Ana SayfaDış HaberÇin’den ABD’ye Gazze’de acil ateşkes vetosu tepkisi: Bu katliamın devam etmesine yeşil...

Çin’den ABD’ye Gazze’de acil ateşkes vetosu tepkisi: Bu katliamın devam etmesine yeşil ışıktan başka bir şey değil

ABD İsrail’in Gazze’ye yönelik sürdürdüğü saldırıların sona erdirilmesi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan ve acil insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti. 15 üyeden 13’ünün destek verdiği, İngiltere’nin çekimser kaldığı tasarıyı ABD’nin tek başına veto etmesine, veto hakkı olan diğer dört ülkeden biri olan Çin’den tepki geldi: “ABD, bu vetoyla yanlış bir mesaj verdi. Katliamın devamına yeşil ışık yaktı.”

Beyaz Saray, Cezayir tarafından sunulan, Gazze’de acilen ateşkes talep eden karar tasarısının savaşı sona erdirmeye yönelik görüşmeleri “tehlikeye atacağını” söyledi.

ABD, Refah kentini işgal etmemesi konusunda İsrail’i uyaran kendi geçici ateşkes karar tasarısını önerdi.

Karar tasarısı BM Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinden 13’ü tarafından desteklenirken İngiltere çekimser kaldı.

Çin’in BM Büyükelçisi Zhang Jun vetoya tepki gösterdi:

“Sahadaki durum göz önüne alındığında, acil bir ateşkes konusunda kaçınmaya devam etmek, katliamın devam etmesine yeşil ışık yakmaktan başka bir şey değildir.

Çatışmanın yayılması tüm Orta Doğu’yu istikrarsızlaştırıyor ve daha geniş bir savaş riskinin artmasına neden oluyor. Sadece Gazze’deki savaşın alevini söndürerek cehennem ateşinin tüm bölgeyi sarmasını önleyebiliriz.”

Cezayir’in en üst düzey BM diplomatı Amar Bendjama da “Ne yazık ki Güvenlik Konseyi bir kez daha başarısız oldu. Vicdanınızı sorgulayın, tarih sizi nasıl yargılayacak?” dedi.

Fransa’nın BM elçisi Nicolas de Rivière “sahadaki feci durum göz önüne alındığında” kararın kabul edilmemiş olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Washington’un BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Hamas ile İsrail arasındaki müzakereler devam ederken derhal ateşkes çağrısı yapmanın doğru zaman olmadığını savundu.

İngiliz mevkidaşı Barbara Woodward ise planın görüşmeleri tehlikeye atarak “ateşkes ihtimalini azaltabileceğini” öne sürdü.

- Advertisment -