Ana SayfaHaberlerAsgari ücrete yüzde 49 zam yapıldı, yeni asgari ücret net 17 bin...

Asgari ücrete yüzde 49 zam yapıldı, yeni asgari ücret net 17 bin 2 TL oldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücret zammını açıkladı. Asgari ücret yüzde 49 zamla net 17 bin 2 TL'ye yükseldi. Erdoğan: "2024 yılında asgari ücret, %49 artışla net 17.002 TL olarak uygulanacaktır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun", Türk-İş Başkanı Ergün Atalay: "Talebimiz 18 bin lira ve yılda iki kere zamdı, karara şerh koyacağız."

Yaklaşık 8 milyon asgari ücretli çalışan başta olmak üzere, toplumun genelini ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreç tamamlandı.

İlk toplantısını 11 Aralık’ta, ikinci toplantısını 18 Aralık’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda, taraflar müzakerelerini bugün AK Parti Genel Merkezi’nde tamamladı. 

İşçi ve işveren tarafı 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı’nda toplandı.  Görüşme sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yeni asgari ücreti açıklamak için akşam saat 19.30’da kameraların karşısına geçti.

Bakanlıkta düzenlenen basın açıklamasında Işıkhan’ın verdiği bilgiye göre, aylık asgari ücret 2024 yılında bir işçi için aylık net 17 bin 2 lira oldu. Asgari ücrete yapılan zam oranı yüzde 49 oldu.

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyordu.

Yeni asgari ücretle ilgili ücretle ilgili bir paylaşım yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“2024 yılında asgari ücret, %49 artışla net 17.002 TL olarak uygulanacaktır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun.”

Türk-İş Başkanı Atalay karara şerh düştü: 18 bin lira ve yılda iki kere zam istiyorduk

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay kendi taleplerinin 18 bin lira ve yılda iki kere bu müzakerelerin yapılması olduğunu söyledi. Atalay, “Ama anlaşılan rakam 17 bin lira. Karara şerh koyacağız” dedi.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise “Devlet bizim devletimiz, işçi bizim işçimiz, işveren bizim işverenimiz. Bu masadan kalkıp yeni masalara oturacağız. Kutuplaşmak, çatışmak bu aileye yakışmaz. Hedefimiz, ortalama ücretin artması olmalıdır” ifadelerini kullandı. 

Ali Babacan: “Asgari ücret düşük açıklandığı için değil enflasyonla mücadele edilmediği için kızgınım.”

“Asgari ücret düşük açıklandığı için değil enflasyonla mücadele edilmediği için kızgınım. Bile isteye ülkemizi kronik enflasyon dönemine soktukları için kızgınım. “Günün birinde birileri gelip de…” demişim. Gelip her şeyi mahvettiler.”

   

- Advertisment -