Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIYılın ses getiren 10 moda olayı

Yılın ses getiren 10 moda olayı

Bu yıl, moda severler için oldukça renkli geçti, unutulmaz defilelerden beklenmedik işbirliklerine, sansasyonel marka atışmalarından, tarihi sergilere kadar birçok olaya şahit olduk. Yeni yıla girerken 2023’ün öne çıkan on moda olayını sizin için derledim.

1. Gwyneth Paltrow ve Succession’ın Sessiz Lüks Anları:

   Gwyneth Paltrow’un bir kayak kazasıyla alakalı yargılandığı mahkeme duruşmalarındaki stili olay oldu ve “Succession” dizisindeki kıyafetlerle beraber moda dünyasında sakin, sofistike ve bağırmayan lüksün daha da konuşulmasına yol açtı. “Para konuşur, servet fısıldar” sözünde ifadesini bulan sessiz lüksü burada irdelemiştik.

Mahkeme salonunda Gwyneth Paltrow

2. Sessiz lükse inat ayağını yere sertçe vuranlar: Doja Cat, Viktor & Rolf, Takahashi ve Schiaparelli

Doja Cat’in ve Kendall Jenner’ın, Schiaparelli defilesinde giydikleri bu kıyafetler (ve makyaj) çok konuşuldu. Moda evi bu koleksiyondaki hayvan temalı detaylarla Dante’nin İlahi Komedya’sına göndermeler yapma iddiasındaydı. Göndermeler biraz zorlama ve zayıf olsa da izlemeye gelen ünlülerin sansasyonel görüntüleri sayesinde defile, “yılın enleri” arasında yerini aldı.

Viktor & Rolf, bu avangart koleksiyonuyla kreatif sınırları zorladı, aldığı riske değdi ve eleştirmenlerin olumlu yorumlarıyla karşılaştı.

Takahashi’nin Undercover için tasarladığı teraryum elbiseleri de sıradışı, kreatif ve ses getiren bir koleksiyon oldu. Teraryum elbiselerle ilgili detayları burada bulabilirsiniz.

3.Margot Robbie’nin Barbie filminin tanıtım turları için giydikleri, filmin müthiş başarılı olan pazarlama kampanyasının belki de en önemli unsuru oldu. Barbie bebeklerin giysilerini incelikle gerçek hayata taşıyan bu stil, Barbie çılgınlığını tetikledi. Hatta bu estetiğin Barbiecore diye bir ismi bile oldu. Hollywood ve moda dünyasının bu ortak başarısından bahsetmeden bu seneyi bitirmek olmazdı. Barbie’nin moda serüvenine bu yazıda değinmiştik.

4. Gidişler:

   Tom Ford’ın emekliye, Sarah Burton’ın Alexander McQueen’den, Alessandro Michele’nin Gucci’den, ve Miuccia’nın sağ kolu olan Zambernardi’nin Prada’dan ayrılmaları, Paco Rabanne ve Jane Birkin’in vefatları moda dünyasının önemli kayıpları olarak kayda geçti.

5. Dönüşler:

   Celine’den ayrılığı ve sonrasında modaevinin ivme kaybedişinin ardından ne yapacağı merakla beklenen Phoebe Philo’nun kendi adıyla marka kurarak modaya dönüşü, Christy Turlington ve Naomi Campbell gibi 1990’ların efsanevi modellerinin bir bir podyumlara dönmeleri senenin öne çıkanlarındandı.

6. Ikea’dan Balenciaga’ya Havlu Şakası:

   Balenciaga’nın 2022 sonunda yaşadığı skandal sonrası vazgeçer gibi olduğu sansasyonel işlere 2023’te hızla geri dönmesi ve satışa çıkardığı havlu etekle Ikea’nın dalga geçmesi de bu yılın en kayda değer ve hatta intertextual (metinlerarası) denebilecek hoş bir olayıydı. Olayın detaylarını burada okuyabilirsiniz.

7. Chanel ve Lagerfeld Sergileri:

   Victoria & Albert Museum’daki Chanel sergisi ve yakın zamanda vefat eden tasarımcı Karl Lagerfeld’e odaklanan MET Museum Sergisi, modanın tarihi açısından önemli etkinlikler oldu. Chanel sergisi ve efsanevi modacının hayatıyla ilgili detaylar burada.

8. LV x Kusama / LV x Gehry İşbirlikleri:

   Louis Vuitton’un Yayoi Kusama ve Frank Gehry ile işbirlikleri, moda ve sanatın önemli kesişim noktaları oldu, özellikle Kusama kampanyası modayla fazla ilgili olmayan çevrelerce bile ilgi gördü. Nispeten yeni olan Frank Gehry işbirliğinin başarısı hakkında konuşmak için ise henüz erken.

9. Natalie Portman’ın Dior Junon Elbisesi:

Cannes Film Festivali kırmızı halısında Natalie Portman’ın çok ikonik bir elbiseyi, ‘49 senesinden Dior Junon’un yeni yapılmış bir versiyonunu giymesi de yılın enleri arasındaydı. Portman’ın giydiği elbisenin dokusu ve işlemelerin yoğunluğu orijinali gibi değildi tabii, defalarca Galliano, Zuhair Murad vs. tarafından benzeri yapılan bu elbisenin ilham kaynağı Roma mitolojisinden Juno, Grek karşılığı Hera. Elbisenin formu ve işlemeleri, Tanrıça Juno’nun sembolü olan tavuskuşuna benziyor.

10. Heidi Horten’ın Mücevherleri:

Avrupa yüksek sosyetesinin ünlü ismi Heidi Horten’in dillere destan mücevher koleksiyonu Christie’s Müzayede Evi tarafından satışa çıktı. Bu yılın bir diğer ses getiren moda olayı da bu müzayedeydi ve 3 parti halinde listelenen koleksiyonda 250’den fazla parça vardı. Mücevherlerin toplam satış değeri 200 milyon doları (4 milyar liradan fazla) geçti. Dünyanın (Eurocentric dünyanın) kayıtlı en eski elmaslarından 90 küsür karatlık Briolette of India’dan tutun, rengarenk taşlı mücevherlere, Bulgari (moneteler, intagliolar çeşit çeşit parça), Van Cleef & Arpels, Harry Winston gibi ünlü markalara varan çok zengin bir koleksiyondu. Horten’ın Avrupa koleksiyonlarında az rastlanan yeşim taşına, briolette ve kalp kesim elmaslara, renkli değerli taşlara ilgisi biliniyor.

Horten’ın servetinin kaynağı ilk kocası. Nazilere yakınlığı ve onlarla birlik olup Yahudilerin zenginliklerini yağmalaması ise bu hikayenin karanlık tarafı.

Briolette of India

Sessiz lüksün geniş kitlelerce fark edilmesinden avangart koleksiyonlara, sansasyon uğruna anlamın feda edildiği saçma işlerden, sanatla modanın kesiştiği tarihe geçecek çalışmalara bu senenin hareketli moda sahnesinden akılda kalanlardan bazıları bunlardı. Modanın, sadece kumaş parçalarından ibaret bir eğlence değil, aynı zamanda bir anlatı; zamana, toplum(lar)a, insan hikayelerine ışık tutan bir ifade biçimi olduğunu bir kez daha hatırlayarak 2023’e veda edip, yeni yılda daha demokratik, vicdanlı, kreatif, heyecan verici bir moda dünyası dileyelim.

Elif Akyol

https://www.instagram.com/dolcevitaistanbul

- Advertisment -