Ana SayfaHaberlerDünya22 yaşında bir öğrencinin kilisede öldürülmesi Nijerya’da büyük öfke yarattı

22 yaşında bir öğrencinin kilisede öldürülmesi Nijerya’da büyük öfke yarattı

Vera Uwaila Omozuwa, Benin Üniversitesi’nde mikrobiyoloji öğrencisi. Güneybatı Edo eyaletinde bir kilisede ders çalışırken saldırıya uğramış, bir güvenlik görevlisi tarafından eteği parçalanmış ve bluzu kana bulanmış halde bulunarak hastaneye kaldırılmasından üç gün sonra ölmüştü.

Uwavera Üniversite’ye yeni kabul edilmişti ve hemşire olmak istiyordu. Kızkardeşine göre, sık sık evlerinin yakınındaki kiliseye gidiyor, sessizlik içinde oturuyor ve okuyordu. Yerel basındaki resmen doğrulanmayan haberlere göre, kiliseye giren bir grup erkek tarafından başına yangın söndürücüyle vurularak bayıltıldıktan sonra tecavüze uğramıştı. Saldırganlar henüz bulunamadı.

Kilise, kadınlara yönelik bütün şiddet ve taciz eylemlerini lanetlediği gibi bu son kötülükten de derin bir üzüntü duyduğunu ve lanetlediğini açıkladı. Kilise yetkilileri, kapsamlı bir soruşturma yapılmasını sağlamak için yetkililerle temas halinde olduklarını, suça karışanların kim olduklarına bakılmaksızın kanunun bütün ağırlığıyla yüzyüze geleceğini belirttiler.

Eyalet valisi Obaseki Nijerya Polis Kuvvetleri’ne ayrıntılı bir soruşturma yapılması emrini verdiğini açıkladı, eyalette geçerli olan İnsana Karşı Şiddet Kanunu’nun uygulanacağını  belirtti.

Edo eyaletinde adalet isteyen protestolar, büyük kısmı sosyal medyada yer alan tecavüz karşıtı çağrılara dönüştü. Twitter, politikacılardan gösteri dünyasındaki ünlülere kadar uzanan bir yelpazede adalet ve kadınlara destek çağrılarıyla dolup taşıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle çoğu maske takan siyah giysiler içindeki protestocular hızla harekete geçilmesi talebiyle eyalet polis merkezini kuşattı.

Eski Senato başkanı Bukola Saraki, tweet’inde, ulusça, evlerde, işte ve ibadet yerlerinde cinsel istismarın her türlüsüne kapalı, güvenli alanlar yaratma gereğini dile getirdi.

#JusticeForUwa (Uwa İçin Adalet) ve #SayNoToRape (Tecavüze Hayır De) hashtag’leriyle yazılanlarda dikkati çeken diğer bazı noktalar ise şunlar:

Kadınlar yeter diyor! Tecavüze uğramaktan ve öldürülmekten bıktık!

Tecavüzcüysen ve bunu görüyorsan kendinden utan ve bil ki, bir gün barbarca suçunun bedelini ödeyeceksin. Tecavüze bahane bulanlar ve bir tecavüzcüyü bilip onu koruyanlar da. UTANIN.

Birçok Nijeryalı da devletin toplumsal cinsiyet temelli şiddetle baş etmedeki başarısızlığıyla ilgili kaygılarını dile getiriyor ve anne babaların oğullarını doğru yetiştirip yetiştirmediğini sorguluyor. Beş bine  yakın izleyicinin üzerinde konuştuğu bir tweet, anne babaların erkek çocuk yetiştirmede hazin bir şekilde başarısız olduğunu, kötülük yapma eğilimi erkek çocuklarda daha yüksek olduğu halde kız çocukların davranışları üzerine fazlasıyla yoğunlaştıklarını savunuyor.

Report

Report

- Advertisment -