Ana SayfaHaberlerDünyaABD: Öfkeli protestolar ülke çapında sürüyor

ABD: Öfkeli protestolar ülke çapında sürüyor

Sokağa çıkma yasaklarına, tutuklama tehditlerine ve Floyd’un kardeşinin yıkımın sona ermesi için yaptığı duygusal çağrıya rağmen, Pazartesi gecesi on binlerce protestocu ülkenin dört yanındaki kentlerin sokaklarına dönerek yeni bir gösteri ve huzursuzluk haftasını açtı.

New York’ta, Vali Andrew M. Cuomo tarafından ilan edilen gece 23:00 ile sabah 05:00 arasında sokağa çıkma yasağı protestocuları ve yağmacıları durdurmadı, Manhattan’daki ünlü Macy’s mağazası yağmalandı ve tahrip edildi.

Buffalo’da, bir dört çeker, güvenlik güçlerinin üstüne sürüldü, iki görevli yaralandı. Sürücü ve yolcular gözaltına alındı.

•Philadelphia’da, Pennsylvania Eyalet Polisi işaretlerini taşıyan bir zırhlı araçtan kent merkezi yakınlarında toplanmış yüzlerce protestocuya göz yaşartıcı gaz bombası atıldı.

Dallas’ta, protestocular yürüyüşleri sırasında bir otoyolu trafiğe kapadıkları gerekçesiyle tutuklandı ve suçlandı. Dallas Yargıcı Clay Jenkins, barışçı protestoların kentte 19:00’da başlayacak sokağa çıkma yasağından sonra da mahkeme arazisinde devam etmesine izin verdi, bu araziyi terk ederlerse Dallas polisi tarafından tutuklanabilecekleri yolunda uyarıda bulundu ve “barışçı protestoyu ve radikal dönüşümü destekliyorum” dedi.

Minneapolis’te, Terrence Floyd kardeşinin öldüğü yeri ziyaret etti ve toplananlara, son günlerde gördüklerinden rahatsızlık duyduğunu söyledi. “Ben çılgınca hareket etmiyorsam, ben bir şeyleri havaya uçurmuyorsam, ben kendi toplumumu karmaşa içine sokmuyorsam, siz ne yapıyorsunuz? Siz ne yapıyorsunuz?” dedi. Sokağa çıkma yasağının başlamasından 15 dakika kadar sonra, uzakta yanıp sönen ışıkları gören barışçı kalabalık, polisin karşısında geri adım atmayacaklarını söyleyerek o tarafa koştu ve sokaklara barikat kurdu.

Kentucky Louisville’de, Belediye Başkanı, polis ve Ulusal Muhafızlar’ın protestoculara ateş açıp yerel bir lokantanın sahibini öldürmelerinin ardından, ateş açıldığı sırada polisin vücut kameralarının çalıştırılmadığını öğrenince, kentin polis şefini işten çıkardı. 

Puerto Rico’da, yüzlerce kişi toplandı, protestoculardan Andrs Santos, bütün Afrikalı Amerikalı toplumun kederini ve öfkesini paylaştıklarını söyledi.

Chicago’da, 28 yaşındaki bir kişi, eyalet sınırlarını aşarak isyan ve yağma başlatmak ve kanun görevlilerine saldırmakla suçlanarak tutuklandı. Suçlamaya göre, Minneapolis’e giden Matthew Lee Rupert, sosyal medyaya, kendisini bir dükkânı ateşe verirken, bir diğerini yağmalarken, başkalarına patlayıcı madde dağıtıp onları polise saldırmaya teşvik ederken gösteren bir video koyduktan sonra tutuklandı. 

Texas, Austin’de, polis tarafından başından vurulan Afrikalı Amerikalı protestocunun hastanede olduğu ve durumunun kritik olduğu açıklandı.

Seattle’da, üçüncü defa gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Washington’da askerî helikopterler işbaşında

Pazartesi gecesi Washington’un Chinatown bölgesinde bir Black Hawk askerî helikopteri çatı seviyesine kadar alçalarak güç gösterisi yaptı. Genellikle çatışma bölgelerinde isyancıları korkutarak kaçırmak için kullanılan manevraya Lakota helikopterleri de katıldı. Kalabalık hızla çevreye dağıldı. Birkaç dakika sonra Black Hawk bir tur daha attı.

Başkent Washington, ordu müdahalesinin vali onayı gerektirmediği tek yer. Dolayısıyla, Savunma Bakanlığı yetkililerine göre, “barışçı hayatın tahribinin ve kan dökülmesinin insanlığa ve Tanrı’ya karşı işlenmiş bir suç,” olduğunu  ilan eden Trump, Ordu’ya aktif görevde bir askerî polis gücünün Washington’da harekete geçirilmesi emrini verdi.

200-500 kişiden oluşan askerî polis biriminin görevlendirilmesi başkentteki protesto ve isyanlar karşısındaki tepkide sert bir tırmanma oluşturuyor. Başka bölgeler ise bu yardıma gerek duymadı. (Dış Haberler)

- Advertisment -