Ana SayfaYazarlarCHP: Bir ülke gerçeği

CHP: Bir ülke gerçeği

 

Herkesin bir CHP yorumu var. Buradan bakınca oy veren de vermeyen de sanki CHP’den memnun değil. AK Parti’nin önde gelen sözcülerine göre, CHP’nin suçları değişiyor. Bazen FETÖ’cülerle işbirliği, bazen PKK ile… MHP’ye göre, CHP teröristlerin hamisi. HDP’lilere göre, Türk milliyetçiliğinin, otoriter devletçiliğin ana merkezi.

 

CHP’ye oy verenlerin tepkileri de değişik. Kimilerine göre Kılıçdaroğlu yeteri kadar solcu değil. Kimilerine göre ise yeteri kadar Atatürkçü sayılmaz. Bazı çevrelere göre, CHP’yi toptan silip, yeni bir sosyal demokrat hareket yaratmak gerekli.

 

Herhalde ülkedeki siyasetle az çok ilgilenen herkesin kendine göre bir CHP çözümü vardır.

 

CHP bir gerçeklik

 

CHP her şeyden önce bir Türkiye gerçekliği. Laikliğin bu gerçekliğin hala ana iddiasını oluşturduğu söylenebilir. CHP içinde, demokrat, farklı olanı sahiplenmeden yana olup, zaman zaman HDP’ye oy verebilenler var. Milliyetçi yönü ağır basıp zaman zaman MHP ile buluşabilenler var. Askeri çözümleri desteklemeye eğilimli, militarizme sempati duyanlar da var. “Erdoğan gitsin de nasıl giderse gitsin” noktasında olan da var. Saydığım ve sayamadığım bütün bu eğilimler, birer ülke gerçekliği ve arka planda karmaşık bir sosyoloji bulunuyor. Bu sosyoloji de durduğu yerde durmuyor, değişiyor. Bazı yönlerinin de hiç değişmediği bir başka gerçeklik. 16 yıldır muhalefette olmak, partinin tabanında değişik tepkiler yaratıyor. Kimisi umutsuzluğa düşerken, kimisi radikalleşiyor.

 

AK Parti de olacak HDP de

 

Gönül ister ki, CHP mesela Avrupalı bir sosyal demokrat partinin ölçütlerinde demokrat ve entelektüel olsun. Gönül ister ki, muhafazakar dindar kitleler de dahil olmak üzere tüm toplumsal kesimlerle daha içten bir ilişkiye olanak veren bir esneklik kazanılabilsin. Bütün bunlar ancak partinin içindeki demokratların çabasıyla ve parti sosyolojisinin değişmesiyle mümkün olabilir.

 

CHP’ye yapılan eleştirilere benzer eleştirilerin bir kısmı, AK Parti ve HDP için de yapılabilir. Bu partiler de dayandıkları sosyoloji ve kültür açısından demokrasi noktasında sorunlular.

 

CHP’ye dönersek, yerel seçimler var. Seçmen ne kadar kızarsa kızsın, CHP hala yerel düzeyde ve ulusal düzeyde belli bir yaşam şeklinin sandıktaki karşılığı. O nedenle de, bu partinin çıkaracağı adaylar, göstereceği seçim performansı, hâlâ ciddi bir kitle için anlam ifade ediyor. Her siyasi akım, belli bir toplumsal gerçekliğe karşılık geliyor. “Yok olsun” demekle hiçbir akım yok olmuyor.

- Advertisment -