Ana SayfaHaberlerGündemOrdu'da sel: Köprüler kapandı, ulaşım durdu

Ordu’da sel: Köprüler kapandı, ulaşım durdu

 

Meteoroloji Doğu Karadeniz geneli için fırtına uyarısı yaptı. Ordu Valisi Seddar Yavuz, "Trabzon'dan Ordu ve Samsun istikametine, Samsun'dan da Ordu ve Trabzon istikametine yola çıkacak vatandaşlarımızın yola çıkmamalarını özellikle rica ediyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketiyle ilgili olarak yetkililerden bilgi aldı.

 

Ordu şiddetli yağışa teslim oldu. Kentin birçok ilçesinde sağanak yağış görülüyor. Ünye'de bir köprü yağmur nedeniyle yıkıldı. Karadeniz Sahil Yolu da çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı.

 

Ordu'nun Perşembe ilçesinde tünelde bir araç aniden alev aldı. Otomobile çarpmamak için manevra yapan 4 aracın kaıştığı zincirleme trafik kazası meydana geldi.

 

VALİ AÇIKLADI: KURTARILDILAR

 

Başkan Çamyar'ın açıklamasından saatler sonra işçilerin kurtarıldığı haberi geldi. Ordu Valisi Seddar Yavuz şunları söyledi: "Dün akşam saatlerinden itibaren Meteorolojik ihbar sonucunda aşırı bir yağış gerçekleşti. Çaybaşı, Perşembe, Ünye, Fatsa arasında 90 kilogramı aşan yağışlar oluştu. Sel, heyelan, toprak kayması gerçekleşti. Heyelan ve göçük altında bulunan vatandaşlarımız kurtarıldı. Özellikle Karadeniz Yolu diye tabir ettiğimiz Karadeniz yolunda bir köprünün yıkılması neticesinde büyük bir tehlike atlatıldı. Trafiği önceden kesmek suretiyle meydana gelecek can kaybı önlenmiş oldu. Bütün kamu kurumlarımız koordineli biçimde çalıştı. Sahil Güvenliğin helikopteriyle bir vatandaşımız kurtarıldı. Fabrikadaki 165 işçimiz kurtarıldı. Bazı riskli alanlardaki konutlar tahliye edildi.

 

Zararlar da büyükşehir, AFAD ve diğer ilçe belediyelerimizin katkısıyla tahliye işlemleri gerçekleştirdi. Bu akşam da yoğun şekilde devam edeceği yönünde ihbasr var. Vatandaşlarımıza göstermiş oldukları duyarlılık için teşekkür etmek istiyorum. Yetkili makamlar tarafından yapılacak çağrılara riayet edilmesini bekliyoruz. Trabzon'dan Ordu ve Samsun istikametine, Samsun'dan da Ordu ve Trabzon istikametine yola çıkacak vatandaşlarımızın yola çıkmamalarını özellikle rica ediyorum. Çünkü şu anda yol trafiğe kapalı. Bir köprü tamamen çökmüş durumunda, diğer bir köprü için çalışmalar sürüyor.  Vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. Mal kayıpları giderilir, önemli olan can kaybı olmaması. Özel iş makinalarına valiliğimiz tarafından el konmuştur. Şu anda valiliğimizin koordinesinde bütün çalışmalar devam ediyor.  Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün ifadesiyle köprüdeki inceleme sonuçlandı. Belirli süre sonra açmayı planlıyoruz. Ayrıca duyuru gerçekleştireceğiz."

 

KORKUTAN UYARI: EVLERİNİZDEN ÇIKMAYIN

 

Ordu Vali Yardımcısı, kritik bir uyarıda bulunarak "Vatandaşlarımız evlerinden çıkmasın. Metrekareye 150-200 kilo yağış düştü. " dedi

 

İÇİŞLERİ BAKANI ORDU'YA GİDİYOR

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun incelemelerde bulunmak üzere Ordu'ya gittiği öğrenildi.

 

'4 KÖPRÜ YIKILDI, 165 KİŞİ MAHSUR'

 

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar ilçede yaşanan sel felaketiyle ilgili 'Sabah saatlerinde başlayan yağmur aralıksız devam ediyor. Üst bölgelerdeki mahallelerde sıkıntı var. Bir tekstil fabrikasında 165 kişi kurtarılmayı bekliyoruz. AFAD ekipleri bölgede tahliye işlemlerine başladı. 4 köprü yıkılmış vaziyette. Büyük bir afet var' diye konuştu.

 

MAHSUR KALAN 3 KİŞİ KEPÇEYLE KURTARILDI

 

Öte yandan Ünye ilçesi Cevizdere Mahallesi’nde Cevizdere’nin taşması sonucu sel suları bölgeye kapladı. Sel suları nedeniyle iki katlı evlerinde mahsur kalan 1’i kadın 3 kişi yardım istedi. Olay yerine gelen belediye ekipleri kurtarma çalışması yaptı. Bir kepçe yardımıyla 3 kişi balkondan alınarak yüksek bir yere götürüldü.

 

Ayrıca Cevizdere üzerinde bulunan beton bir köprü de sel suları nedeniyle çöktü. Cevizdere mevkiinde sel suları nedeniyle yıkılan köprüye yaklaşık 100 metre uzaklıkta işyerlerinde bazı vatandaşların mahsur kaldıkları belirtildi. İşlerlerinin çatılarına çıkıp yardım isteyen vatandaşlar için AFAD ve jandama ekipleri kurtarma çalışması başlattı.

 

PERŞEMBE'DE DURUM VAHİM

 

 Perşembe Belediye Başkanı Kemal Bahtiyar şöyle konuştu: "Allah bundan kötüsünü bizlere göstermesin inşallah diyoruz. Nedense artık bizim Perşembemizde yoğun yağmur ve sel felaketiyle karşılaşıyoruz. Yapmış olduğumuz yollar, yaptığımız hizmetler bir anda boşa gidiyor maalesef. Ancak asfalt ve beton olan yerlerimiz kendini koruyabiliyor. Stabilize yapmış olduğumuz tüm yollar bozuldu. Bizim 56 mahallemiz var, yüzde 70-80'inde büyük bir arıza var, afet var. Tek tesellimiz can kaybımızın olmaması. Yollarımız tamamen gitti. Allah razı olsun büyükşehirden araç yardımı aldık. Şu anda arazide 17 aracımız çalışıyor. Bu gece akşamdan sabaha kadar yoğun bir şekilde çalıştık, gündüz de devam ediyor. İnşallah yağmur devam etmez, temennimiz bu.Artık yağmurdan da nasibini aldık biz. Şu anda toprak da yağmur istemiyor. İsteğimiz yağmurun kesilmesi. Belediyemizin tüm işçileri zaten nöbetteydi. Hemen anında müdahale ettik. Biz halkımızın yanındaydık. Bugün de bu gece de devam edeceğiz. Ama üzüntümüz şu maddi hasarımız çok. İnşallah devletimiz de bize yardım ederek karşılayacaktır diye düşünüyoruz."

 

FATSA'YI DA VURDU

 

Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Eroğlu da şöyle konuştu: "Maalesef sabah yağmur şiddetini artırdı. Bölgemizin tamamını etkiledi diyebiliriz. Bir çok yolumuzda heyelan, köprülerde menfezlerde yıkılmalar var. Ekiplerimiz olay yerinde. Anında müdahale etmeye çalışıyoruz ama Allah'tan gelen bir afet bu yapacak da fazla bir şey yok. Bütün gücümüzle sabahtan beri ekiplerimizle çalışıyoruz Çok şükür ki can kaybımız yok, en büyük tesellimiz bu. Biz de Karadeniz Sahil Yolu'nda zaman zaman göçükler olmuştu, onlara anında müdahale etmiştik. İç bağlantılarımızda şu an yıkılan köprüler var. Ekiplerimiz olaylara müdahale ediyoruz. Şu anda teyakkuzdayız."

 

'İLK DEFA CAMİYİ SU BASTI'

 

Çaybaşı Belediye Başkanı İsmet Yanık, ekiplerle birlikte sahada incelemelerde bulundu. Can kaybının olmamasının tek tesellileri olduğunu ifade eden Yanık, şunları kaydetti: "Çaybaşı tarihinde ilk defa camiyi bile su bastı.

 

'30 YILDIR BÖYLESİNİ GÖRMEDİM'

 

Selin vurduğu kısımlarda üst ve altyapı hiçbir şey kalmadı. Meteorolojiden aldığımız rakamlara göre metrekareye 120 kilogram yağış olduğunu söylüyorlar. Yenicuma Mahallesiyle bağlantı hattımız tamamen kesildi. Çok ciddi bir hasarımız var. Ciddi bir sel afeti yaşadık. Böyle tarifi yapılacak bir şey değil. Yaptığımız çalışmalar tamamen gitti. Yaklaşık 30 yıldır bu şekilde bir yağış görmedim."

 

Belediye Başkanı Yanık, Çaybaşı ve Ordu Büyükşehir belediyeleri koordinesinde bir ekip oluşturulduğunu vurgulayarak, "Hükümetimiz bu konuda güçlüdür. İnşallah en kısa sürede yaralarımızı saracağız. Şu an Büyükşehir ekibimiz de sahadalar. Ortak çalışıyoruz. Özel sektörden de makineleri seferber ettik. En azından müdahale edebileceğimiz yerleri açıyoruz. Yollarla ulaşımı kesiyoruz. En azından dere geçişlerini açarak evlere su basmasını önlüyoruz. 2.5 ton civarında fındık yağışta sele gitti, üretici yola sermişti" dedi.

 

AK PARTİLİ VEKİLLER: DESTEK BEKLİYORUZ

 

AK Parti Milletvekili Metin Gündoğdu şunları söyledi: " Ordulu hemşerilerimize geçmiş olsun diyorum. Bir haftadır Ordu genelini etkisi altına alan yağışlar neticesinde bir haftadır sel ve su baskınları yaşanıyor. Bugün de yağışların artması neticesinde Ordu'nun Ünye tarafında Karadeniz Otoyolu trafiğe kapatıldı. Orada mahsur kalanlar var. AFAD Başkanımız ekiplerin tamamını oraya yönlendirdi. Şu anda büyükşehir belediyemizin ekipleri o bölgede, Ünye, Fatsa bölgelerimiz o bölgede. Karayolları bölge müdürümüz o bölgede. Tabi Allah hiç kimsenin başına böyle bir felaket vermesin. Sel felaketi can kaybı olmadan yaşanmış bir olay oldu. Fakat şu an karayolunun açılmasına dönük çalışmaları başlatıyoruz. Su seviyesi düştüğü takdirde yolun açılması için ekipler çalışıyor."

 

AK Partili Ergün Taşçı da şöyle konuştu: "Öncelikle bölgemizin çok yoğun bir sel felaketiyle karşı karşıya olduğunu belirtmek isterim. İnşallah beterinden rabbim korur. Biz Fatsa'da sanayi bölgesinde tespit ve tehlikelerle ilgili çalışmalar yapıyoruz. DSİ müdürlerimiz, Karayolları müdürlerimizle eş güdümlü şekilde, can ve mal kaybı olmaması konusunda büyük bir mücadele veriliyor. Köprülerimiz hasar gördü, yıkılan köprüler var. Tünelde yangın hadisesi… Epey yaşanan hadisemiz var. Fındık sezonundayız, toplanan fındıklarımızın sel ile ciddi manada zayiat var. Ev olarak mahsur kalan hemşerilerimiz var. Zor bir süreç yaşıyoruz. Buradan Ankara ile bakanlarımız ile görüşmeler yapıyoruz. İnşallah bu felaketi atlatma noktasında elimizden geleni yapıyoruz. Bir defa Ordu sınırları içerisindeki kamu kurumlarının duyarlılık derecesi çok yüksek. Etraftan, diğer civar illerden destek bekliyoruz ve yardım talep ediyoruz. Ünye ile Ordu özellikle Fatsa, Ünye, Perşembe bölgemizi kapsayacak şekilde ciddi manada yağmur sularının dereleri taşırması sonucu hem bugün mevcut insan kaynağımızı insanımızı koruma, can kaybı olmaması, hayvanların da korunması çaba var. Arkasında da sağlıkla ilgili sorun yaşanmaması için hemen arkasında bir kriz masası oluşturuldu. Tüm tedbirler alınıyor. Bu bölgemiz bu tehlikeyle karşı karşıya. Daha büyük bir yatırımın daha büyük bir altyapının olması noktasında ciddi ihtiyaçlarımız var."

 

CHP'Lİ VEKİL: AFET HARİTASI ÇIKARTILMALI

 

CHP'li Seyit Torun şunları söyledi: "Bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. Tabi sonuçta Ağustos ayı Karadeniz bölgesi için özellikle sel konusunda bir tehdit ayı. Bu geçtiğimiz yıllarda da oldu. Allah'tan can kaybı yok. Ama geçmişte çok acı can kayıplarıyla da bu süreci yaşadık. Biz Meclis'te de özellikle bir afet haritası çıkarılması için de soru önergeleri verdik. Karadeniz artık bilimsel olarak kanıtlanmasa da küresel ısınmayla karşı karşıya. Ağustos ayında felaketi yaşamamamız için afet hazırlamamız gerektiğini, değiştirilen dere yataklarıyla ilgili çalışma yapılması gerektiğini söylemiştik. Tekrar ifade etmek istiyorum bu üzerinden siyaset yapacağımız bir şey değil. Bir an önce Karadeniz bölgesi için afet haritası çıkarılıp bütün dereler değerlendirilmeli. Çünkü derelerin regülatörler marifetiyle yatakları değişti, yapılaşmaya açıldı ve bazı yerlerde üstü kapandı. 500 yıllık su debileri de göz önüne alınarak mutlaka yeniden revize edilmeli."

 

MHP'Lİ ENGİNYURT: KORKUNÇ BİR AFET

 

MHP'Lİ Cemal Enginyurt da şöyle konuştu: "Hakikaten korkunç bir afet. Can kaybı olmaması sevindirici. Lakin mal kaybı çok yüksek derecede. Özellikle harmanda olması sebebiyle fındıklarda büyük bir kayıp oluştu. Felaket şekilde akan sular üreticinin fındığını alın terini alıp götürdü. Can kaybı olmamasına sevinirken, bütün umudu dalda olan ve hükümetten gelecek bir fiyat beklentisi içerisinde gün geçiren insanımız maalesef bugünkü büyük afetle birlikte ekonomik bir afet de yaşamış oldu. Bundan dolayı ben Fatsa, Ünye'ye geçmiş olsun dileklerimi ifade ediyoruz. "

 

DERE TAŞTI ARAÇLAR VE YOLLAR HASAR GÖRDÜ

 

Ordu'nun Fatsa ilçesi Yalıköy Mahallesi'nde sağanak sonrası Cinli Deresi taştı. Taşkın nedeniyle park halindeki yaklaşık 10 araç su altında kaldı. Sular, moloz ve ağaç parçalarını sürükledi. Bölgedeki bazı ev ve işyerlerinin bodrum ve giriş katlarını su bastı. Yollarda çökmeler meydana geldi, bazı araçlarda selin taşıdığı taş ve moloz parçaları nedeniyle hasar oluştu. Karayolları ve Ordu Büyükşehir Belediyesi ekipleri bölgede çalışma başlattı.

 

Özellikle Yalıköy Mahallesi’nde etkili olan sağanak, sel meydana getirirken mahallede ki işyerleri ve bazı evleri su bastı.

 

Selin getirdiği topraklar sonucu 8 araç da toprağın altında kaldı. Mahalledeki vatandaşlar belediye ekipleri ile birlikte ortak çalışarak mahsur kalan araçların kurtarılması için mücadele ediyor.

 

Bölgede küçük çaplı heyelanlar meydana gelirken, dereler de taştı ve ne varsa denize sürükledi. Bolaman sahil yolunda elektrik direği devrildi ve görevli yetkililer müdahale ederek herhangi bir olay çıkmasın diye önlem aldılar.

 

 İŞÇİYİ KUCAĞINDA TAŞIDI

 

Ayrıca Fatsa ilçesinde güneydoğu bölgesinden gelen mevsimlik fındık işçilerinin bulunduğu çadırların bulunduğu bölgeyi de sel suları bastı. Çadırlarda mahsur kalan işçiler jandarma tarafından kurtarıldı. Bir jandarma suda mahsur kalan bir fındık işçisini kucağında taşıyarak kurtardı.

 

METEOROLOJİ'DEN FIRTINA UYARISI

 

Ordu'nun Perşembe ilçesinde tünelde bir araç aniden alev aldı. Araca çarpmamak için manevra yapan 4 aracın karıştığı zincirleme trafik kazası meydana geldi.

 

Ordu Nefise Akçelik Tüneli’nde meydana gelen araç yangını ve trafik kazası sonrası maddi hasar meydana geldi. Olay, Ordu-Fatsa istikameti tünel çıkışında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, C.Y. idaresindeki kamyonetin elektrik aksamındaki arızadan dolayı yangın çıktı. Bunun üzerine iddiaya göre, yangından dolayı da 2 aracın çarpışması sonucu trafik kazası meydana geldi.

 

Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine kısa sürede itfaiye, 112 acil servis ekipleriyle polis ekipleri intikal etti. İtfaiye ekipleri, tamamen yanarak kullanılmaz hale gelen araçtaki alevleri söndürdü. Yaralanan sürücünün ise sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilirken, bir süre trafiğe kapanan yol, daha sonra tek şeritten ulaşıma açıldı.

Öte yandan, aracın yanma görüntüleri, vatandaşlar tarafından cep telefonu ile kaydedildi.

 

PERŞEMBE'DE ZİNRİELEM KAZA: ARAÇLAR ALEV İÇİNDE

 

Ordu'nun Perşembe ilçesinde tünelde bir araç aniden alev aldı. Araca çarpmamak için manevra yapan 4 aracın karıştığı zincirleme trafik kazası meydana geldi.

 

Ordu Nefise Akçelik Tüneli’nde meydana gelen araç yangını ve trafik kazası sonrası maddi hasar meydana geldi. Olay, Ordu-Fatsa istikameti tünel çıkışında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, C.Y. idaresindeki kamyonetin elektrik aksamındaki arızadan dolayı yangın çıktı. Bunun üzerine iddiaya göre, yangından dolayı da 2 aracın çarpışması sonucu trafik kazası meydana geldi.

 

Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine kısa sürede itfaiye, 112 acil servis ekipleriyle polis ekipleri intikal etti. İtfaiye ekipleri, tamamen yanarak kullanılmaz hale gelen araçtaki alevleri söndürdü. Yaralanan sürücünün ise sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilirken, bir süre trafiğe kapanan yol, daha sonra tek şeritten ulaşıma açıldı.

Öte yandan, aracın yanma görüntüleri, vatandaşlar tarafından cep telefonu ile kaydedildi.

- Advertisment -