Ana SayfaHaberlerGündemPeşmerge geri çekiliyor

Peşmerge geri çekiliyor

 

Irak'ta Türkmenler, Araplar ve Kürtlerin birlikte yaşadığı Kerkük kentinin tartışmalı referanduma dahil edilmesi, savaş çıkardı. Bağdat yönetimi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) verdiği sürenin dolmasıyla peşmerge güçlerine saldırıya geçti. Gece saatlerinde başlayan çatışmalar Türkmen ilçeleri Tazehurmatu ve Tuzhurmatu çevresinde yoğunlaşıyor.

 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Ajansı, Iraklı güvenlik güçlerinin Kerkükkent merkezindeki askeri üs ve petrol kuyularını Peşmerge'den almak için harekete geçtiğini açıkladı.

 

Reuters'ın aktardığına göre Peşmerge güçleri, Kerkük'ün güneyindeki mevzilerden geri çekilmeye başladı. Irak ordusu, Kerkük'te bulunan K1 Havaüssü'nün ele geçirildiğini duyurdu.

 

Güvenlik Ajansı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Iraklı güçler ve Haşdi Şabi'nin Kerkük'ün güneyindeki Tazehurmatu'dan topyekün harekete geçtiği ifade edildi.

 

Açıklamada, söz konusu güçlerin amacının, Kerkük kentine girip Peşmerge'nin kontrolündeki "K1 Askeri Üs" ve petrol kuyularını almak olduğu kaydedildi.

 

KERKÜK VALİSİ: KENTİ TESLİM ETMEYECEĞİZ

Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw'a konuşan Kerkük'ün azledilen Valisi Necmettin Kerim kenti teslim etmeyeceklerinin belirtirken halkı sokağa çağırdı.

 

IRAK DEVLET TELEVİZYONU: KISA SÜREDE GENİŞ BİR ALAN ELE GEÇİRİLDİ

Kısa bir süre sonra Irak devlet televizyonu, ordu birliklerinin ‘Kerkük bölgesinde’ geniş bir alanda denetimi ele geçirdiğini, Kürt güçleriyle herhangi bir çatışma meydana gelmediğini duyurdu.

 

SANAYİ BÖLGESİ VE PETROL RAFİNERİSİ KONTROL ALTINA ALINDI

Reuters'in askeri kaynakların açıklamasına dayandırdığı haberine göre Irak güçleri, Kerkük benzin istasyonu, sanayi bölgesi ve petrol rafinerisini kontrolü altına aldığını açıkladı.

 

Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Kerkük'ün peşmergeden geri alınması için askeri operasyonun başladığını açıkladı. Öte yandan Başbakan Haydar el-İbadi, silahlı kuvvetlere Kerkük'teki tüm bileşenlerin can güvenliğini koruma talimatı verdi.

 

Irak devlet televizyonunun haberine göre terörle mücadele gücü, 9. Tugay ve federal polisin, Kerkük'te çatışma yaşanmadan geniş bölümde kontrolü sağladı. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, "Ortak Operasyonlar Komutanlığı altında bulunan Haşdi Şabi de, silahlı kuvvetlere Kerkük dışında destek sunuyor." açıklaması yaptı.

 

Buna karşılık aynı haberde, Irak Başbakanı Haydar el Abadi’nin, orduya Kerkük’te güvenliği ‘peşmergelerle eşgüdüm içinde’ sağlama emri verdiği de belirtildi.

 

İŞTE SAAT SAAT KERKÜK'TE YAŞANANLAR

08.30 : Kerkük'ün güneyindeki Tazehurmatu kasabası yakınlarında Irak Ordusu ve peşmerge çarpışıyor. Ordu birliklerine Şii milisler Haşdi Şabi de destek veriyor. Mesut Barzani'nin yayın organı Rudaw, bölgede Irak ordusuna ait dört ABD yapımı Hummer'ın yakıldığını savunuyor.

 

08.25 : Reuters haber ajansı, ABD tarafından eğitilen elit birliklerin de Kerkük'e ilerlediğini bildiriyor. Yerel kaynaklar ise, ordu birliklerinin tanklar ve ağır silahlarla Taze ilçesine girmeye hazırlandıklarını aktarıyor.

 

08.20 : Cephedeki çatışmaları canlı veren devlet televizyonu, kentin batısındaki petrol sahalarını kapsayan büyük bir alanının peşmergeden geri alındığını duyurdu. Televizyonun sağ köşesinde 'Hedefimiz Kerkük halkının selameti' yazısı bulunuyor.

 

08.15 : Tartışmalı referandum öncesi Bağdat yönetimi tarafından görevden alınan ancak koltuğunu bırakmayan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, kentte yaşayan herkesin silahlanmasını istedi. Kerim, "Silahı olan herkes dışarı çıkıp savunmaya geçsin" diye konuştu.

 

08.10 : ABD'den Kerkük'teki savaş üzerine ilk açıklamalar geldi. Çatışan taraflardan tansiyonu düşürmelerini isteyen Dışişleri Bakanlığı "Kerkük'teki durumu yakından ve büyük bir kaygıyla takip ediyoruz" açıklamasını yaptı.

 

Savunma Bakanlığı Pentagon Orta Doğu masası sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine Galloway ise, "Tüm taraflara gerginliği artıran adımlardan uzak durması çağrısında bulunuyoruz. Hangi taraf olursa olsun şiddet kullanımına karşıyız. Terör örgütü IŞİD ile mücadeleden alıkoyacak ve Irak’ın istikrarının altını oyacak istikrar bozucu adımlara karşı uyarıyoruz" dedi.

 

08.05 : Anadolu Ajansı'na konuşan Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşet Salihi, Kerkük'teki Türkmenlere seslenerek kendilerini korumalarını istedi. Salihi, "Birbirinizden haberdar olun. Kimsenin hedefi olmayın ve imkanlarınız dahilinde silahlarınızı elinize alıp kapıda ve caddelerde durun, korkmayın" ifadesini kullandı.

- Advertisment -