Ana SayfaANALİZLERSEÇİM 2024 | Erdoğan Malatya’da neden Yeniden Refah’a yüklendi?

SEÇİM 2024 | Erdoğan Malatya’da neden Yeniden Refah’a yüklendi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin kalesi Malatya’daydı. “Partimizin eski belediye başkanlarını, eski milletvekillerini aday göstererek, kendileri kazanmak değil bize kaybettirmek için çalışan partiler ortaya çıktı” diyerek Yeniden Refah’a ad vermeden yüklendi. Malatya Kayısı Haber Genel Yayın yönetmeni Mahir Temur, Erdoğan’ın mitingini ve Malatya’da AK Parti, YRP ve CHP arasında ilk kez heyecanlı hale gelen belediye seçimini Serbestiyet için yazdı: “10 ay önce 300 bin Malatyalının oy verdiği Erdoğan’ı dün 5 bin kişi izlemeye geldi. AK Parti için Malatya’da son bir aydır hedef CHP değil YRP oldu. Malatya’da AK Parti’den belediye başkanlığı yapmış dört adayı kendi partilerinden aday gösterdiler. Anketlerde yüzde 20’lere varan bir kararsız kesim var. Malatyalılar yaralı, yorgun ve hatta bitkin.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim çalışmaları kapsamında AK Parti’nin yaralı kalesi Malatya’ya geldi.

6 Şubat depremlerinden sonra büyük yara alan Malatyalılar, depremlerin yıldönümünde Sayın Erdoğan’ı beklemişti ama gelmemişti. Kahramanmaraş ve Hatay’ı depremlerin yıldönümünde ziyaret eden Erdoğan Malatya’yı es geçmişti.

Hatay’dan sonra yapı stoku olarak en çok yıkıma sahip Malatya’nın Türkiye’de her seçimde rekor seviyede oy verdiği Erdoğan’ın 1 ay rötarla şehre gelmesinin yankıları hissedildi.

Tarihin en az katılımlı mitingini Malatya’da gerçekleştiren AK Parti teşkilatı ve Erdoğan’ın dünkü performansını, tahmini katılım sayısını ve içerik ile ilgili bilgiler vermeden önce, miting öncesini anlatmam lazım.

Bundan 10 ay önce yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçiminde AK Parti vekilleri Malatya’da yüzde 45 oy alırken Erdoğan yüzde 69 oy almıştı. MHP’yi de ekleyince AK Partili vekiller yüzde 12 eksik oy almıştı Erdoğan’dan.

6 Şubat depremlerinin yankıları sandıkta çok belirgin olmasa da bir oy kaybına sebep olmuştu. Türkiye’de Yeniden Refah Partisi (YRP) yaklaşık olarak yüzde 3 oy alırken Malatya’da yüzde 10 gibi yüksek bir oy alması hatta 3-5 bin oyla vekilliği kaçırması dikkatleri üzerine çekmeye başarmıştı.

Üstelik AK Parti’nin kalesi diye bilinen Malatya, depremlerden sonra CHP’li Hatay kadar dahi ilgi görememişti.

Şehirde 6 Şubat depremlerinden 13 ay geçmesine rağmen halen yıkımlar dahi bitirilememiş, 100 binin üzerinde hak sahibi olmasına rağmen 6 bin 180 konutun yapımı sözde bitmiş ve kuralar daha 20 gün önce çekilmişti.

Kura çekileli 20 gün geçmesine rağmen Erdoğan’ın mitingde dediği gibi 6 bin 180 konut teslim edilmemişti. Şu ana kadar 200 civarında konutun teslim edildiği söyleniyor.

Erdoğan yanlış bilgilendirilmişti ve bu ilk yanlış ifadesi de değildi.

Yine dün Malatya’da Erdoğan, “Yerinde dönüşüm için 32 bin 500 Malatyalı kardeşimiz başvurdu. Hatta bunlardan 500’ü konutlarını inşa etmeye başladılar” demişti.

Yerinde dönüşüm için bir çivi dahi Malatya’da çakılmazken, AK Partili belediyeler halen dahi yerinde dönüşüm için imar ve ruhsat vermiyorken Sayın Erdoğan’ın bu ifadesi şehrin AK Partililer tarafından sahipsiz bırakıldığını gözler önüne serdi.

Malatya konteyner kentte dönmüşken ve 120 bin Malatyalı konteynerlerde kalırken Erdoğan’ın mitingi bizlere çok şey anlattı.

Bi kere bu şehirde daha önce 500 binin üzerinde katılımı olan mitingler yapılmıştı.

Ama dün polisler gibi resmi görevlileri çıkardığın zaman 4-5 bin kişinin katıldığı bir mitingle AK Parti teşkilatı tarihe geçti.

Bundan 10 ay önce 300 bin Malatyalının oy verdiği Erdoğan’ı dün 5 bin kişi izlemeye geldi.

2002 ile 2024 arasında AK Parti’nin vekillik ve belediye başkanlığı için başvuran aday adayları dahi tam katılsaydı yine 5 bin kişiyi geçebilirdi!

Bırakın aday adayları, Erdoğan’ın dünkü mitingine katılmayan AK Partili belediye başkanları vardı Malatya’da.

Toplam 13 belediyesi olan Malatya’da AK Parti 2019 yerel seçimlerinde 2 belediyeyi kaybederek belediye sayısını 9’a düşürmüştü.

Ve bugün daha dün yüzde 10 oy almış Yeniden Refah Partisi’nin bugünkü Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Bilal Yıldırım var.

Üstelik YRP Malatya’da çok kritik adaylar belirledi.

Daha önce Malatya’da AK Parti’den belediye başkanlığı yapmış 4 ismi kendi partilerinden aday gösterdiler. 2 aday ise AK Parti’den aday adayı başvurusu yapmıştı.

O yüzden dün Erdoğan, CHP yerine Yeniden Refah Partisi’ne gönderme yaptı. Belki de ilk defa Erdoğan, seçim hattında Malatya’da hiç CHP’den bahsetmediği bir miting geçirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün mitingde aynen şunları söyledi:

“Türkiye bugüne kadar ne çektiyse emek ve heyecanla hazırlanmış vizyonu, projesi programı olmayan zübük siyasetçi tiplerden çekmiştir… Partimizin eski belediye başkanlarını, eski milletvekillerini aday göstererek, kendileri kazanmak değil bize kaybettirmek için çalışan partiler ortaya çıktı.”

Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce AK Parti Malatya İl Başkanı Namık Gören topa girmişti. 10 gün önce Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın kardeşleriyle olan davasını gündeme getirip, YRP’nin Malatya’daki parti içi diyebileceğimiz konulara dalmıştı.

AK Parti için Malatya’da son bir aydır hedef CHP değil, YRP olmuştu.

Aslında CHP de güçlü bir aday belirlemişti.

Daha önce yıllarca CHP Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen ve şu anda CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e çok yakın Veli Ağbaba, Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu.

Dengeleri değiştirebilecek kabiliyete sahip Ağbaba, ilk gün CHP rozetini çıkartıp tüm Malatya’nın adayı olduğunu duyuruyordu.

Malatya’da seçim aslında 3 parti üzerinden gidiyor.

Son seçimlere bakıldığında Malatya’da CHP’nin yüzde 22-25 bandında mevcut bir oyu var. YRP’nin yüzde 10 ve AK Parti’nin MHP ile beraber yüzde 57 bir oyu gözüküyor.

MHP 2019’da olduğu gibi sadece 2 küçük ilçede aday çıkardı. MHP’nin son vekillik seçiminde aldığı yüzde 13’lük bir oy var karşımızda.

31 Mart seçimlerine giderken AK Parti’nin elinde olan 9 belediyesini korumasını düşünmemiz çok iyimser bir tahmin olur.

CHP daha önce kazanamadığı en az 2 ilçede favori.

Yeniden Refah Partisi’nin ise en az 3 ilçede kazanma ihtimali yüksek gözüküyor.

Büyükşehir’de işler biraz karışık.

Ne olacağını bugünden kestirmek çok zor.

AK Parti’nin CV’si kabarık bir adayı var. Daha önce TOKİ Başkan Yardımcılığı ve son olarak İstanbul Fatih Belediye Başkan Yardımcılığı görevinden istifa edip Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Sami Er var.

Sami Er ismi üzerinden bir tepki yok gibi ama AK Parti vekillerine ve mevcut belediye başkanlarına tepki açık bir şekilde görülüyordu.

Dünkü mitingde Erdoğan’a da bir tepkinin olduğu ortaya çıktı bence.

Adayların yaptığı anketlerde yüzde 20’lere varan bir kararsız kesim var.

Malatyalılar yaralı, yorgun ve hatta bitkin.

Ekonomik krizi iliklerine kadar hisseden Malatyalılar hem şehrin dünyaya açılan meyvesi olarak görülen kayısıda bir hamle bekledi hem şehir merkezinin toprak sahaya döndüğü, esnafının bitik halde olduğu bir dönemde vergiler ile ilgili bir beklenti içine girdi hem de kalıcı konutlar ile ilgili bir umut bekledi Erdoğan’dan.

Ama dün bunların hiçbirisi olmadı ve üstelik olmayan ifadeler olmuş gibi aktarıldı.

Erdoğan 3 saat geç katıldığı mitingde şiir okudu ve Elazığ’a geçti!

31 Mart seçimlerinde ne olacağını şimdiden söyleyemem ama 2019 yerel seçimleri gibi olmayacağı kesin gibi!

- Advertisment -