Ana SayfaHaberlerGündemSoylu, gitti geldi…

Soylu, gitti geldi…

 

Koronavirüsle mücadele kapsamında cuma günü saat 21.45 sularında 31 şehire  2 günlük sokağa çıkma yasağı getirildi. Yasağın uygulama saatinden 2 saat önce ilan edilmesiyle paniğe kapılan binlerce kişi sokağa çıktı. Alışveriş yapmak için marketlere ve fırınlara koşan binlerce kişi sosyal mesafe kurallarının hiçe saydı. Bir aydır yürütülen izolasyon çabalarını yok eden örüntülerin ardından, kararda imzası bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’da eleştiriler yöneltilmişti. Soylu, Hürriyet’e yaptığı açıklamada “250-300 bin kişinin sokağa çıktığını, bunun çok sınırlı bir birikme olduğunu” söylemiş “Problem oluşturacağını düşünmüyorum” ifadesini kullanmıştı.

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eleştirilerin ardından istifa etti. Twitter hesabı üzerinden kararı açıklayan Soylu “Gayretle ve titizlikle yürütülen bir süreçte, tamamen salgının önlenmesine yönelik hafta sonu sokağa çıkma kararının uygulanmasının sorumluluğu, her yönüyle şahsıma aittir. Başlangıçta kısıtlı saatlerde de olsa ortaya çıkan görüntüler, mükemmel yönetilen bu süreçle uyuşmadı. Yaşadığım onca tecrübe, sorumluluk kısmı üzerimizde olan bu olayda, böyle görüntülere yol açmamalıydı. İyi niyetle, hafta sonunda salgını ve bulaşı bir nebze durdurabilmek adına atılan bir adımdı. Hiç bir zaman zarar vermek istemediğim Aziz Milletimiz, hayatımın sonuna kadar da sadık olacağım Sayın Cumhurbaşkanım beni bağışlasın… Onurla yürüttüğüm İçişleri Bakanlığı görevimden ayrılıyorum… Tüm dostlara, mesai arkadaşlarıma Allahaısmarladık… Allah milletimizi korusun…” ifadelerini kullandı. Soylu’nun istifa kararının ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada  “İçişleri Bakanımızın istifası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmemiştir, kendisi görevine devam edecektir” denildi.

 

BİR AYLIK ÇABA İKİ SAATE BOŞA GİTMİŞTİ

 

31 ilde sokak yasağı, uygulamadan iki saat önce duyurulunca birçok kentte vatandaşlar fırın ve marketlere akın etti. Bir aydır yürütülen izolasyon çabalarını yok eden görüntülerin ardından ‘Yasak neden daha sistemli uygulanmadı’ eleştirileri yöneltildi.

 

48 SAATLİ K YASAKTA 24 BİN KİŞİYE CEZA

 

İçişleri Bakanlığı, 30 büyükşehir ve Zonguldak’a getirilen 2 günlük çıkma yasağındaki ihlal rakamlarını açıkladı. Bakanlığın 63 milyon 240 bin kişinin yasağa uyduğunu belirttiği açıklamasında ‘’31 ilde toplam 63 milyon 640 bin vatandaşımız sokağa çıkma yasağı kapsamında evlerinde kalarak, karara yüksek oranda uyum sağlamıştır. Ancak bazı illerimizde az sayıda da olsa alınan kararlara uymayan vatandaşlarımıza Umumi Hıfzıssıhha ve TCK’nın ilgili maddeleri kapsamında adli ya da idari işlem uygulanmıştır. Bu kapsamda sokağa çıkma yasağı başladığı andan itibaren bu kuralı ihlal eden toplam 24 bin 88 kişiye adli ya da idari işlem gerçekleştirilmiştir’’ ifadelerini kullanıldı.

 

BAHÇELİ: ZİYADESİYLE MEMNUNUZ

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Süleyman Soylu'nun istifa etmesine ilişkin, ''Gelişmeler karşısında Sayın Bakanı’nın istifa kararının Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kabul edilmediği anlaşılmaktadır. Elbette takdir ve tasarruf Sayın Cumhurbaşkanımıza aittir. Milliyetçi Hareket Partisi mezkur istifanın kabul edilmemesinden ziyadesiyle memnundur'' dedi.

 

"NİHAİ KARAR CUMHURBAŞKANI'NIN"

 

Sayın Bakanımız istifa talebini Sayın Cumhurbaşkanımıza sunmuş, Cumhurbaşkanımız bu talebi uygun bulmadığını kendisine ifade etmiştir. Bir makam sahibinin istifasını sunması kendi takdiridir, fakat nihai karar Sayın Cumhurbaşkanımıza aittir. İçişleri Bakanımızın istifası kabul edilmemiştir, kendisi görevine devam edecektir."

 

KALIN: KİMSE BALTA VURAMAYACAK

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter'dan yaptığı açıklamada İçişleri Bakanı Soylu'nun istifasının kabul edilmemesine ilişkin "Birlik ve beraberliğimize kimse balta vuramayacaktır" mesajı verdi.

 

CHP'Lİ ALTAY: YENİDEN YEMİN ETMESİ GEREK

 

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Soylu'nun istifasına ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, şu ifadeleri kullandı: "İstifa tek taraflı bir irade beyanıdır. Kamuya mal olduktan sonra sayın bakanın mecliste ettiği yemin düşmüştür. Dolayısıyla sn Erdoğanın kendisini yeniden ataması ve sn Soylunun TBMM de yeniden yemin etmesi gerekir"

 

DALİY SABAH: BECERİKSİZCE İLAN EDİLMİŞ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

 

Sabah gazetesinin İngilizce yayın organı Daily Sabah, konuya ilişkin yaptığı haberi, sosyal medya hesabı üzerinden "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cuma gecesi 250.000 kişinin market ve fırınlara akın etmesiyle sonuçlanan, beceriksizce ilan edilmiş sokağa çıkma yasağının ardından istifa etti" metniyle paylaştı.

 

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

 

Türkiye'deki Twitter kullanıcılarının en çok konuştuğu konuların yer aldığı TT listesinin ilk 4 maddesinde, Soylu'nun istifasına ilişkin ifadeler yer aldı.

- Advertisment -