Ana SayfaHaberlerMEB'den Esat Oktay Yıldıran İlkokulu açıklaması: "Bu kararı tasvip etmemiz mümkün değildir,...

MEB’den Esat Oktay Yıldıran İlkokulu açıklaması: “Bu kararı tasvip etmemiz mümkün değildir, valiliğe gerekli bilgi verilmiştir”

Milli Eğitim Bakanlığı, İzmir'de bir ilkokula Diyarbakır Cezaevi'nde uyguladığı işkence ve kötü muamele ile anılan Esat Oktay Yıldıran'ın adının verilmesi hakkında açıklama yaptı: "Hangi dönemde alınmış olursa olsun hafızalarımızdaki derin izlerini koruyan bir dönemin yanlışlarını bugüne taşıma anlamına gelen bu kararı tasvip etmemiz mümkün değildir." Okulun adının yeniden eski adı olan 'Belenbaşı İlkokulu' olacağı öğrenildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İzmir’de bir okula Esat Oktay Yıldıran isminin verildiğine ilişkin haberler üzerine Bakanlığımızca gerekli inceleme yapılmıştır.

Öteden beri toplumun adalet duygusunu inciten ve vicdanını yaralayan hadiselerle birlikte anılan isimlerin caddelerden, okullardan kaldırılması şeklindeki uygulamalar göz önüne alındığında, böyle bir uygulamanın Bakanlığımızca tasvip edilemeyecek bir hata olduğu kolaylıkla anlaşılabilir.

Hangi dönemde alınmış olursa olsun hafızalarımızdaki derin izlerini koruyan bir dönemin yanlışlarını bugüne taşıma anlamına gelen bu kararı tasvip etmemiz mümkün değildir.

Adil bir hafızayı tesis etmek ve geçmişteki acıların ürünü olan yaraları sarmak için çaba sarf etmeye devam edeceğimizin bilinmesini isteriz.

Bu bağlamda “Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği”ne göre ad verme yetkisi olan valiliğe (İzmir Valiliği) gerekli bilgi verilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

- Advertisment -