Ana SayfaHaberlerGündemSoylu: Ankara ve İstanbul'a kayyum atanması mümkün değil

Soylu: Ankara ve İstanbul’a kayyum atanması mümkün değil

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Eğer ABD Fırat'ın doğusundaki devriye atmayı bizim silahlı kuvvetlerimizle kabul ediyorsa Türkiye'nin girişimi ile söz konusudur" dedi. Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerine atanan kayyumlar hakkında konuşan Soylu "Teröre bulaşan belediye başkanlarına yapılan işlemlerin hepsi anayasaya uygun. Önceki davalarda 237 yıl 237 ay hapis cezası verildi. Bir kişinin seçilmiş olması istediğini yapabilme özgürlüğünü getirmez" diye konuştu.

 

CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını cevaplayan Bakan Soylu "Türkiye burada önleyici, düzenleyici bir rolü ve pozisyonu yönetiyor. Bölgede Türkiye, tarihsel sorumluluğunu yerine getiriyor. Burada işimizin kolay olmadığını söylemeliyiz. Bu coğrafyanın tam kalbindeyiz ama aynı zamanda bu coğrafyanın geçiş noktasıyız. Bugün eğer Amerika, Fırat'ın doğusunda bizim silahlı kuvvetlerimizle devriye yapmayı kabul ediyorsa bu Türkiye'nin girişimiyle oluşmuştur. Orada güvenli bir bölge oluşuyorsa bu Türkiye'nin ortaya koyduğu çabalarla ortaya çıkmıştır" dedi.

 

Soylu'nun açıklamalarından satır başları:

NEDEN KAYYUM ATANDI?

 

Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerine atanan kayyumlar hakkında konuşan Soylu "Bu işin doğrusu geçici görevlendirilen belediye başkanları. Kayyım başkan değil burada geçici olarak vekil atanması söz konusu. Yasalarda bu kanun net bir şekilde belirtilmiştir. Teröre bulaşan belediye başkanlarına yapılan işlemlerin hepsi anayasaya uygun. Önceki davalarda 237 yıl 237 ay hapis cezası verildi. Bir kişinin seçilmiş olması istediğini yapabilme özgürlüğünü getirmez.

 

Diyarbakır belediye başkanı terörist cenazesine gideceksin, saygı duruşunda bulunacaksın, adını caddeye vereceksiniz, sonra ilk icraatınız gelir gelmez ay yıldızlı bayrağı çıkaracaksınız, ayrı bir yapı oluşturacağız diyor, CHP'li kardeşlerim bunu nasıl içine sindiriyor, ben sindiremem.

 

GÜL VE DAVUTOĞLU'NA TEPKİ

 

Son aldıklarımızın Diyarbakır'ın toplam 8 tane soruşturma ve kovuşturması var. Bunlar kuvvetli şüpheler. Öyle hafif işler olsa savcı neden soruşturma açsın? Ahmet Türk cezaevindeydi, sağlık sebepleri nedeniyle çıktı. Bizim belediyelerimizde ne oldu diye baktılar mı? Eş başkanları görevlendiren Kandil'dir. Çocukları dağa götürecekler, arkadaşlar da TBMM'de beyler paşalar gibi oturacak. Seçilmiş, demokrasi tamam…  Gül, Davutoğlu hangi demokrasi? Hangi ülkede demokrasi kendisini öldürür?

 

İSTANBUL'A KAYYUM ATANIR MI?

 

İstanbul kararını verdi. Demokratik ve hukuki bir karardır. İstanbul seçmeninin oy vermesinin bir sebebi var. Yerel hizmetleri gör, standardımı yükselt, sorunumu çöz, ihtiyaçlarımı karşılayacak yatırımları yap. Belediye ülke yönetmek için, iri iri laflar etmek için seçilmez.

 

İstanbul ve Ankara için kayyum söz konusu değil. Terör iltisakı olması gerekir. Ne İstanbul ve ne Ankara için böyle bir değerlendirmemiz söz konusu. İstanbul ve Ankara için böyle bir şeyin söz konusu olması mümkün değil. Pejmürde kelimesini üzerimizdeki sorumlulukları yerine getiririz demek için kullandım. Türkiye'deki bütün belediye başkanları benim görev alanım çerçevesindedir.

 

İstanbul seçmenin meşruiyetini meşruiyetsizliğe ciro etmek, ben de İstanbul seçmeniyim, 16 milyonun selamını getirdim, ben selam göndermedim, Diyarbakır'da terörist adını caddeye verene selam göndermedim. Bunlar belediye başkanının yapması gerekenler değildir.

- Advertisment -