Ana SayfaYazarlarAlmanya, Hollanda...

Almanya, Hollanda…

 

Referandum kampanyası, el yükseltmelerle devam ediyor. İçeride artan gerilim, şimdi dışarıya sıçradı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alman siyasi liderlerine sert eleştirilerde bulunurken, konuyu referandumla da birleştirdi: “Evet kampanyasını engelleyerek, hayır çıkacağını mı sanıyorsunuz?”

Kampanyalar, seçim ve referandumların olmazsa olmazıdır. Hazırlanan kampanya paketinin psikolojik bileşenleri içerisinde, “Batıya biriken tepki”nin de yer alması, şaşırtıcı değil. Almanya ve Hollanda; AK Partili’lerin toplantılarını engelleyerek, bir anlamda, “el yükseltme” imkanı sağlamış oldu.

Batı: Kampanyanın yeni boyutu

“Dış dünya bize engel oluşturuyor”, “Hepsi bize karşı birleşti” gibi söylemler de, daha fazla zemin kazandı. Batı ile gerilimi artırma tercihinin, bundan sonra nasıl sonuçlar doğurabileceğini öngörmek zor. Suriye ve PYD nedeniyle ABD ile olan ilişkiler zaten karmaşık. Şimdi, başta Almanya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkeleriyle tırmanan bir “söz düellosu”yla yüz yüzeyiz. Bu gelişmelerin de “dışarıda” işleri zorlaştırdığı, zorlaştıracağı bir gerçek.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

- Advertisment -