Ana SayfaHaberlerGündemKalın: Afrin'in yüzde 70'inde güvenlik sağlandı

Kalın: Afrin’in yüzde 70’inde güvenlik sağlandı

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TRT Haber canlı yayınına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.

 

Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Kalın, "Afrin gibi yoğun nüfusun olduğu dağlık bir bölge hamdolsun büyük bir oranda teröristlerden temizlendi ve çok büyük bir kısmı şu an itibarıyla yüzde 70'in üzerinde coğrafi konum itibarıyla kilometrekare olarak söylüyorum güvenliği sağlanmış durumda" diye konuştu.

 

Bu durumun büyük bir başarı olduğunu ve Fırat Kalkanı Harekatı'nın ilk kısmının 100 günden fazla sürdüğünü, El Rai ve Dabık kısmında mayınlamalar, tuzaklamalar ile hava koşulları nedeniyle geciktiğini anımsatan Kalın, "Burada hamdolsun çok daha başarılı bir operasyon yürütülüyor, çember iyice daraldı teröristler için. Yani çok kısa bir zaman içerisinde biz Afrin merkezinin de teröristlerden tamamen temizlenmesini öngörüyoruz inşallah önümüzdeki günlerde" ifadesini kullandı.

 

Dışarıdan bakıldığında operasyon sahasının kolay ve rahat olduğunun düşünülebileceğini belirten Kalın, askerin bölgede Özgür Suriye Ordusu ile sokak sokak mücadele verdiğini aktardı.

 

Kalın, harekat sırasında sivillere zarar gelmemesi ve bölgenin teröristlerden temizlenip sivillerin güvenliğinin sağlanması amacıyla hassas bir süreç yürütüldüğünü, güvence altına alınan yerlere yeni sızmaların olmaması için de gayret gösterildiğini anlattı.

 

Bölgede çok sayıda yabancı terörist olduğuna ilişkin çeşitli belgelerin ele geçirildiğinin hatırlatılması üzerine Kalın, "Afrin'i yeni bir Kandil yapmak istiyorlardı. Zeytin Dalı Harekatı'yla bu bertaraf edildi. Türkiye, sınırının hemen yanı başında yeni bir Kandil yapılmasına asla izin vermez ve bu oyunu da bozmuş olduk bu harekatla" dedi.

 

Kalın, bölgedeki tüneller, cephanelikler, eğitim kamplarına bakıldığında buranın terörist eğitim kampına dönüştürülmek istendiğinin görüldüğüne işaret ederek, bu tür yerlere dışarıdan PYD/YPG'ye destek ve DAEŞ'e karşı mücadele adı altında özellikle Avrupa'dan birçok yabancı savaşçının geldiğini bildiklerini kaydetti.

 

Bu teröristlerin bazılarının kendilerini ifşa ettiklerini de dile getiren Kalın, Suriye'de "yabancı terörist savaşçı" denildiğinde akla sadece DAEŞ'in saflarında savaşanların geldiğini, PYD/YPG terör örgütünün saflarında savaşan yabancı savaşçıların da bulunduğunu anımsattı.

 

Bunların Avrupa'dan gelenler olduğuna vurgu yapan Kalın, "Şimdi burada sormamız gereken şey şu, iki yıl öncesine kadar Türkiye'ye sürekli suçlamalarda, ithamlarda bulunuyorlardı, DEAŞ saflarında ya da o zaman El Kaide saflarında, Nusra saflarında savaşan 'Yabancı terörist savaşçılara neden izin veriliyor' diye. Biz de o zaman hep diyorduk ki 'Bunlar sizin vatandaşlarınız, bunlar İngiliz, Belçika, Almanya, Fransa vatandaşı, bunlar sizin ülkenizi terk etmeden neden müdahale etmiyorsunuz. Hangi Fransız vatandaşının alnında 'Ben gidip DEAŞ'ın saflarında savaşacağım yazıyor?" diye konuştu.

 

"NEDEN ENGEL OLMUYORSUNUZ?"

 

Türkiye'ye 36 milyon turistin geldiğini, bunun 12-13 milyonunun da Avrupalı olduğunu anımsatan Kalın, kendileriyle bir istihbarat paylaşılmadan her gelen Avrupa vatandaşının sıkı kontrolden geçirilmesi halinde "Bizim vatandaşlarımıza taciz ediliyor, neden kontrol uygulanıyor" şeklinde itirazların geleceğini anımsattı.

 

Kalın, "Aynı soruyu tekrar sormak lazım, PYD/YPG saflarında savaşan vatandaşlarınızın buralara gitmesine neden engel olmuyorsunuz? Bizim açımızdan son derece meşru bir soru bu" dedi.

 

Gördüğü listelerde Amerikalıların, ağırlıklı olarak da Avrupalıların bulunduğunu belirten Kalın, bunların daha çok PKK terör örgütünün son 20-25 yılda özellikle Avrupa'daki yapılanmasının ve belli Avrupa ülkelerinin PKK'ya verdiği desteğin ortaya çıkardığı bir sonuç olduğuna işaret etti.

 

Afrin'e yönelik harekatın başlamasının ardından PKK'nın Türkiye'de, Suriye'de ve başka yerlerde kitleleri sokaklara dökmeye çalıştığını ancak "sıfır başarı" elde ettiğini dile getiren Kalın, "Kimse sokaklara çıkmadı, ne Türkiye'de, ne Suriye'de, ne bir başka yerde. Bunu Avrupa'da deniyorlar, Avrupa'da da çok büyük kitlesel eylemler yapamadılar" dedi.

 

Kalın, örgütün militan kadrosuyla belli hareketler ve gösteriler 

- Advertisment -