Ana SayfaYazarlarEge’de bağ bozumu

Ege’de bağ bozumu

 

Ege’nin sahil kasabalarındaki kalabalık ve gürültü, yerini sakinliğe bırakmış. Çandarlı kumsalında sonbahar güneşinin tadını çıkarıyoruz.

 

Esnafla, buraya yerleşmiş emeklilerle sohbet ediyoruz: Sahildeki kumsala soyunma kabini, duş yeri ve tuvalet yapılması, birçok sahil kasabasında olduğu gibi Çandarlı'da da belediyeden öncelikli talepler arasında.

 

Çandarlı, eski bir Rum balıkçı kasabası. O dönemden kalma tek tük taş evleri görünce insanın canı yanıyor. O güzelim binaların yerine yapılanlar, tam anlamıyla bir ayıbımızı gözler önüne seriyor. Çandarlı'da olanlar, hemen her yerde karşılaştıklarımızdan.

 

Zeytinlik ve üzüm bağları

 

Ege’ye gelince dostlarımı aradım. Dikili eski Belediye Başkanı ve eski milletvekili Hakkı Ülkü, İzmir Karşıyaka’daymış. Belki görüşebileceğiz. Bergama eski Belediye Başkanı, siyanürle mücadeleyi başlatan, bölge tarihi üzerine araştırmalar yapan arkadaşım Sefa Taşkın’ı arıyorum. “Oral gel bağ bozumundayız” diyor.

 

Ertesi sabah buluşuyoruz. Sefa’nın oğlu Ekin, toplanmış Cabernet Sauvignon üzümlerini sıkıyor, çöplerinden ayırıyor. Bize, şırasını ikram ediyor. Sefa, şarabın kalitesini üzümün koku çeşitliliğinin belirlediğini, Cabarnet'nin 42 çeşit kokuyla birinci olduğunu anlatıyor.

 

Bağın içinde Sefa, eşi Macide, İpek (Çalışlar) ve arkadaşlarımız Semanur ve Mahmut Özdemir’le birlikte dolaşıyor, şarapçılık ve zeytincilik üzerine sohbet ediyoruz. Sefa Taşkın, Belediye Başkanı’yken TRT için bir program yapmıştık. “Doğduğum Topraklar” başlıklı dizinin bir bölümü, Sefa ile Stratis’in hikayesiydi.

 

Stratis Valaskas, Midilli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı’yken Sefa ile arkadaş olmuşlardı. Ortak bir dramın parçası olduklarını başlangıçta bilmiyorlardı. Sefa’nın dedesi Kata Mustafa, Midilli’de evine yapılan bir baskın sonucu, Yunan ayaklanmacıları tarafından öldürülmüştü (1912).

 

Stratis’in dedesi Stratis’i ise Bergama meydanında bir ağaca asmışlardı (1922). Midilli ile Bergama arasında barış köprüsü kurmak için çaba sarf eden bu iki isim, dost oldular. Sefa ile Stratis, dedelerinin acı öykülerini birbirilerine anlattılar.

 

Sefa ile karşılaştığımızda Stratis’i sordum. Midilli’de belediye başkanlığını kıl payı kaybetmiş, belediye meclisi üyeliğine seçilmiş. Artık yeni kuşak arasında dostluk başlamış.

 

Ekin oğlunu kucağına alarak karşıya geçmiş, Stratis’in oğluyla tanıştırmaya götürmüş. Programın yapımcısı Nilay Gündem’'i kaybettik. Doğduğum Topraklar belgeseli, internetteki TRT belgesel arşivinde izleyicisiyle buluşmaya devam ediyor.

- Advertisment -