Ana SayfaHaberlerGündemCumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin kararını bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB’nin kararını bekliyoruz

 

Resmi temaslarda bulunmak üzere Polonya'da olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevkidaşı Andrzej Duda ile bir araya geldi.

İki lider görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İkili ilişkileri ele alma imkanı bulduk. Türkiye olarak özellikle Polonya'nın 2018-2019 BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini bu konuda zaten hayırlı olmasını temenni ediyorum. Desteğimiz ve kararlılığımız tamdır. Dayanışmamız tam olacaktır. Türkiye tarihte Lehistan'ın bağımsızlık ve egemenliğini her zaman tanımış bir ülkedir. Polonya ile şu andaki nüfusumuza baktığımız zaman 80 milyon Türkiye, 38.5 milyon Polonya. Bu ikili ticaret hacmimizi artırabilecek bir potansiyeldir. Aramızdaki ticaret hacminde 6 milyar dolar seviyesindeyiz. Düşük bir rakam, bunu önümüzdeki süreçte 10 milyar dolara çıkarmalıyız. Kazan kazan esasına dayalı olarak devame edecektir.

 

Birçok sektörde bu münasebetleri gerçekleştirmemiz mümkün. Özellikle Türkiye olarak enerjide tedarikçi bir ülke değiliz, tüketici olma durumumuz var ama transit bir ülkeyiz. Polonya'nın da özellikle doğalgazdaki tüketici olma sıfatının yanında kömür madenleri noktasında ciddi bir potansiyeli var. Termik santraller konusunda enerjisinin büyük bir kısmını buradan sağlama imkanına sahip. Hidroelektrik santrallerde çaplı adımlar attık. Bağımlılık çok tehlikeli bir şey. Polonya bunu bizden çok yaşadı. Ama İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki süreçte küllerinden doğdu.

Polonya ile NATO ülkeleri içerisindeki dayanışmamız önem arz ediyor. AB'de Polonya bulunuyor ama biz sokulmuyoruz. Polonya bizi destekliyor. Sene 63 sene 2017… Türkiye hala AB'ye alınmıyor. Bizim müracaatımızdan sonraki süreçte alınan ülkelerin bizimle mukayese edilecek yanı yok. Fasılları artırma nedenleri Türkiye'nin AB'ye girmesinin mümkün olmaması. Almayacaksanız bilelim. Bunun da kararını vermiyorlar. Minderden kaçan biz olmayacağız diyoruz, onların kararını bekliyoruz.

 

Bu Schengen denilen şey ortadan kalkarsa Türkiye'den Polonya'ya gidenler artacaktır. Latin Amerika ülkeleri için vize yok. Türkiye müzakereci ülke ama Türkiye gelemiyor. Böyle saçma şey olur mu? AB'li dostlarımızdan bunları dile getirmesini istiyoruz. 2013te vizeler kalkacaktı, o günden bu güne bizi oyalıyorlar.

 

Biz 3.5 milyona yakın insanı ülkemizde ağırlıyoruz. Şu ana kadar 30 milyar doların üzerinde harcama yaptık. Avrupa'dan 885 milyon avro gibi bir destek geldi. Bize verilecek rakam toplam 6 milyar avroydu. Türkiye kendi imkanları ile hepsini sağlıyor. Yaptığımız harcama 30 milyar doların üzerinde. Sınırımızda olan savaşla ilgili tedbirimizi almak zorundayız.

 

THY'nin Polonya'ya 5 seferi var ancak talep çok; seferlerin artırılması için izne ihtiyaç var; bu talebimizi ilettik. Hafta sonu itibariyle THY'den bir heyet gelecek. Buna izin verilirse karşılıklı gidiş geliş çok olacaktır."

- Advertisment -