Ana SayfaHaberlerBilim Teknoloji2020’de 3 milyar insan daha mobil dünyaya adım atacak

2020’de 3 milyar insan daha mobil dünyaya adım atacak

 

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin ev sahipliğinde 2020 yılında mobil dünyada beklenen değişimler konulu bir seminer veren Sarah Personette, Facebook’un son bir yıl içinde farklı ülkelerden kullanıcılarla yaptığı araştırmalar sayesinde değişimin ne yönde olacağına dair bazı fikirler edindiklerini belirtti. Personette, yapılan incelemede bu değişimin ‘’Kültür, Alışveriş, İletişim ve Birbiriyle ilişkililik’’ kavramları üzerinde gelişeceğini vurguladı. Personette, kültürel anlamda geçmişte daha çok ön plana çıkan cinselliğin günümüzde yerini çokkültürlülülük ve çok kimlililik kavramlarına bıraktığını belirtti.

 

Tüketicinin 3 saniye fazla beklemeye tahammülü yok

Ticari boyuttan bakıldığında, yaptıkları araştırmalarda tüketicilerin aynı anda hem yerel hem de global düşünebildiklerini gördüklerini söyleyen Personette, insanların yerel markalara ve yerel kültüre önem vermekle birlikte global markaları da dikkate aldıklarına değindi. Ticari dinamiklerin değiştiği günümüzde, insanların ürünü aramak yerine ürünün gelip tüketiciyi bulduğuna işaret eden Sarah Personette, gelişen mobil olanaklarla 2020 yılında dünya nüfusunun yarısından fazlasının mobil üzerinden alışveriş yapacağını söyledi.

Tüketim tercihlerinde ürünün fiyatının artık tek belirleyici unsur olmaktan çıktığını belirten Personette, ‘’Fiyat artık gücünü kaybediyor. İnsanlar ticari kararlarında daha fazla seçim şansı ve kolaylık bekliyor. Eğer tüketim deneyimlerinden memnun kalmamışlarsa daha az satın alma eğiliminde oluyorlar. Örneğin alışveriş yapacakları markanın web sayfasında fazladan geçirilen 3 saniye bile tüketim kararını olumsuz etkiliyor. Öte yandan tüketim kararlarında mobil mesajlaşma uygulamaları giderek önem kazanıyor. 2020 itibariyle tüketicilerin yüzde 53’nün mobil mesajdan ulaşabilecekleri bir markayı satın alma eğiliminde olduklarını görüyoruz’’ dedi.

 

Mobil data trafiği videodan yana yükselişte

Değişimin iletişim boyutuna değinen Personette, içeriğin günümüzde yüzde 41 oranında daha hızlı tüketildiğini, bu içeriğin ağırlıklı olarak mobil video kaynaklı olduğunu belirtti s ve 2020’de dünyada mobil data trafiğinin yüzde 75’ten fazlasının video olacağını ekledi. Sarah Personette konuşmasında Facebook’un 2020’ye dönük vizyonundan satırbaşları arasında mobilin önlenemez yükselişinin geldiğini ifade etti. 2020’de 3 milyar insanın daha mobil dünyada olacağını ifade eden Personette ‘’Internet mobil, mobil ise Internet anlamına gelecek ve bu da yeni bir eko sistem oluşturacak’’ diye konuştu

- Advertisment -