Ana SayfaYazarlarObama'nın yenilgisi

Obama’nın yenilgisi

 

Amerika Birleşik Devletleri böyle bir seçim görmedi…

 

Tüm medya, tüm düşünce kuruluşları, entelektüeller bir adaya karşı birleşti. Clinton'a eşi görülmedik bir destek verildi.

 

Görevde olan ABD Başkanı işi gücü bıraktı, kendi partisinin adayı için kampanya yaptı. Barack Obama ve eşi eyalet eyalet dolaşıp Clinton için oy istedi.

 

İş dünyasından, Hollywood'a herkes tek bir aday için çalıştı.

 

Siyasi muhaliflerini bırakın, Donald Trump kendi partisine karşı da yarıştı.

 

Ve sonuç:

 

Açık ara farkla gelen bir seçim zaferi.

 

Şimdi bazı Amerikan liberallerinin yaptığı gibi Amerikan halkı ırkçılığı, cinsiyetçiliği seçti diye suçu seçmene yıkan analizler yapmak kolay ve maliyetsiz.

 

Lakin veriler bunu doğrulamıyor:

 

Trump, kendisinden önceki Cumhuriyetçi aday Romney'den daha fazla siyahi ve Hispanik oyu almış. Beyaz kadınların %53'ü, zenci kadınların %4'ü ve Hispanik kadınların %26'sı Trump demiş.

 

Bu seçim sonuçları Trump'ın zaferinden çok, Demokrat partinin, Hillary Clinton'ın ve elbette Barack Obama'nın yenilgisi demek aslında. Bununla beraber ABD medyasının büyük bir itibar sorunu olduğunu gösteren, muazzam bir çuvallama örneği.

 

Sekiz yıllık Obama iktidarı arkasında kutuplaşmış bir ABD ve öfkeli bir seçmen kitlesi oluşturdu. Ve bu seçmen kitlesinin tepkisi sessiz ama derinden oldu.

 

Trump'ın seçilmesi Obama döneminde dibe vuran Türk-Amerikan ilişkileri için önemli bir fırsat olabilir. Trump'ın danışmanlarının FETÖ konusundaki tavrı ve Türk-Amerikan ilişkilerine dair yaptıkları vurgu bunu simgeliyor.

 

Trump için Türkiye'yi kazanmak demek İslam dünyası ile yeni bir pencere açmak anlamına gelecek. Selefi Obama'nın dış politika fiyaskolarının tamirini simgeleyecek.

 

Türkiye açısından ise uzun süredir neredeyse örtülü bir düşmanlık gördüğü müttefikini tekrar kazanması anlamına gelecek.

 

Bu açıdan Türkiye için olabilecek en iyi seçim sonucu senaryosunun gerçekleştiğini görmek mümkün.

 

Amerika'daki mızıkçı liberallerin ve Türkiye'deki yeminli hükümet düşmanlarının paniği bunun doğru olduğunu göstermiyor mu?..

- Advertisment -