Ana SayfaHaberlerTürkiye Gazze’ye yardım için adım mı atacak? Abbas Ankara’da Erdoğan’la görüştü, Fidan...

Türkiye Gazze’ye yardım için adım mı atacak? Abbas Ankara’da Erdoğan’la görüştü, Fidan Cidde’de “Bizden hemen harekete geçmemiz için beklenti var”dedi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas 7 aylık aranın ardından yeniden Ankara'ya geldi ve Beştepe'de Erdoğan ile görüştü. Görüşmede Gazze'ye yardımların ulaştırılması için atılacak adımlar konuşuldu. Erdoğan-Abbas görüşmesi sırasında Cidde'deki Gazze konulu İslam İşbirliği Teşkilatı özel toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: "Tek taraflı hareket etmek anlamına gelse bile, şu anda harekete geçmemiz konusunda çok büyük bir beklenti var."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı 7 aylık bir aranın ardından Beştepe’de konuk etti.

Erdoğan’ın Abbas ile yaptığı görüşmede, ateşkes konusundaki son durum ve Türkiye’nin garantörlük önerisi masaya yatırıldı.

Görüşmede adil ve kalıcı barışın tek yolunun 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti’nin kurulmasıyla mümkün olabileceği bir kez daha vurgulandı.

Erdoğan-Abbas görüşmesinde, Gazze’ye insani yardımların kesintisiz ulaştırılması için atılabilecek adımlar da konuşuldu.

Abbas: “Türkiye, Filistin halkına karşı bütün sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getirmektedir”

Görüşmenin ardından iki lider basın toplantısı düzenledi. Abbas şunları söyledi:

“Kardeş Türkiye halkına en içten teşekkürlerimi iletiyorum. Türkiye, Filistin halkına karşı bütün sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getirmektedir.

“Avrupa devletleri Filistin’i tanımalıdır. Gazze, Filistin topraklarının ayrılmaz parçasıdır. İşgalci İsrail’in hiçbir planının kabul edilmesi mümkün değildir.”

Erdoğan ise basın toplantısında şöyle konuştu:

“Türkiye ve Türk milleti Filistin davasına her zaman destek vermiş, Filistin’in gönlümüzde müstesna bir yeri olmuştur. Bugün yaptığımız istişarelerde Filistin’deki son durumu ele aldık.

“Netanyahu ve cinayet ortakları döktükleri her damla kanın hesabını mutlaka verecektir. Türkiye olarak bunun için tüm kapıları zorlamaya devam ediyoruz, edeceğiz.

“İsrail, Uluslararası Adalet Divanı önünde yargılanmaktadır ancak alınan ihtiyati tedbir kararına rağmen İsrail yönetimi kadın çocuk demeden sivilleri katletmeyi sürdürmektedir.

“İsrail-Filistin meselesine adil bir çözüm bulunmadığı takdirde Orta Doğu’da barışın hakim olamayacağı iyice anlaşılmıştır. Kalıcı barışın tek yolu 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz Filistin devletinin tesisidir.

“Artık sadece lafta kalan barış çabaları yerine teminatlara sahip adil bir barışa ihtiyaç duyulduğu apaçık ortadadır. Türkiye olarak garantörlük mekanizması çerçevesinde sorumluluk üstlenmeye hazır olduğumuzu açıkladık.”

Hakan Fidan’dan dikkat çekici Gazze mesajı

Erdoğan ile Abbas arasındaki görüşme sırasında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise Cidde’de Gazze gündemiyle düzenlenen İslam İşbirliği Örgütü’nün toplantısında konuştu.

Fidan’ın Başdanışmanı Nuh Yılmaz, Cidde’deki toplantıda Fidan’ın sarf ettiği şu cümleyi X hesabından paylaştı:

“Tek taraflı hareket etmek anlamına gelse bile, şu anda harekete geçmemiz konusunda çok büyük bir beklenti var.”

- Advertisment -