Ana SayfaYazarlarHadise'ye kesilen ceza...

Hadise’ye kesilen ceza…

 

 “Herşey burda bitti, toparlan gidiyorsun… Zamana bırakmadım, tehlike arz ediyorsun Suçüstü tövbeler, kalbe ağır darbeler İlahi sevgilim sen kimi kandırıyorsun…”

 

Hadise’nin RTÜK tarafından milli, manevi, ahlaki değerlerimize aykırı bulduğu klip, bu dörtlükle başlıyor. RTÜK uzmanının raporuna göre klipteki görüntü şöyle tanımlanıyor:

 

“Erkek oyuncunun üst tarafı çıplak bir şekilde, Hadise’nin ise üstünde beyaz bir gömlek ve alt tarafının da sadece gömlekle kısmen kapatılarak yer aldığı ve ikilinin son derece samimi bir vaziyette bilindiği sahne ile başlamaktadır. Erkek oyuncu Hadise’nin bacaklarına dokunurken, Hadise de erkek oyuncunun kimi yerlerini öpüp kokluyor.”

 

Be nedenle klip erotik bulunuyor ve yayımlayan kanallara para cezaları kesiliyor.

 

Kadın yapınca suç

 

Müzik kliplerinde erotizm çok yaygın. Dünyanın büyük yıldızlarının örneğin Madonna'nın bu türden sahneleri ünlü. Türkiye'de de müzik kanallarında gösterilen kliplerdeki erotizm yeni bir şey değil. Peki burada farklı olan ne? Hadise, bu yasaklamanın arkasındaki cinsiyetçi mantığı şöyle eleştiriyor: "Ben klibime verilen “erotik” damgasına katılmam ve izin vermem!

 

Bir kadın bir aşkı anlatan ve yansıtan sahneler çekince “erotik” oluyor ama erkek sanatçılarımızın, istedikleri gibi kadın mankenler/oyuncularla çektikleri sahneler nedense hiç ama hiç “erotik” kategorisine girmiyor. Ben bir kadın olarak buna boyun eğmek zorunda mıyım?

 

HAYIR. "Erkektir yapar, kadındır susar" zihniyetine sonuna kadar karşı çıkıyorum! Maalesef ülkemizde kadın erkek ayrımı hala 2018 yılında bu kadar yoğun bir şekilde var ise, işimiz zor. Ama ben bir kadın olarak bunun için savaşmaya ve özgürce sanatımı yapmaya ve yaşamaya devam edeceğim."

 

Hadise'nin tepkisi ve değerlendirmesi, çok çarpıcı ve bence çok anlamlı.

 

Çünkü "Sıfır Tolerans" şarkısının sözleri de, klipten yansıyan görüntüler de, ilişkide kadını erkeğe göre, daha inisiyatifli ve ilişkinin egemeni olarak gösteriyor.

 

Alışık olduğumuz tabloya uymayan bir kadın figüründen söz ediyoruz. RTÜK'e ve de memleketimiz bürokrasisine egemen olan erkek mantığının bu tabloyu içine sindirmesi ve kabullenmesi kolay değil.

 

Hadise de çok yerinde bir saptamayla yasağın arkasındaki erkek egemenliğini görüyor ve dikkat çekiyor: "Erkektir yapar, kadındır susar" zihniyetine sonuna kadar karşı çıkıyorum!"

 

O günden sonra, yasakçılara inat Hadise'in şarkılarını daha fazla dinliyorum.

 

Not: Merak edip baktım: RTÜK'ün 9 Üst Kurul üyesinin tamamı erkek…

- Advertisment -