Ana SayfaYazarlarFatih Portakal: ‘Tek başına dizi değerinde’

Fatih Portakal: ‘Tek başına dizi değerinde’

 

Geçmişte pek itibar etmediğim TV dizilerinin bir kısmını son dönemde izlemeye başladım. Bu arada gazeteci merakıyla hangi dizinin ne kadar izlendiğine de bakıyorum. Dizilerimizin dünyanın değişik yerlerinde ilgiyle izlenmesi, merakımı artırıyor.

 

Rating sıralamasına bakmaya başladığımdan bu yana ilgimi çeken isimlerden biri Fatih Portakal. Onu tarif ederken şöyle deniyor: "Reytinglerde tek başına bir dizi kıymetinde olan Fatih Portakal." Sıralamalarda öne geçen dizilerin hangi paralara mal olduğunu, bu işi yapan dostlarımdan biliyorum. Haber bülteni sunan bir anchorman'ın önde gelen bir dizi kadar izlenmesinin anlamını, konuya ekonomik yönden bakanlar, daha iyi değerlendirecektir.

 

Fatih Portakal'ın ana haber bülteni sunduğu TV kanalı geçenlerde patron değiştirdi. Portakal'ın yeni patron tarafından kabul edilip edilmeyeceği konuşuluyordu. Konu netleşti. Yeni patronun, bu çok izlenen isimle devam kararı verdiği açıklandı.

 

Zamanın ruhu

 

“Fatih Portakal'ı böyle ilgi çekici hale getiren ne?” sorusuna, nasıl bir cevap verebiliriz? Bir dönem, Ali Kırcaların, Mehmet Ali Birandların, Uğur Dündarların yerini alan, onlardan da daha fazla izleyiciye seslenebilen bu yeni ismin özelliği ne olabilir?

 

Evet, konumuna ve tanınırlığına oranla genç bir sunucu sayabileceğimiz Fatih Portakal, bir önceki kuşak sunuculardan 20-25 yaş daha küçük. Kuşak olarak, zamanın ruhuna daha yakın.

 

Gazete/TV yayıncılığında, muhalefette olmak, izleyici kitlesi açısından caziptir. İzleyici, eleştirel yaklaşımı tercih eder . Portakal, haberleri eleştirel bir dille aktarmayı sürdürüyor.

 

Tabii muhalif olmak tek başına yeterli değil. TV haberciliğinde halkın merakını artırıcı bir üslup şart. Halkın tepkilerini, öfkelerini, halka yakın bir dille sunabilmelisiniz. Fatih'in bunu başardığını söyleyebilirim.

 

Tabii, izlenmenin bir başka boyutu, alışkanlık yaratabilmekle ilgili. Biraz da, kendi içinde istikrarlı bir dil tutturabilmekle…

 

Muhalif gazetecilik zor dönemlerden geçiyor. 15 Temmuz sonrası travma, otoriterleşmeyi güçlendirirken, OHAL yönetiminin uygulamaları basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlıyor…

 

Böyle bir ortamda yorum yapmak, hem düşündüklerini söyleyip, hem de sürdürülebilir bir dili bulmak, kolay değil. Birçok gazeteci meslektaşımız tutukluyken, yargılanırken, haberciler, yorumcular zorlanıyorlar. Fatih Portakal'ı popülist bulanlar var. Farklı kesimlerden farklı nedenlerle eleştiriler alıyor. Geçenlerde ölüm tehdidi de aldı.

 

Bir an önce gitmesini isteyenler de var. Türkiye'nin hali bu… Kendisinin yıllardır izleyicilerle kurduğu sıcak ilişki bir başarı öyküsüdür.

- Advertisment -