Ana SayfaHaberlerDünyaAP, Le Pen'in dokunulmazlığını kaldırdı

AP, Le Pen’in dokunulmazlığını kaldırdı

 

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi lideri ve cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen'in dokunulmazlığı, IŞİD'in infaz fotoğraflarını paylaşmasıyla ilgili soruşturma kapsamında kaldırıldı.

 

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda, AP üyelerinin ezici çoğunluğu Le Pen karşıtı oy kullandı. Le Pen'in dokunulmazlığı 48'e karşı 563 oyla kaldırıldı. 

 

Böylece Le Pen'in yargılanmasının önü açıldı. Fransa'da "şiddet içeren görüntüleri yayma" suçuna en fazla 3 yıl hapis ve 75 bin euro para cezası veriliyor.

 

Soruşturmanın, ilk turu Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminden önce tamamlanması beklenmiyor. Le Pen, son anketlerde yüzde 25,5'le ilk sırada. Le Pen'i, yüzde 24'le bağımsız aday Emmanuel Macron takip ediyor.

 

'Terör propagandası' suçlaması

 

Le Pen, 2015'te partisiyle IŞİD arasında paralellik kuran bir gazeteciye tepki olarak sosyal paylaşım sitesinde örgütün yaptığı üç infazla ilgili fotoğrafları yayınlamıştı. Tepkilerin ardından Amerikalı gazeteci James Foley'in infazına ilişkin fotoğrafı silen Le Pen, diğer ikisini ise kaldırmayı reddetmişti.

 

Fransa Başbakanı Bernard Cazeneuve İçişleri Bakanı olduğu dönemde, "Bu iğrenç fotoğraflar IŞİD propagandası içerirken terör kurbanlarının anısına da saygısızlık teşkil ediyor" demiş ve suç duyurusunda bulunmuştu.

 

Paris'in Nanterre bölgesi savcılığı da Le Pen hakkında, "şiddet içeren görüntüleri yaydığı" suçlamasıyla soruşturma başlatmış ve AP üyesinin dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulunmuştu.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -