Ana SayfaHaberlerİZLENİM | Maltepe'de son 100 yılın en sivil Cumhuriyet kutlamasından...

İZLENİM | Maltepe’de son 100 yılın en sivil Cumhuriyet kutlamasından…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 100. Yıl kutlamasında, 29 Ekim ile özdeşleşen tanklı, toplu kutlamalar yerine danslı, konserli, tiyatrolu bir kutlama vardı. İmamoğlu ‘etnik ve dini farklılıklara rağmen birliktelik’ mesajı verirken, sahneye 100 yılda başarılarıyla adından söz ettiren Orhan Pamuk, Ahmet Kaya, Fatih Akın gibi isimler yansıtıldı.

29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet, dün 100. yaşına girdi.

Cumhuriyet’in ilanı her ne kadar Ankara’da gerçekleşse de, 100. yıl kutlamalarının adresi İstanbul oldu.

Aynı gün içerisinde hem iktidar hem de yıllar sonra İBB’yi kazanan muhalefet en büyük kutlamalarını İstanbul’da yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen 2 günlük 100. Yıl kutlamalarının ikinci gününde yüz binlerce İstanbullu alanı doldurmuştu.

Alışılmış 29 Ekim kutlamalarının aksine militarist tını neredeyse yok denecek kadar azdı.

150 metre uzunluğa sahip devasa bir sahne kurulmuş, tema olarak da sahnenin ortasındaki çınar ağacına gönderme yapılarak “Cumhuriyet: 100 yıllık çınar” seçilmişti.

Sahnenin bir tarafında ise Boğaz Köprüsü şeklinde tasarlanan bir yol yer alıyordu.

4-5 Kasım’da yapılacak CHP kurultayında ‘Değişim’ hareketinin lideri olarak yarışacak olan Özgür Özel de törene katılanlar arasındaydı.

Kutlamalar seçim döneminde CHP ile özdeşleşen DJ şovları ile başladı. Ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu’nun da İBB personelleri ile birlikte katıldığı bayrak töreni gerçekleşti.

Törenin ardından İmamoğlu, Cumhuriyet’in birleştirici ve bütünleştirici yönüne vurgu yaparak kısa ama kapsayıcı bir konuşma yaptı.

İmamoğlu’nun not aldığım en vurucu cümlesi şu oldu:

“29 Ekim 1923’te Türküyle, Kürdüyle, hiçbir etnik, dini farklılığa bakmadan herkesi eşit ölçüde saygın ve değerli kabul edeceğimize birbirimize söz verdik. Bu memlekette 86 milyon insanımız eşit hissedarlar olacağız dedik. Hiçbir kimseye, gruba ayrımcılık tanınmayacak demiştik.

Ekrem İmamoğlu’nun konuşmasının ardından 100. Yıla özel hazırlanan bir sahne gösterisi seyircilere sunuldu. Gösteride Haluk Bilginer sahnenin ortasındaki çınarı, 100 yıllık Cumhuriyet Çınarı’nı seslendirirken, hayallerinin peşinden gitmek isteyen bir kız çocuğunun onunla konuşmasına yer veriliyordu.

Gösterinin bir noktasında sahnedeki ekranlara 100 yıllık cumhuriyet tarihi boyunca başarılarıyla adından söz ettiren isimlerin görüntüleri yansıtıldı. Bu isimler arasında yönetmen Fatih Akın, yazar Orhan Pamuk ve şarkıcı Ahmet Kaya gibi isimlerin de yer alması dikkat çekiciydi.

Sahnede fotoğrafı yansıtılan isimlerden diğer bazıları ise şöyleydi:

Cahit Arf, Cüneyt Arkın, Haluk Bilginer, Cem Bölükbaşı, Sümeyye Boyacı, İbrahim Çallı, Yasemin Dalkılıç, Müzeyyen Senar, Abidin Dino, Merve Dizdar, Bülent Ecevit, Necmeddin Erbakan, Alparslan Türkeş…

Cumhuriyet tarihini sadece ‘bizden’ olanlarla kısıtlamayan, bir bütün olarak herkesi kapsamayı amaçlayan temsili bir gösterimdi bu.

Yine bu gösterinin bir bölümünde hayallerinin peşinden koşan kız çocuğuna sanatçılar Edis ve Sıla eşlik etti ve Neşet Ertaş’ın “Şu Garip Halimden” şarkısını birlikte söyledi.

https://www.instagram.com/p/Cy_g6Hki3yH/?hl=en

Gösterinin en vurucu noktalarından birisi ise, Mustafa Kemal Atatürk’ün yapay zeka ile kız çocuğu ile konuşturulduğu andı.

Gösteri esnasında yurt dışından gelen hava ve yer akrobatları da sahneye eşlik etti.

Cumhuriyet’in 100. Yılı Özel Gösterisi’nin ardından sırasıyla Duman, İskender Paydaş, Kubat, Edis, Sıla ve Zülfü Livaneli sahne alarak sevilen şarkılarını söyledi.

Bu şarkılara Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel de zaman zaman eşlik etti.

Bol hamasetli, militarist, şovenist alışılmış 29 Ekim kutlamalarının aksine, son derece sivil ve özgün bir kutlama yapıldı CHP’li İBB tarafından düzenlenen Maltepe’deki etkinlikte.

- Advertisment -