Ana SayfaDış HaberPutin, Navalni’yi Almanya’da hapiste olan Rus tetikçiyle takas mı etmek istiyor?

Putin, Navalni’yi Almanya’da hapiste olan Rus tetikçiyle takas mı etmek istiyor?

Wall Street Journal'ın haberine göre, Batılı yetkililer, Rusya muhalefetinin önemli isimlerinden Navalni'nin Almanya'da hapsedilen bir Rus tetikçiyle takas edilebileceğini düşünüyor. Putin, geçen hafta, 2019 yılında Berlin'de bir Çeçen isyancı liderin öldürülmesinden yargılanıp hapse giren Vadim Krasikov'un Almanya'dan Rusya'ya iade edilmesini istediği sinyalini vermişti.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Batılı yetkililer, Rusya muhalefetinin önemli isimlerinden Navalni’nin Almanya’da hapsedilen bir Rus tetikçiyle takas edilebileceğini düşünüyor.

2021’den bu yana hapiste olan Navalni, Moskova’nın doğusundaki bir ceza kolonisinde toplamda 30 yıllık hapis cezasına çarptırılmıştı. Destekçilerinin, Navalni hakkındaki iddiaların siyasete katılmasını engellemek için uydurulmuş suçlamalar olduğunu öne sürüyor.

Uluslararası alanda Rusya hükümetine, özellikle de Başkan Vladimir Putin’e yönelik eleştirileriyle tanınan Navalni, aynı zamanda bir yolsuzlukla mücadele savunucusu.

Putin, geçtiğimiz günlerde 2019 yılında Berlin’de bir Çeçen isyancı liderin öldürülmesinden suçlu bulunan Vadim Krasikov’un Almanya’dan Rusya’ya iade edilmesini istediği sinyalini vermişti.

Fransız-Rus siyaset bilimci Tatiana Stanovaya, “Asıl soru şu: Putin bunu kabul edecek mi?” başlıklı yazısında Putin’in Krasikov için yüksek bir bedel ödemeye hazır olduğunu, Navalni’yi ise bir avantaj ya da tehdit olarak görmediği için çevresinin ve gizli servisin endişelerine rağmen ikisini takas edebileceğini söylüyor.

Aralık 2021’de Krasikov, Çeçen asıllı Gürcü vatandaşı Zelimhan Hangoşvili’ye “devlet emriyle” düzenlediği suikast nedeniyle ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Khangoshvili, 2019 yılında Berlin’deki bir parkta izleyicilerin önünde Krasikov tarafından vurularak öldürülmüştü. Krasikov daha sonra bindiği bisikleti, silahını ve peruğunu Spree Nehri’ne attı.

Wall Street Journal’ın haberine göre Putin, 2021’deki kararından önce bile üst düzey güvenlik danışmanı Nikolay Patruşev’e Krasikov’un serbest bırakılması için mahkum takası olasılığını araştırmasını emretmişti.

Ancak potansiyel takaslar listesindeki tek kişi Navalny değil.

Takas için daha muhtemel diğer adaylar arasında 2018’den bu yana sahte casusluk suçlamasıyla tutuklu bulunan eski ABD subayı Paul Whelan ve benzer suçlamalarla Mart ayından bu yana tutuklu bulunan Wall Street Journal muhabiri Evan Gerşoviç yer alıyor.

Navalny, 2020 yılında zehirlendikten sonra Rusya’dan Berlin’e götürülmüş, Beş aylık bir iyileşme sürecinin ardından Moskova’ya dönerek burada daha önce ertelenen cezasından kalma şartlı tahliye duruşmasına katılmadığı için tutuklanmıştı.

- Advertisment -