Ana SayfaHaberlerDünyaUganda'daki okul saldırısında korkunç detaylar: Kız öğrenciler palayla öldürüldü, erkekler ateşe verildi

Uganda’daki okul saldırısında korkunç detaylar: Kız öğrenciler palayla öldürüldü, erkekler ateşe verildi

Uganda’nın batısında IŞİD bağlantılı İslamcı örgüt Demokratik İttifak Güçleri’nin (ADF) bir okula yönelik düzenlediği saldırının görgü tanıkları yaşananları anlattı.

Mpondwe’de bulunan Lhubiriha ortaokuluna cuma akşamı düzenlenen saldırıda 37 öğrenci hayatını kaybetmişti.

Saldırıya uğrayan okulun karşısında yaşayan Mary Masika, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Çocuklar ilahiler söylüyordu. Ardından çığlık seslerini duydum. O günden beri ne yemek yiyebiliyorum ne de uyuyabiliyorum” ifadelerini kullandı.

Masika, yaklaşık 90 dakika süren saldırının ardından kendisinin ve bölgede yaşayanların dehşete kapıldığını söyledi.

60 kadar yatılı öğrencinin yaşadığı okulda genelikle yatış saati öncesinde şarkılar söylendiğini belirten Masika, akşam 22.00 sularında bir gürültü duyduğunu ancak ilk olarak çocukların eğlendiğini düşündüğünü aktardı.

Bu sırada okulun yatakhanelerine giren 5 ADF militanı okulu ateşe verdi ve öğrencileri öldürmek ve sakat bırakmak için palalarla saldırı düzenledi.

6 öğrenci ise militanların yağmaladığı malları taşımaları için kaçırıldı.

Masika saldırı sonrasında iki militanın konuşmalarını duyduğunu, birinin diğerine “Museveni’nin ülkesini karıştırmayı başardık” dediğini söyledi.

Komşu ülke Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ni üs olarak kullanan ADF, 1990’larda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni’yi Müslümanlara zulmetmekle suçlayarak silahlanmıştı.

Saldırıyla ilgili korkunç detaylar

İslamcı militanların saldırısında hayatını kaybedenlerden ikisi de 47 yaşındaki güvenlik görevlisi Elphanas Mbusa ve 17 yaşındaki oğlu Masereka Elton’dı. Ailenin 15 yaşındaki diğer oğlu Brian Muhindo ise kayıp.

Aile Muhindo’nun kaçırılan 6 çocuktan biri olup olmadığını bilmiyor. Zira okulda hayatını kaybeden bazı çocukların cansız bedenleri yandığı için kimlikleri tespit edilemedi.

Saldırıda oğlunu ve torununu kaybeden 69 yaşındaki Hurubana Kimadi Onesmus, saldırganların bölgeye nasıl ulaştıklarını anlamanın güç olduğunu söyledi.

Onesmus, bölgede çok ciddi bir askeri yığınak olduğuna dikkat çekti.

- Advertisment -