Ana SayfaHaberlerGündem"Hollanda özür dileme noktasına getirilecektir"

“Hollanda özür dileme noktasına getirilecektir”

 

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü  Numan Kurtulmuş, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) üyeleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Derneğin Topkapı'da bulunan merkezinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Numan Kurtulmuş, son günlerde Hollanda ile yaşanan krize ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş ayrıca, anayasa referandumu kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin Türkiye Ekonomisine Etkileri' başlıklı sunum da gerçekleştirdi. Hükümet Sözcüsü, "Bu akıl dışı, mantık dışı, izan dışı bir davranıştır. Dolayısıyla buna her türlü cevap verilecek ve sonunda göreceksiniz, Hollanda özür dilemek noktasına getirilecektir. Türkiye bir şey olmaz, oradaki Türk vatandaşlarımıza bir şey olmaz. Orada Allah'ın izniyle biz bu işin sonunda, bu işin nihayetinde kazançlı çıkarız" dedi. 

 

"Biz bunun altında kalmayacağız"

 

Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya karşı almış olduğu tutumun iki ülke ilişkilerini gerdiğini belirten Kurtulmuş, bu davranışın anlaşılamaz ve kabul edilemez olduğunu ifade etti. Kurtulmuş çirkin ve terbiyesiz olarak nitelediği yaklaşıma ilişkin şunları söyledi:

 

"Hollanda maalesef hiçbir şekilde kabul edilmeyecek, hiçbir şekilde müsamaha etmeyeceğimiz, altını çizerek ifade ediyorum; hiçbir şekilde tolere etmeyeceğimiz bir anlayışsızlıkla, bir edepsizlikle, bir terbiyesizlikle önce Dışişleri Bakanımızın oraya inmesine müsaade etmedi, arkasından da Aile Bakanımıza karşı yaptığı son derece çirkin, terbiyesiz tavırla maalesef Türkiye Hollanda ilişkilerini son derece gerilimli bir noktaya getirdi. Önce şunu sormak lazım; Allah aşkına Türkiye'deki kampanya niye Hollandalıları ilgilendiriyor, niye Almanları niye Avusturyalıları ilgilendiriyor? Nihayetinde orada yaşayan vatandaşlarımız, anayasal hakları olarak oy kullanacaklar. Zaten onlar da orada oy kullanılması için şartları hazırlıyorlar. Hem diyeceksiniz ki oy verin hem diyeceksiniz ki oy verme sürecinde, kampanya sürecinde propaganda yapmayın. Bu akıl dışı, mantık dışı, izan dışı bir davranıştır. Anlamak mümkün değildir, kabul etmek hiç mümkün değildir. Dolayısıyla buna her türlü cevap verilecek ve sonunda göreceksiniz, Hollanda özür dilemek noktasına getirilecektir."

 

"Neo Faşizmi'in, Neo Nazizm'in ayak sesleri"

 

Numan Kurtulmuş, Avrupa için iyi bir gelecek beklemediğini de dile getirerek Avrupa ve Avrupalı siyasetçiler için endişelendiklerini söyledi. Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı.

 

"Aslında bu tavırların her birisi, özellikle son beş altı yıldır Avrupa'da yükselen aşırı sağın, Neo-Faşizmin, Neo-Nazizmin ayak sesleridir. Eğer bu girdaba kapılırlarsa Avrupa'daki bu aşırı ırkçı, göçmen karşıtı, yabancı düşmanı, İslam düşmanı ve özellikle Türkiye karşıtı bu tavrın içerisinde Avrupalı siyasetçiler kalırsa bu Avrupa'daki aşırı sağcı Neo-Nazilerin ekmeğine yağ sürecek, birkaç sene sonra Avrupa'nın mutedil siyasetçileri kendi seçim kampanyalarını yapamayacak hale geleceklerdir. Dolayısıyla akıllarını başlarına almalarını tavsiye ediyoruz. Burada demokrasinin kuralları içerisinde mutedil davranmalarını, İslamofobik bu dalganın altında boğulmamalarını, Türkiye düşmanı bu dalganın altında boğulmamalarını -bunun bize bir zararı olmaz sonunda- en büyük zararı da onlara vereceğini ifade etmek isterim. Siyaset yapamazlar, Faşistlerin istemediği sözleri, hiçbir kimse söyleyemez noktaya gelirler. Evrensel hakkı, hukuku, insan haklarını savunan mutedil siyasetçiler söz söyleyemez noktaya gelir. Dolayısıyla bu Avrupa için bir alarm zilidir aynı zamanda. Türkiye olarak biz bunun altında kalmayacağız. Ama Avrupa, bu azgın dalgaların altında kalmaya başladığını gösteriyor"

 

Avrupalı siyasetçilerin bu konuda önlem almaları gerektiğini konusunda uyarıda bulunan Kurtulmuş, "Avrupa siyaseti bu anlamda tedbirlerini almak durumundadır. Birkaç sene sonra maalesef daha güçlü bir şekilde bu 'aşırı sağ'ın seslerini duyarsak, bu hem Avrupa'nın selameti bakımından hem dünya barışının devamı bakımından hiç de önemli, güzel bir nokta olmaz; bu Avrupa'yı ciddi sıkıntıların içine sokar" diye ekledi.

 

"Kazançlı çıkarız"

 

Numan Kurtulmuş, Hollanda polisinin Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu önünde eylem yapan Türklere yönelik müdahalesini de eleştirerek, "Atlarıyla, köpekleriyle bizim vatandaşlarımıza karşı yapmış oldukları o aşağılık saldırı, sadece Avrupa'da yaşayan Türkler tarafından değil, Avrupa'daki diğer bütün insanlar tarafından da görülüyor ve bunun ne büyük, ne hazin bir tablo olduğu açıkça insanların zihinlerinde lanetleniyor. İsterse Avrupalı siyasetçiler aşırı sağcılardan korkularından çıt çıkarmasınlar ama biz biliyoruz ki Avrupa'daki makul kitlelerin vicdanları; o köpekli, atlı saldırılardan ciddi bir şekilde yara aldı. Ciddi bir şekilde, bu saldırılara karşı insanlık adına üzüntü duyan insanların olduğunu da biliyoruz. Bunları heyecanla aşarız. Sonuçta sel gider, kum kalır; Hollanda ve Avrupa yeni bir ırkçı tavrın utancını asırlar boyunca yaşar. Bize bir şey olmaz, Türkiye bir şey olmaz, oradaki Türk vatandaşlarımıza bir şey olmaz. Orada Allah'ın izniyle biz bu işin sonunda, bu işin nihayetinde kazançlı çıkarız" diye konuştu.

 

"Provokasyonlara dikkat"

 

Kurtulmuş ayrıca, Avrupa'da yaşayan Türkleri olası provokasyonlara karşı uyararak "Muhtemelen bundan sonraki süreçte, Hollanda'da, Avusturya'da, Almanya'da, başka ülkelerde orada yaşayan ve artık o toplumun gerçekten önemli bir azınlığı haline gelen, barış içerisinde o toplumla entegre olmuş vaziyette yaşayan kardeşlerimize karşı bir takım provokasyonlar, bir takım tertipler olabilir. Buna karşı Yurtdışında yaşayan kardeşlerimizin, vatandaşlarımızın uyanık olmalarını, birlik ve beraberlik içerisinde olmalarını, provokasyonlara, tertiplere, oyunlara fırsat vermeyecek bir feraset içerisinde hareket etmelerini bir kere daha buradan rica ediyoruz, temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: DHA

- Advertisment -