Ana SayfaHaberlerBilim TeknolojiBoeing 737 Max 8’in özellikleri…

Boeing 737 Max 8’in özellikleri…

 

Ekim ayında da Endonezya'daki Lion Air Havayolları'na ait uçak Cakarta'dan kalktıktan kısa bir süre sonra düşmüş, 189 kişi ölmüştü.

 

Uçağın yaşı henüz üç ayı bile tamamlamamıştı.

 

Etiyopya Havayolları'na ait uçak da 10 Mart'ta Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitmek üzere havalanmış, kısa bir süre sonra düşerek 157 kişinin ölümüne neden olmuştu.

 

Bu modelde yeni olan ne?

 

Uzmanlar 737 Max motorunun eski modele oranla biraz daha önde ce kanatlara göre biraz daha yukarıda olduğunu, bunun uçağın dengesini etkilediğini söylüyor.

 

Endonezya'da düşen uçağın düşüş nedenine dair henüz nihai sonuca varılamadı.

 

Endonezya Ulusal Ulaşım Güvenliği Komitesi, Lion Air uçağının tekleme riski konusunda pilotu uyarmak üzere tasarlanan sensörlerinden birini "hatalı veri" verdiğine işaret etmişti.

 

Bu sensör ve ona bağlı program önceki 737 model uçaklardan farklı çalışıyor, ancak pilotlara bu bilginin verilmediği belirtiliyor.

 

Bu olay üzerine Boeing, havayolu şirketlerine bir bilgilendirme bülteni göndermiş, ABD'deki havacılık düzenleme kurumu da bu uçakların sensörü ile ilgili "acil uyarı" yayınlamıştı.

 

Federal Havacılık İdaresi (FAA), "mevcut durumuna dair bir şey yapılmazsa bu sensörün uçağın kontrolünü zorlaştırabileceğini ve burun-aşağı yönelmesine, önemli irtifa kaybına ve yere çarpmasına yol açabileceği" uyarısında bulunmuştu.

 

Acil uyarı kime gönderilmişti?

 

FAA bu bilginin diğer havacılık düzenleme kurumlarına iletildiğini söylemişti. Onların da pilotları bilgilendirmek üzere bu bilgiyi havayolu şirketlerine iletmeleri gerekiyordu.

Havacılık uzmanları Etiyopya Havayolları'nın da sensör konusunda bilgilendirilmiş olması gerektiğini ifade ediyor.

Etiyopya'da meydana gelen kazanın Endonezya'daki önceki olayla aynı sorundan kaynaklandığıına dair bir veri yok henüz.

Boeing nasıl tepki verdi?

 

Boeing'den yapılan son açıklamalarda ise 737 Max 8'lerin güvenli uçaklar olduğu bir kez daha vurgulansa da, uçakların uçuş kontrol yazılımları için bir güncelleme hazırlanacağı da belirtildi.

 

Boeing, yeni yazılımın birkaç hafta içerisinde hazır olacağını ve dünyada kullanılşan tüm 737 Max 8'lere yükleneceğini belirtiyor. Şirket güncellemelerin Nisan ayında tamamlanmasını öngörüyor.

 

Boeing, "Bu güncelleme ile zaten güvenli olan uçağımızı daha da güvenli hale getirmiş olacağız" diyor.

 

Düşen Etiyopya Havayolları uçağı için ise Boeing, ABD Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurumu'nun yönetimi altında "teknik ekibin yardım sağlamaya hazır olduğunu" söyledi.

 

Boeing ayrıca yolcuların ve mürettebatın ailelerine başsağlığı dileyerek Etiyopya Havayolları ekibine desteğe hazır olduğunu açıkladı.

 

Boeing 737 Max uçaklar Boeing tarihinde en hızlı satan uçak olmuş, dünya çapında 100 havayolu şirketinden toplam 4500 uçak siparişi almıştı.

 

 

 

 

- Advertisment -