Ana SayfaYazarlarCHP-İYİ Parti, Mansur Yavaş dönemecinde

CHP-İYİ Parti, Mansur Yavaş dönemecinde

 

Cumhur İttifakı, yerel seçimde yok. Muhalefet, ittifak arayışını sürdürüyor. Kulislere göre, İyi Parti’nin CHP’ye götürdüğü temel teklif, Ankara’da Mansur Yavaş’ın ortak aday olması. Bunun CHP tarafından kabulü halinde, birçok önemli “büyükşehir”de, İYİ Parti aday göstermeyip, CHP adaylarını destekleyebilir. Tabii, İYİ Parti, kendi seçmenine ters gelmeyecek adayların belirlenmesinden yana olacaktır.

 

CHP’de Mehmet Bekaroğlu ve Abdüllatif Şener’in, İstanbul için rekabet ettikleri iddia ediliyor. Gürsel Tekin, Akif Hamzaçebi, Engin Altay, Aykut Erdoğdu da adaylığı konuşulan isimler.

 

İstanbul’da, Muharrem İnce, Mersin’de Fikri Sağlar, ön seçim halinde aday olacaklarını belirttiler.

 

Kritik yerlerden biri Mersin. İddialara göre; MHP’li belediye başkanı Burhanettin Kocamaz, CHP’den aday olmak istiyor. Kılıçdaroğlu’nun da sıcak baktığı söyleniyor. Mersin CHP’de dikkat çeken isimlerden bazıları: eski Kültür Bakanı İstemihan Talay, geçen dönemlerde milletvekiliği yapan Serdal Kuyucuoğlu, Vahap Seçer ve Aytuğ Atıcı.

 

Manisa’da da Mersin’e benzer bir durum var: MHP’li başkan Cengiz Ergün’ün CHP’den seçime girme isteğine CHP merkezinin sıcak baktığı öne sürülüyor.

 

Büyükşehirler ve büyük ilçeler için, CHP genel merkezi tarafından kamuoyu anketi yaptırılıyor, örgütün eğilimi hesaplanıyor.

 

Bir adalı olarak, Adalar’daki durum: Çoğu dostum ve yakınım olan adaylar şunlar: Halen başkanlık yapan Atilla Aytaç, Uluç Yurtduru, Dündar Traş, Ercan Akpolat, Nurhan Çetinkaya… Nurhan Çetinkaya adaların çok kültürlü yapısına uygun bir isim. Kınalıadalı bir Ermeni olan Bakırköy Belediyesi Başkan Yardımcısı olarak başarıları konuşulan Nurhan iddialı bir isim. Hepsine başarılar dilerim. Aday isimlerini öğrendikçe yazmaya devam edeceğim. HDP’liler ne yapacak, bu da ayrı bir yazının konusu olsun…

 

Genel tablo

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir değerlendirmesinde, “İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder” demişti. Rakamlar, Erdoğan’ın endişesini haklı çıkaran bir İstanbul tablosu ortaya koyuyor.

 

16 Nisan 2017 Anayasa referandumunda İstanbul’da seçmenin yarıdan fazlası “hayır” oyu kullandı (yüzde 51.35).

 

24 Haziran 2018’de, Cumhur İttifakı (AK Parti-MHP) yüzde 51 oy aldı. Bu oyların yüzde 42.7’si AK Parti’nin, yüzde 8.3’ü MHP’nindi.

 

2014 yerel seçimlerinde AK Parti adayı Kadir Topbaş yüzde 47 alırken, CHP adayı Mustafa Sarıgül yüzde 40 almıştı.

 

AK Parti’nin şu an itibariyle İstanbul’da ortalama yüzde 42 civarında oy potansiyeline sahip olduğu düşünülebilir. 42’den yukarısı, MHP’li seçmenin takdirine kalmış gibi görünüyor. MHP’nin ayrı aday çıkarması ise muhalefetin umutlarını artırabilir.

- Advertisment -