Ana SayfaHaberlerDünyaVahşi hayvan yemek tamamen yasak!

Vahşi hayvan yemek tamamen yasak!

 

Çin yemek kültürü denince "Masa hariç dört ayaklı her şeyi, gemi hariç yüzen her şeyi ve uçak hariç uçan her şeyi yerler" algısı bulunuyor. Uygarlık tarihinde çok sayıda salgın hastalığın Asya ve özellikle Çin kaynaklı olmasının bu nedenle tesadüf olmadığı ve vahşi hayvanlarda hala modern tıp tarafından tanımlanmamış 1,7 milyon virüs çeşidinin bulunduğu belirtiliyor. Bunlardan biri de yeni tip koronavirüs (Kovid-19)…

 

VAHŞİ HAYVAN TÜKETİMİ TAMAMEN YASAKLANDI

 

Dünya genelinde 5 milyonu aşkın kişinin yakalandığı koronavirüsün çıkış merkezi olan Vuhan kentinin yerel yönetimi dün bölgede vahşi hayvan tüketiminin yasaklandığını duyurdu.

 

Yetkililer aynı zamanda Vuhan'ın doğal yaşam koruma alanı ilan edildiğini, hayvanların bilimsel araştırma, nüfus kontrolü, salgın takibi dışında avlanmasının yasak olduğunu duyurdu.

 

HÜKÜMET TÜM VAHŞİ HAYVANLARI SATIN ALACAK

 

Çin'de de hükûmet, egzotik ve vahşi hayvan yetiştiriciliği ile ticaretinin sonlanması için harekete geçti. Daha önce vahşi hayvanların yeme amaçlı satışını yasaklayan Pekin, çiftçilere ellerindeki vahşi hayvanların kilolarına göre ödeme yaparak alternatif üretime yönlendirecek.

 

ÇİN'DE HANGİ HAYVANLAR YENİYOR?

 

Vuhan'daki Huanan Balık Pazarı'nda çeşitli egzotik vahşi yaşam türleri satılıyor. Aralarında yavru kurtlar ve misk kedisi gibi kolay akla gelmeyecek canlılar bulunuyor.

 

Örneğin bir önceki 'Şiddetli Akut Solunum Sendromu'na (SARS) neden olan virüs, misk kedisi ile ilişkilendirildi. Bundan da önce 2002-2003 yıllarında yüzlerce kişinin ölümüne yol açan SARS virüsü de yarasalar ile ilişkilendirildi. Bilim insanları yarasadaki virüsün önce kedigillere bulaştığı oradan da kedileri yiyen insanlara bulaştığını düşünüyor.

 

Pazardaki kasaplarda tavuk, koyun, domuz, tavşan, köpek, tilki, ceylan, timsah, dev semender balığı, yılan, sıçan, dağsıçanı, tavuskuşu, devekuşu, kirpi, kunduz, porsuk, yarasa, koala, eşek ve deve gibi toplamda 112 farklı et çeşidi mevcut. Yine de bu sayı ülke genelinde neredeyse ayrımsız şekilde tüketilen tüm deniz canlılarını saymak için yeterli değil.

 

DÜNYADA KOVİD-19 VAKA SAYISI 5 MİLYONU GEÇTİ

 

Öte yandan dünya genelinde yeni tip koronavirüs görülen ülke ve bölgelerdeki vakalara ilişkin verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, dünyada Kovid-19'a yakalanan kişi sayısı 5 milyon 599'a ulaştı.

 

Dünya genelinde Kovid-19 nedeniyle 325 bin 156 kişi hayatını kaybetti.

 

Virüse yakalanan 1 milyon 970 bin 918 kişi iyileşirken, halen tedavi gören 2 milyon 704 bin 525 aktif enfekte vaka bulunuyor.

 

 

- Advertisment -