Ana SayfaHaberlerGündemTSK konvoyuna İdlib'in güneyinde hava saldırısı

TSK konvoyuna İdlib’in güneyinde hava saldırısı

 

MSB'den yapılan açıklamada "İdlib'te 9 Numaralı Gözlem Noktası'na intikal esnasında konvoyumuza bir hava saldırısı düzenlenmiş, 3 sivil ölmüş, 12 sivil yaralanmıştır. Mevcut anlaşmalara ve Rusya ile aramızdaki iş birliği ve diyaloğa aykırı bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadeleri yer aldı.

 

Suriye Dışişleri: Cephane yüklü TSK araçları Han Şeyhun'a yöneldi

 

Reuters haber ajansı, Suriye devlet televizyonu SANA'nın "TSK konvoyu İdlib'de isyancılara yardıma gidiyor" başlıklı haberini aktardı.

Ajansın Suriye Dışişleri'nden bir kaynağa dayandırarak aktardığı haberde, TSK konvoyunun İdlib'deki 'silahlı isyancılara' yardım amacıyla hareket ettiği ileri sürüldü ve Türkiye'nin bu adımının 'Suriye ordusunun teröristlerin kalıntılarını yok etme konusundaki kararlılığını etkilemeyeceği' belirtildi.

 

Metin Gürcan: TSK- Suriye ordusu çatışmasına dönebilir

 

Askeri strateji analisti Metin Gürcan, İdlib'in güneyindeki Han Şeyhun hattı üzerinde ilerleyen TSK konvoyunun Esad güçleri tarafından durdurulduğunu aktardı. Gürcan, Morek üssüne giden TSK konvoyunun durdurulmasının ardından olacakları Moskova'nın belirleyeceğini söyledi. Suriye devlet televizyonu ise aynı saatlerde cephane yüklü TSK araçlarının Han Şeyhun'a girdiğini duyurdu..

 

Gürcan, Twitter üzerinden şunları yazdı: "Morek üssümüz konusunda uyarmıştık. Bu sabah takviye konvoyumuz Han Şeyhun'da Esad güçleri (Resmi açıklamasına göre Suriye Hava Kuvvetleri) tarafından taciz edildi. Konvoy durdu. Morek ve konvoy için kritik saatler.Moskova'nın krizi çözme istek+kapasitesi sonucu belirleyecek."

 

TSK'nın Morek'in kuşatılması amacıyla bölgede bir köprü 'üs' kurmayı hedeflediğini söyleyen Gürcan, Esad güçlerinin Han Şeyhun'u almayı hedeflediğini ekledi.

 

Gürcan, Ankara ve Şam'ın Morek- Han Şeyhun hattında ilk kez 'ciddi bilek güreşine girdiğini' söyledi ve krizin TSK-Suriye ordusu çatışmasına dönebileceğini vurguladı.

 

Sputnik'e bilgi veren bir kaynak, Suriye ordusunun Han Şeyhun'un kuzeybatısındaki kırsal kesimlerinde yer alan El Fakir kontrol noktasını denetimi altına aldığını söyledi. Kaynağın aktardığına göre böylelikle ordu, Han Şeyhun kasabasını kuzeyden ve batıdan kuşatması altına almış oldu.

 

Suriyeli muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise, Suriye'nin kuzeyinde Rusya'nın "asker, zırhlı araç ve ekipman taşıyan" Türk konvoyunun yakınında hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Gözlemevi daha erken saatlerde, asker ve ekipman taşıyan 25 araç ve kamyon ile 6 tank ve 7 zırhlı araçtan oluşan, "büyük" bir Türk konvoyunun Bab el Hava sınır kapısından Suriye'ye girdiğini duyurmuştu.

 

"Han Şeyhun düşerse Morek üssü kuşatılmış olacak"

 

Han Şeyhun'un yaklaşık 10 kilometre güneyindeki Morek ilçesinin güneydoğusunda Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait bir gözlem noktası bulunuyor.

 

Askeri strateji analisti Gürcan, daha önce Esad güçlerinin Han Şeyhun'a yaklaştığını ve bölgenin düşmesi durumunda TSK'nin Morek üssünün kuşatılmış olacağını söylemişti: "Fırat Batısı’nda Esad güçleri Morek Üs Bölgemizin kuzeyindeki Han Şeyhun'a epey yaklaştı. Han Şeyhun düşerse Morek üssümüz Suriye ordusu tarafından kuşatılmış olacak. Acaba Ankara Morek'i boşaltacak mı?"

- Advertisment -