Ana SayfaYazarlarSığınmacı çocuğu bu zihniyetten korumalı

Sığınmacı çocuğu bu zihniyetten korumalı

 

Dün gece milyonlarca eve, Hatay’da pide çalan çocukları hastanelik edene kadar döven esnafın görüntüsü düştü.

 

Görüntünün kötülüğünü anlatmaya çalışmayacağım.

 

Çünkü buradaki insanlık dışılığı, içinde zerrece merhamet olan zaten görür ve ürperir; görmeyene ise benim hiçbir sözüm kâr etmez. 

 

Daha can sıkıcı olan, ekrana yansıyan bu kötülüğün münferit olmaması. Mültecilerle ilgili öylesine iğrenç, ırkçı, ayrımcı ve zalimce bir tutum var ki, insanı korkutuyor.

 

Çünkü o tutumu üreten nefreti görüyorsunuz, duvarın dibine sıkıştırılan çocuğun ellerine kırasıya indirilen sopa darbelerinde. Daha önce İzmir’de ekmek çalan Suriyeli çocukları esnafın kıyasıya dövmesindeki sorun da bu belki.

 

Öncelikle şunu tespit edelim: Önyargı, bir insana yapılan saldırı ve yaralamanın mazereti veya hafifleticisi olamaz. O esnaf bunun hesabını yargıya tamamen vermeli.

 

Barbarlığın psikolojisi ve ideolojisi

 

Ama bunu üreten ayrımcı önyargıyla da mücadele edilmeli. O barbarlığın soyut hali teşhis, teşhir ve mahkum edilmeli.

 

Dünyanın her yerinde görülen eski bir hastalıktan söz ediyorum. Sığınmacıları, mültecileri, göçmen işçileri, etnik, dini, siyasi ve cinsel azınlıkları şeytanlaştıran ırkçı, ayrımcı bir benlik ve zihniyetten, onun ürünü olan propagandadan.

 

Öyle bir ayrımcı zihniyet ki, koskoca yeryüzünde, yüzbinlerce km karelik bir ülkede, sığınmacıya bir yaşama, nefes alma alanı açtırmıyor, onu boğmak için uğraşıyor. Tıpkı evde istenmeyen bir çocuk veya yaşlının işgal ettiği o minicik alanın göze batması gibi.

 

Şimdi de sığınmacılar için kurulacak kamplar, ırkçı, ayrımcı ve mezhepçi önyargıyla malul unsurların hedefi haline getiriliyor.

 

CHP İzmir milletvekili Özlem Ağırman onları İzmir’e istemiyor. Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi ve yine CHP Maraş milletvekili Hüseyin Çomak, Maraş’ta kurulacak kampa izin verilmemesi için gösteri yapıyor. PKK’dan Duran Kalkan ise Kürt illerine yerleştirilirlerse hepsinin yok edileceğini söylüyor.

 

Duran Kalkan “Kürdün evine mahallesine, Suriye’den, Kafkasya’dan, Orta Asya’dan birilerini getirilip ‘ben bunu buraya yerleştireceğim ve buraya kamp kuruyorum derse hepsi yok edilir” diyor da, haline bakmadan, “yeni yaşam çağrısı” gibi büyük bir iddiayla ortaya çıkan HDP ne diyor peki?

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -
Önceki İçerik
Sonraki İçerik