katar tarım potansiyeli itibarıyla dış alıma, ithalata ihtiyaç hissediyor, o da Türkiye'de var. Türkiye'nin büyük pazarı var, Katar'ın yoğun, gittikçe zenginleşen sermayesi ve bu anlamda finansal tecrübesi var. Bunları yan yana getirmek durumundayız."

 

"Türk müteahhitlerin görev almak istiyor"

 

Türk müteahhitlerin Katar'da üstlendikleri işin 15,3 milyar dolar olduğunu aktaran Başbakan Ahmet Davutoğlu, önlerinde büyük bir potansiyelin bulunduğunu ve konuyu Emir Şeyh Temim ve Başbakan Şeyh Abdullah ile görüştüklerini vurguladı.

 

Davutoğlu, Katar'da yapılacak "Dünya Kupası 2022" kapsamında eserlerin inşa edilmesi için iş yükü ve tecrübesinin de Türk müteahhitlerde bulunduğunu kaydetti.

 

Sadece inşaat, taahhüt işleri bağlamında değil, danışmanlık, müşavirlik gibi diğer alanlarda da Türk müteahhitlerin görev almak istediklerini ve Katar'a hizmet etmek istediklerine işaret eden Başbakan Davutoğlu, bu konuda Katarlı yetkililerden çok büyük bir destek gördüklerini, müşahede etmekten de memnuniyet duyduğunu belirtti.

 

"Türkiye'de, Katar’ın daha fazla yatırımını görmek istiyoruz"

 

Davutoğlu, Türkiye ve Katar arasındaki ilişkilerin birçok alanda geliştiğini belirterek, daha da gelişmesinde iki ülke iş adamlarının yapacağı katkının önemine değindi.

 

İkili ilişkiler bağlamında, üzerinde durdukları önemli alanlardan birinin sağlık turizmi olduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu şunları söyledi:

 

"Bugün Katar’da 100 yataklı bir Türk Hastanesi'nin sizler tarafından hizmete açılacak şekilde gelişmiş olması önemlidir. Bugün yaptığımız görüşmelerde sağlık turizminin çok önemli potansiyel ihtiva ettiğini karşılıklı teyit ettik. Türk doktorlarının Katar’da çalışmaları için akreditasyon problemi çözülecek. Ayrıca Türkiye’deki şehir hastaneleri projelerine Katar’dan önemli destek ve yatırım bekliyoruz. Bu şekilde Türkiye’nin sağlık sektöründeki büyük potansiyeli ile Katar’ın imkanları, ortak bir sinerji oluşturacak. Yine Katar’ın Türkiye’deki yatırımları bağlamında, organize sanayi bölgesi de dahil olmak üzere önemli adımlar attık." 

 

Türkiye'de, Katar’ın daha fazla yatırımını görmek istediklerini vurgulayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu konuda bürokratik engelle karşılaşılmayacağını bildirdi.

 

Türkiye’nin büyük tarım potansiyelini Katar ile hayata geçirme konusunda güçlü iradeye de sahip olduklarını anlatan Davutoğlu, şunları söyledi:

 

"Tarım en stratejik sektörlerdendir. Tarım konusunda da ilerlemiş görüşmeler söz konusu. Tabi Türkiye’nin ihtiyacı ve Katar’ın potansiyeli bağlamında en kritik alanlardan biri, enerji alanı. LNG başta olmak üzere enerji alanında büyük bir imkan var, sizlerin bu imkanları değerlendirmeniz ve Katar’ın enerji potansiyelinin büyük bir enerji tüketicisi ülke olarak, Türkiye tarafından değerlendirilmesi de önemli hedeflerimiz arasında. Gördüğünüz gibi her alanda yeni açılımlar, yeni ufuklar söz konusu."

 

"Bu ikili ilişkilerimizin kültürel boyutu çok kuvvetli"

 

Turizm açısından da iki ülke ilişkilerini değerlendiren Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin 36 bin Katarlı misafiri ağırladığını, bu ülkeden daha fazla kişinin Türkiye’yi ziyaret etmesini beklediklerini kaydetti. Davutoğlu, "Bu ikili ilişkilerimizin kültürel boyutu çok kuvvetli, tarihi boyutu çok kuvvetli. Bunları zenginleştireceğiz." dedi.

 

"Türkiye-Körfez ilişkilerinde biz Katar'ı, bu bölgenin en önemli omurga ülkelerinden, ilişkilerimizin omurgası olan ülkelerden biri olarak değerlendiriyoruz." diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması en önemli hedeflerimiz arasındadır. Önümüzdeki dönemde bunun gerçekleşebilmesi ve bu yolla Türkiye-Katar ekonomik ilişkilerinin ivme kazanması için Katarlı dostlarımızın desteğini bekliyoruz. Ümit ederiz ki önümüzdeki dönemde, Türkiye-Katar Stratejik Konseyi toplantıları tekrar başlar ve Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi arasında serbest ticaret anlaşmasını da nihayete erdiririz. Üçüncü bir alan var ki yine büyük potansiyel ihtiva ediyor. O da Türk ve Katarlı iş adamlarının üçüncü ülkeler ve diğer bölgelerdeki ortak yatırımları. Afrika başta olmak üzere Türkiye ve Katar’ın birlikte yöneldiği coğrafyalar var. Sizlerden, Türk ve Katarlı iş adamlarımız bir araya geldiklerinde, ortak olarak Türkiye ve Katar arasında yapılacak projelerin de ötesine geçerek, üçüncü ülkelerde birlikte proje geliştirmek, birlikte yatırım yapmak konusunda adım atmanızı bekliyoruz."

 

Başbakan Davutoğlu değerlendirmelerine şöyle devam etti:

 

"Birbiriyle bu kadar kenetlenmiş, kaderini birbirine bağlamış iki ülkenin iş adamları olarak sizlerin üçüncü ülkelerde yapacağınız yatırımlar, o ülkelere katkı olması yanında, Türkiye ve Katar arasındaki ilişkilerin de derinleşmesine fırsat sağlayacaktır. Gördüğünüz gibi son derece kapsamlı bir iş birliği alanında Katar ile omuz omuza, geleceğe birlikte yürüyoruz. Türk ve Katar heyetleri, bir araya geldiklerinde, açık söyleyeyim, iki taraf gibi görüşmüyorlar. Masada karşılıklı otursak da sanki tek bir yürek gibi, tek bir zihin gibi düşünüyor, tek bir hedefe yöneliyoruz. Türkiye ile Katar arasında, nasıl liderler olarak bizler oturduğumuzda aramızda protokol yoksa, nasıl aramıza herhangi bir şekilde değişik görüşler girmiyorsa ve iki taraf gibi değil, tek taraf gibi geleceği planlıyorsak, sizden de beklentimiz, aynı şekilde ortak hedefler doğrultusunda Türk ve Katarlı iş adamları olarak iki ülkenin ekonomisine katkıda bulunmanız, şirketlerinizin imkanların genişletirken Türkiye ve Katar arasındaki dostluğa katıda bulunmanız."

 

Kaynak: DHA, Al Jazeera

- Advertisment -