Ana SayfaDış HaberHaiti'de çete isyanı: Hapishane bastılar, başkentin yüzde 80’ini ele geçirdiler, hükümetin istifasını...

Haiti’de çete isyanı: Hapishane bastılar, başkentin yüzde 80’ini ele geçirdiler, hükümetin istifasını istiyorlar

2021’de başbakanın silahlı çeteler tarafından evi basılarak öldürüldüğü Haiti’de, ülkeye güvenlik gücü bulmak için Kenya’ya giden başbakanın yokluğunda silahlı çeteler iki hapishaneyi bastı, en az 12 kişi öldü ve yaklaşık 3.700 mahkum firar etti. Hükümet sokağa çıkma yasağı ilan etti ama silahlı çeteler başkentin yüzde 80’ine hakim ve Başbakan’ın istifasını istiyor. Birleşen silahlı çetelerin başında eski polis memuru ve çete lideri Barbekü lakaplı Jimmy Chérizier var.

Çete liderleri yurt dışına çıkan Başbakan Ariel Henry’yi istifaya zorlamak istediklerini söylüyor. Çeteler başkent Port-au-Prince’in yaklaşık %80’inin kontrolünü elinde tutuyor. Başkent sakinleri şehri terk ediyor.

Çete savaşlarında, 2020’den bu yana ülkede binlerce kişinin öldürüldüğü Karayip ülkesinde, biri başkentte, diğeriyse başkentin yakınındaki Croix des Bouquets’te olmak üzere iki hapishaneye hafta sonu baskın düzenlendi.

“İtaatsizlik” eylemlerinin ulusal güvenliğe yönelik bir tehdit olduğunu açıklayan Haiti hükümeti, gece sokağa çıkma yasağını derhal başlatacağını söyledi. Haiti medyası, diğer polis karakollarının da saldırıya uğradığını, bunun da hapishanelere yönelik koordine saldırı öncesinde yetkililerin dikkatini başka yöne çektiğini bildirdi.

Port-au-Prince’te gözaltına alınanlar arasında 2021’de Başkan Jovenel Moïse’nin öldürülmesiyle bağlantılı olarak suçlanan çete üyeleri de var.

Şiddet olayları, perşembe günü Başbakan Ariel Henry’nin Nairobi’ye gitmesi ve çok uluslu bir güvenlik gücünün Haiti’ye gönderilmesiyle ilgili müzakere yürütmesiyle başladı.

Eski polis memuru ve çete lideri Jimmy Chérizier (‘Barbekü’ lakabıyla biliniyor), “Tüm kırsal bölgelerdeki ve başkentteki silah gruplar birleşti, hepimiz biriz” dedi. Chérizier, Port-au-Prince’te yapılan birçok katliamın da şüphelisi.

Amerikan elçiliği vatandaşlarına “Haiti’ye en erken biçimde terk etmeleri” çağrısında bulundu. Fransız elçiliği ise vize işlemlerini “önlem olarak” askıya aldı.

- Advertisment -