Ana SayfaYazarlarÇocukların güldüğü...

Çocukların güldüğü…

 

Uluslararası Çocuk Kitapları Kurulu IBBY (sharing books bridging kultures), başta çocuk ve gençlerin okuryazarlık kültürünü geliştirme amaçlı etkinlikleri olan, kitap projeleri uygulayan, 76 ülkede uluslararası kurum ve bireylerin ağını temsil ederken, hedefinde kazanç olmayan bir kuruluş..Unesco ile Unıcef’te statüsü özel.1953’de İsviçre Zürih’te çocukların okuryazarlık hakkı savaşçısı Jella  Lepman kurmuş..

 

 Lepman’a göre;’ kültürler ve uluslar arası köprüleri okuyarak kurarız, çeşitli ve iyi kitaplar okuyarak. Öyle güçlü köprüdür ki kitapla kurulan hem özgür irade hem sosyal etkinlik, korkusuzluk, katılımla kişiden kişiye, ülkeden ülkeye, kültürden kültüre de yol olur gider.  Varacağı durak iyi biçimlenmiş, güçlü demokrasidir…Başlıca hedefleri; 

     .   Çocuk kitapları aracılığıyla uluslararası bir anlayış geliştirmek,

 

  • Dünyanın her yerindeki çocuklara, edebi ve sanatsal özellikleri yüksek kitaplara erişim hakkı sunmak,
  • Kaliteli çocuk kitaplarının yayımlanması ve dağıtımı için özellikle gelişmekte olan ülkelerde çalışmalar sürdürmek,
  •  
  • Çocuk edebiyatı alanında çalışanlara destek ve eğitim sağlamak,
  •  
  • Çocuk edebiyatı alanındaki araştırma ve bilimsel çalışmaları canlandırmak,
  •  
  • BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne binaen çocuk haklarını korumak ve uygulanmasını sağlamak, olan IBBY kuruluşu, iki yıldan iki yıla, etkinlik temalarını tartışmak için, çocuk edebiyatı uzmanlarının katılacağı uluslararası kongreler düzenler.

 

  • Yazar ve illüstratörler, Andersen ödülü, IBBY Onur Listesi, Asahi Ödülünün de içinde olduğu çocuk edebiyatı prestijli ödülleriyle onurlandırılır..
  •  

 12 Nisan Uluslararası Çocuk Kitapları Günü’nün de üstlenicisi olan IBBY,  Genç Engelliler İçin Kitap Merkezi’nin materyal arşivini destekleyici faaliyetleri gerçekleştirir.Bu kongreler, IBBY üyelerini, çocuk kitaplarıyla ilgilenen ve okuma eylemini destekleyen herkesi bir araya getirir. Yeni bağlantılar kurulur, fikir alışverişi yapılır,  ufuklar genişler, fırsatlar doğar.

 

İki yılda bir yayınlanan Onur Listesi, ulusal IBBY örgütlerinin değerlendirmesiyle, son iki yılda basılan, uluslarararası anlayışı yüreklendiren kitaplar arasından seçilen birer kitap, Onur Listesi kataloğunda yerini alır.

 

Türkiye IBBY Şeref listesine ilk kez 1956 yılında Eflatun Cem Güney’in Dede Korkut Masalları’yla , ardından 1958 de Cahit Uçuk’un Türk İkizleri’yle yeraldı. Daha sonra değişik nedenlerle aday göstermeyen Türkiye 2002 den sonra tekrar IBBY Onur Listesi adaylarını belirlemeye başladı.

 

Kuruluşun 76 Ulusal Bölgesi’nden birinin ev sahipliği yaptığı kongrelerde  Brezilya, Danimarka, Hindistan, Japonya, Güney Afrika, Meksika gibi farklı kıtalardaki ülkeler ağırladı 2020 kongresi Moskova,  2022  Kongresi’nin  Malezya'nın Putrajaya şehrinde düzenleneceği duyuruldu. (The Bookseller/ K24)

 

36.sı Yunanistan’da yapılacak olan kongrenin  ev sahibi aslında Türkiye olacaktı, ancak öyle olmadı, kime niyet kime kısmet…

 

1 – 4 Eylül 2018 tarihinde İstanbul'da yapılması planlanan 36'ncı Uluslararası Kongre ipta l edildi.

 

Kurul başkanı Wally De Doncker, Bologna Çocuk Kitapları Fuarı'nda düzenlenen basın toplantısında, kongre programı Türkiyeli meslektaşlarının dört yıllık çabaları sonucunda hazırlanmış olsa da, “ellerinde olmayan sebeplerden ötürü” bu kararı aldıklarını söylemiş Ülkemizde yayınevlerinin kapatıldığı, yazar ve gazetecilerin tutuklandığı , bu gibi ifade özgürlüğüyle bağdaşmaz durumların ve politik atmosferin bu kararın alınmasında etkili olduğunu belirtmiş.

 

Yalınkat yorumuyla,aslında düşünmekte yaya kaldıklarını itiraf eden bu Mister, çocukların geleceğine ve kitaba giden bütün o 'köprülerin' dinamitlendiği 15 Temmuz sonrasında neredeymiş?Darbeyi kınasaymış ya…

 

Çocuklar, ana babaları, gelecek günler ve demokrasi dinamitlendiğinde niye susmuş?Bu aymazlıktan ötürü bir özür borçlu değil mi ülkemize ve çocuklarımıza? Sevsinler sizin dikk atinizi, rikkatinizi…

 

Bir değil, bin özür borçlu hem de.

 

‘Ellerinde olmayan sebepler’e bir mim koyun…

 

İliştirme akıl da denebilir. Ama memlekette de çıt çıkmıyor, çocuk ve gençlik yazarlarında tık yok, yayınevlerinden ve dört yıldır sözkonusu kongre için çaba gösterenlerden de.

 

Bu akıllar fikirler ortalıkta fink atarken, diledikleri falan da yok ya, özür mözür de işi kurtarmaz.Çünkü fink atan ne akıldır ne fikirdir, doldurma söyleyiştir, koyma akıl oyma akıl, kuşluğa kadar, malum böylesi  akıl …

 

Çocuklar ve kitaplar bu işe pabuçlarıyla güler.

 

Türkiyeyi dünyaya yalanla şikayet eden kimileri, hani Türkiye ve Istanbul’a sakın ha gelmeyin, ne can ne mal güvenliği var, diyen de, hep yaptığı gibi habire güler, buna da gülmüştür, ki  zaten hep sırıtır, gerekçesini kendi de bilmez. Şablon aynı ve buna, onca ciddi işi arasında çocuklar gülerdi, ciddiye alsalardı…

 

Şimdi nasıl da yaraşır ülkemize dört başı mamur bir çocuk/gençlik kitapları kongresi…

 

Ulusal ölçekteki ve geniş katılımlı  ilk birkaçından sonra, en geç üçüncüsünde uluslararas sı düzeyde yapılacak olanı..(Hayır efendim, yamalıklı böğrüm, neler ister gönlüm faslı değil bu, her bakımdan kendine güven duyma faslı…)

 

 Büyük kenttekiyle, taşradakiyle çocuk ve genç kitapları basan yayınevlerine, yazarı ve çizerine,çevirmenine, derleyicisine, editörüne, reklamına, dağıtımına, ilk yapıtına, ustalık yapıtına, çocuk ve genç yazarına, araştırmacısına, dış ülkeler kategorisi de olan, özenli, esaslı ödüllerin verileceği…

 

Kültür Bakanlığı ve daha üst makamlar, en başta makamların en yücesi olan çocuklar/gençler/kitaplar makamı duyacaktır sesimizi…

 

Gayrısını, yani kitapsızları geçiniz…

 

- Advertisment -