Ana SayfaHaberlerGündemÇocuğu yanında yoktu...

Çocuğu yanında yoktu…

 

Ortaköy'de yılbaşı gecesi, Reina'ya saldırarak 39 kişiyi öldüren saldırgan, İstanbul Esenyurt'ta düzenlenen operasyonla yakalandı. İstanbul Valisi saldırganın 1983 doğumlu Özbekistan vatandaşı olduğunu ve Türkiye'ye yasadışı yollardan giriş yaptığının belirlendiğini söyledi. Şahin, saldırgan için "Afganistan’da eğitim almış ve 4 dil bilen, iyi yetiştirilmiş bir terörist" ifadelerini kullandı, saldırganla birlikte 2 insansız hava aracı ve 197 bin dolar yakalandığını belirtti.

 

Beşiktaş Ortaköy'de yılbaşı gecesi Reina gece kulübüne düzenlenen saldırının faili olduğu iddiasıyla aranan Abdülkadir Masharipov İstanbul Esenyurt'ta saklandığı evde yakalandı.

 

İstanbul Valisi Vasip Şahin, saldırgan Abdülkadir Masharipov'un Özbekistan vatandaşı olduğunu, 2016 Ocak ayında yasadışı bir şekilde doğu sınırlarından Türkiye'ye giriş yaptığını söyledi. Şahin, saldırgan için "Afganistan’da eğitim almış ve 4 dil bilen, iyi yetiştirilmiş bir terörist" ifadelerini kullandı.

 

Saldırganın parmak izinin de olay yerindeki parmak iziyle uyuştuğunu söyleyen Vali Şahin, saldırganla birlikte 2 drone (İnsansız Hava Aracı) ve 197 bin dolar bulunduğunu söyledi.

 

Gece düzenlenen operasyonda şüpheli Abdülkadir Masharipov ile 3'ü kadın 4 kişi daha gözaltına alınmıştı. Vali Şahin, bu kişilerden erkek olanın Iraklı, kadınların ise Afrikalı olduğunu belirtti. Anadolu Ajansı, kadınların Mısır, Senegal ve Somali uyruklu olduklarını yazmıştı. Şahin "Saldırının DAEŞ tarafından yapıldığı net" dedi.

 

"Saldırgan suçunu kabul etti" diyen Şahin, Reina saldırısıyla bağlantılı olarak gözaltına alınanların toplam sayısının 50'yi bulduğunu söyledi.

 

"152 adrese operasyon düzenlendi. 50 şahıs gözaltına alındı. 168 yabancı da terörist olma şüphesiyle ilgili mercilere teslim edildi."

 

Masharipov'un öncelikle Başakşehir'de ev kiraladığını söyleyen Şahin, saldırganın baskının yapıldığı eve son 3 gün içinde gittiğini söyledi, polisin yaptığı çalışmalarla ilgili bilgiler verdi:

 

"O eve son 3 gün içerisinde geldiği değerlendiriliyor. Polis burada beş adresi dün takip etti, birinde ele geçirildi. Tabii ki ona yardım edenler var, bunları değerlendiriyoruz. Sorgulama neticesinde açığa çıkacaktır."

 

"Bu operasyon yapılırken yaklaşık 7 bin 200 saat kamera incelemesi yapıldı. Özel ekiplerle birlikte 2 bin polisimiz görev aldı. Konya, Hatay ve İzmir’de ve ilimizde istihbarat daire başkanlığının da desteğiyle ortak bir operasyon gerçekleştirildi."

 

Çocuğu yanında değildi

 

Saldırganın erkek çocuğuyla birlikte olduğunu değerlendirdiklerini belirten Şahin, "Bu akşam çocuğu yanında değildi. Kız çocuğu annesiyle birlikte, erkek onun yanında diye değerlendiriyorduk fakat bu akşamki operasyonda yanında değildi" dedi.

 

Sorguları sürüyor

 

Şüpheliler Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yerleşkesi'ne götürüldü, sorguları sürüyor.

 

Polisin evde yaptığı inceleme sabah saatlerine kadar devam etti.

 

Anadolu Ajansı, örgütün diğer hücrelerine yönelik de eş zamanlı operasyonların sürdüğünü yazdı.

 

Ortaköy'deki Reina gece kulübüne 1 Ocak'ta otomatik silahla ateş ederek giren saldırgan, 39 kişiyi öldürmüştü. Saldırgan, 16 gündür aranıyordu.

 

Saldırgan Ebu Muhammed El Horasani kod isimli IŞİD'linin de arasında bulunduğu 3'ü kadın toplam 5 kişinin yakalandığı Esenyurt'taki evin içi de görüntülendi.

 

Başbakandan ilk açıklama

 

Başbakan Binali Yıldırım, saldırganın yakalanmasının sabahında yaptığı açıklamada "Şu an sorgulaması devam ediyor, bununla ilgili birçok detay var ama sorgulama aşamasında olduğu için bu kadarını söylemekle yetinelim. Zamanla gelişmeler hakkında bilgiler ilgili arkadaşlar tarafından kamuoyuna verilecek. Önemli olan, yapılan bu alçak saldırının failinin yakalanmış olmasıdır, bunun arkasındaki iradenin, güçlerin her kimse ortaya çıkarılmasıdır. Bu bizim için önemli bir gelişmedir" dedi.

 

Kaynak: AA, DHA

- Advertisment -