Ana SayfaYazarlarBüyük işin büyük kahramanı küçük kızlar...

Büyük işin büyük kahramanı küçük kızlar…

 

Çocukları Kavgaya Sürenleri Net’meli?

 

Derdi ne çocuk, ne demokrasi olanları? Varsa yalan, yoksa dövüş, hakaret, küfür diyenleri? Bunun için çocukları ele alıp yola düşenleri?Çocukları çıra edip yangın çıkarmaya heves edenleri?  Büyük işlerin büyük kahramanı değil mi, küçük kızlar?

 

Diyanet’in kızların dokuz yaşında evliliğe uygun olduğu yalan  yorumu sosyal medya denen çöplüğe düşürülünce, kimi çalmadan oynadı, kimi haddini aşan yorumlarla, büyük bölümü de küfür ve niza’yla karşı yoruma, siyaseten ve alenen küfre, suçlamaya başladı.

 

Hem Diyanet işleri başkanlığı hem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının (icapçı nöbetçi elemanı da içinde olmak üzere), yirmi dört saat çalışan, yayın ve yanlış bilgi, kötücül yorum savar birimi olsa keşke, diye düşünmeden ve iki makamın hali düşünüldüğünde ise, yarandan mı usandın, sorandan mı demeden edemiyor insan…

 

Mahir Ünal’la (2 Ocak Salı akşamı) CNN ekranında söyleşen Şirin Payzın’ın yönelttiği sorulardan biri de buydu, dokuz yaşındaki kızların evliliğine Diyanet’in izin verdiği…Hem Ünal sağduyuyla yanıtladı, hem, arası çok geçmeden, gecenin o vakti, Diyanet yayına yorum yolladı.

 

Bu yorum ertesi gün gazetelerde  yeraldı:.

“Bugün bazı basın yayın organlarında yer alan, Diyanet İşleri Başkanlığının kız çocuklarının erken yaşta evlendirilebileceği yönünde açıklamada bulunduğuna dair haberler asılsız olup, kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Dini Kavramlar Sözlüğü adlı yayınımızdaki tanım ve maddelerin çarpıtılmasıyla böyle bir iddia üretmek iyi niyetle izah edilemez.Kız çocuklarını anne olma ve aile kurma sorumluluğuna sahip olmadan, psikolojik ve biyolojik olgunluğa erişmeden evlendirmek, nikâhta rıza ve irade hürriyetini şart koşan İslam dini ile bağdaşmaz.

Nitekim Başkanlığımız, tarihi boyunca erken yaşta evliliklere asla onay vermemiştir, vermeyecektir. 

Kurumumuz tarafından gerçekleştirilen Din Şuraları ve İl Müftüleri Seminerleri gibi üst düzey toplantıların Sonuç Bildirgelerinde, kız çocuklarını erken yaşta evlendirmenin asla dini referanslarla desteklenemeyeceği defalarca kayda geçirilmiştir. Din İşleri Yüksek Kurulumuzun görüşü de bu yöndedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. Diyanet İşleri Başkanlığı.”

 

Dini Kavramlar Sözlüğünün, çarpıtıldığı söylenen tanım ve maddeleri konuyla ilgili ne hüküm veriyor olabilir?

Sündürüp çarpıtmaya uygun metin olma olasılığı olabilir mi?

 

Belki diyanet mührü olan kitaplardaki kimi tanımlar, sözlüklerindeki yorumlar farklı disiplinlerden de destek alarak, hatta birlikte ele alıp yorumlayarak verilse, kimilerinin konuyu ard niyetle farklı mecraya çekmesi engellenir mi?Hayır, onlar engellenemez de belki konunun öznesi/nesnesi olanları, daha büyük bir halk kitlesini aydınlatır. Haddi aşan yorum yapıyorsam, konunun bilirkişileri bağışlasın, ancak, uzun meslek hayatım boyunca dini hüküm, yahut bu ad altında farklı yorumlarla kadınların, küçük kızların nerelere çekilmek istendiğini ve sonuçlarıyla çalışmaktan hem yorgun düşmüş hem sonuç almakta zorlanmış bir dalın çalışanı olduğum düşünülürse, konu hakkındaki duyarlılığımızın herkesinkinden bir fazla olduğu görülür.

 

Hangi disiplinden ve siyasi görüşten olursanız olun, sahnelenmek istenen oyunun, ard niyetin ve bir yangın çıkartmaya uygun gazelin olduğu yerde kibriti her zaman kötücüllerin çaktığını bilirsiniz, sizi de yakar bir ucunuzdan , bunu da yalnız siz bilirsiniz.

 

Eğrisiyle doğrusuyla, örnek vak’asıyla, kendi halinde çözüm önerisiyle, tıptan sosyolojiye, psikolojiden siyasetbilimine, ilgili Bakan ve  konu öznesinin bakanlıkta bağlı bulunduğu dairesiyle ve yayınlarıyla, yazılı görsel basına anında ulaştırılacak tekzibiyle herkesin çıkartılmak istenen yangına su serpmesi gerekir.

 

Öte yandan kendinden tayin yorumcular, her bir şeyi biliciler, ihtaren söyleyenler, kendi dışında bilirkişi tanımayanların saldırısı var …”Senin ne haddine’zâdeler” bunlar…

 

Oysa konu hepsini aşıyor, boyumuzdan aşıyor.

 

Serinkanlılıkla ve bilgece doğruya doğru, eğriye eğri demek, siyaseten de ahlaken de, toplum vicdanı açısından da, hele hele küçük kızlar açısından büyük önem taşıyor.

 

Büyük iş küçük olmaz…

 

 

 

- Advertisment -