Ana SayfaHaberlerGündemKalın'dan Merkel'e yanıt

Kalın’dan Merkel’e yanıt

 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Türk bakanların Almanya'daki referandum etkinliklerinin engellenmesi üzerine iki ülke arasında yaşanan krize değindi. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in "Türkiye ile derin fikir ayrılıklarımız var. Nazi benzetmesi üzücü" açıklamasının hatırlatılması üzerine Sözcü Kalın, "Asıl üzücü olan Avrupa'nın bugün içinde bulunduğu tablodur. Bütün bu süreci tetikleyen, bakanlarımızın ve siyasilerin Almanya'ya yapacağı ziyaretlerin engellenmesidir. Olayı başlatan budur. Buna ilişkin yapılan açıklamalara baktığınızda, gerekçe olarak ortaya konan sebeplere baktığınızda trajikomik bir tablonun olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

 

Kalın, "Açıkça referandum konusunda 'hayır' kampanyası yürütenlere, buna PKK da diğer terör örgütleri de dâhil, kapılarını açarken, göz yumarken, her türlü imkânı sağlarken aynı ülkenin, aynı kampanyanın öbür tarafını temsil eden siyasileri engellemeye çalışması, asıl üzücü olan budur" ifadelerini kullandı. 

 

"Evet, bazı konularda derin görüş ayrılıklarımız var; mesela terörle mücadele"

 

Almanya'nın Türkiye için önemli bir ülke olduğuna dikkat çeken Kalın, "Sayın Merkel haklı, bazı konularda derin görüş ayrılıklarımız var; mesela terörle mücadele konusunda" dedi.

 

"PKK terör örgütü mensuplarının Almanya'da ve Avrupa'nın diğer ülkelerinde bu kadar serbest cirit atabilmesine, faaliyet yapmasına, eleman devşirmesine karşı nasıl adım atmazsınız?" sorularının her seferinde cevapsız bırakıldığını anlatan Kalın, asıl üzücü olanın bu olduğunu vurguladı.

 

Almanya Anayasayı Koruma Komisyonu'nun hazırladığı raporlarda, PKK'nın ülkede son 10 yılda nasıl örgütlendiğinin yer aldığına dikkat çeken Kalın, şöyle devam etti:

 

"Bunlar bizim iddiamız değil, kendi raporlarında ortaya koydukları tablo. Bu tabloya rağmen bir tedbir alınmaması, adım atılmaması, asıl üzücü olan budur. Asıl üzücü olan Almanya gibi Avrupa'nın son derece önemli bir ülkesinin hala Türkiye'nin AB üyeliği konusunda bir direnç göstermesi ve süreci tıkamasıdır. Asıl üzücü olan bu kadar tarihi, kültürel, ekonomik ilişkiye rağmen Türkiye söz konusu olduğu zaman özellikle Almanya üzerinden gelen muazzam bir Türkiye, Erdoğan karşıtlığının sistematik bir şekilde üretilmesi ve dünyaya servis edilmesidir."

 

Nazi benzetmesine "üzücü" deyip, buna son verilmesini istedi

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türk bakanların Almanya'daki toplantılarının iptal edilmesini "Nazi dönemi uygulamalarına" benzeten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yanıt vermiş, "üzücü" diye nitelendirdiği Nazi benzetmelerine son verilmesi gerektiğini söylemişti.

 

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler son dönemde gergin. Türk bakanların Almanya'da katılacakları etkinliklere izin verilmemesiyle iki ülke arasında yaşanan gerginlik, Türkiye ve Almanya Dışişleri Bakanları tarafından Saşı günü ele alınmıştı. Mevlüt Çavuşoğlu ve Sigmar Gabriel Berlin'de bir araya gelmişti. Görüşmenin ardından konuşan Alman Bakan, "Türkiye'nin iç tartışmaları Almanya'ya ihraç edilmemeli" demiş; Çavuşoğlu ise, "İlişkilerimizin kötü olmasının iki ülkeye de faydası yok" ifadelerini kullanmıştı.

 

Türkiye kökenli Alman vatandaşı ve Die Welt muhabiri Deniz Yücel'in Türkiye'de tutuklanmasının ardından, Almanya'da Türk bakanların katılacağı bazı etkinlikler iptal edilmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Almanya'nın bu tutumunu, "Nazi dönemi uygulamalarına" benzetmişti.

 

Kaynak: AA, Al Jazeera

- Advertisment -