Ana SayfaDış HaberEURO 2024 | Futbol yine evine dönemedi: Şampiyon İspanya

EURO 2024 | Futbol yine evine dönemedi: Şampiyon İspanya

Futbolun mucidi İngilizler, 2020 Avrupa Şampiyonası’nda kullandıkları ‘futbol evine dönüyor’ sloganını yine hayata geçiremedi. 2020’de kendi evlerinde oynadıkları şampiyonada İtalya’ya penaltılarla şampiyonluğu kaybeden İngiltere, bu kez İspanya’ya 2-1 yenildi. İspanya ise Almanya’da oynanan şampiyonada aralarında ev sahibi Almanya ve Fransa'nın olduğu oynadığı yedi maçı da kazanarak 4. kez Avrupa şampiyonu oldu. İspanya aynı zamanda oynadığı dört final maçını kazanarak tarihe geçti.

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) finalinde İngiltere’yi 2-1 yenen İspanya şampiyon oldu.

Mücadelenin ilk yarısı 0-0 eşitlikle sona erdi. Karşılaşmanın 46. dakikasında Nico Williams, İspanya’yı 1-0 öne geçirdi. Cole Palmer harika bir vuruşla İngilizleri kupada tutundu: 1-1.

İspanya 86. dakikada Oyarzabal’ın golüyle yeniden öne geçti ve karşılaşma 2-1 sona erdi.

Mücadelenin önemli anları:

45+1. dakikada Rice’ın İspanya yarı alanının ortalarında sağ kanattan kullandığı serbest vuruşta savunmadan seken top, ceza sahası sol çaprazındaki Foden’ın önünde kaldı. Bu oyuncunun şutunda, kaleci Unai Simon direk dibinde topu kontrol etti.

Karşılaşmanın ilk yarısı orta saha mücadelesi şeklinde geçti. İlk 45 dakikada meşin yuvarlak büyük oranda İspanya’nın ayağında kalırken 45+1. dakikada İngiltere’nin duran toptan bulduğu pozisyon haricinde önemli bir gol girişimi olmadı.

İlk yarı, golsüz eşitlikle sona erdi.

İkinci yarı:

Nico Williams

GOL: 47. dakikada İspanya öne geçti. Sağ kanatta buluştuğu topla ceza yayına kadar sokulan Yamal, pasını ceza sahası sol çaprazındaki Williams’a aktardı. Bu oyuncunun yerden vuruşunda, meşin yuvarlak uzak direğin dibinden ağlarla buluştu: 1-0.

49. dakikada Williams’ın pasıyla penaltı noktası civarında buluşan Olmo’nun şutunda top yandan auta gitti.

56. dakikada Williams’ın ceza yayının gerisinden şutunda top az farkla yandan auta çıktı.

64. dakikada Bellingham’ın yay içinden sert şutunda top kalenin yanından oyun alanı dışına gitti.

66. dakikada Olmo’nun pasıyla sağ çaprazdan ceza sahasına giren Yamal’ın yerden uzak köşeye şutunda kaleci Pickford uzanarak meşin yuvarlağı kornere çeldi.

GOL: 73. dakikada İngiltere beraberliği yakaladı. Sağ kanatta buluştuğu topla ceza sahasına giren Saka, pasını altıpas önündeki Bellingham’a aktardı. Kaleye sırtı dönük olan bu oyuncu, meşin yuvarlağı ceza sahası dışındaki Palmer’ın önüne bıraktı. Ceza yayının sağındaki Palmer, yerden düzgün bir vuruşla fileleri havalandırdı: 1-1.

Cole Palmer

Cole Palmer

82. dakikada ceza sahası sağ çaprazından Yamal’ın karşı karşıya şutunda kaleci Pickford sağına uzanarak topun ağlara gitmesini önledi.

Mikel Oyarzabal

GOL: 86. dakikada İspanya bir kez daha öne geçti. Cucurella’nın soldan altıpas gerisine gönderdiği topa kayarak dokunan Oyarzabal, meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu: 2-1.

89. dakikada İngiltere gole çok yaklaştı. Sağdan kullanılan kornerde Rice’ın kafayla vurduğu topu kaleci Unai Simon çizgi üzerinde çıkardı. Altıpas gerisine yükselen topa bu kez Guehi kafa vuruşunu yaptı. Bu kez çizgi üzerindeki Olmo kafayla topun ağlara girmesine engel oldu. Dönen topta şansını Rice bir kez daha denedi ancak meşin yuvarlak auta gitti.

İspanyol oyuncu Rodrigo, turnuvanın en iyi oyuncusu seçilirken 16 yaşında Avrupa Şampiyonasında gol atan Lamie Yamal en değerli genç oyuncu oldu.

Mücadeleyi 2-1 kazanan İspanya, tarihinde 4. kez Avrupa şampiyonu oldu.

- Advertisment -