Ana SayfaYazarlarKaramollaoğlu ve referandumda kritik eşik

Karamollaoğlu ve referandumda kritik eşik

 

7 Haziran 2015 seçimlerinde Saadet Partisi (SP) 950.360 oyla yüzde 2.06 oranına ulaşmıştı. Tekrarlanan 1 Kasım seçimlerinde tablo çok değişti: Oylar 325.978'e, yüzde ise 0.68'e düştü. Beş aylık süreçte, 625 binlik bir oy kaybı gerçekleşmiş oldu. Bu oyların gittiği esas adresin AK Parti olduğu açık.

Önceki gece, SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile, CNNTÜRK'te, Ahu Özyurt'un programında, önümüzdeki döneme ilişkin uzun bir sohbet yaptık. 3 saatlik programın, geniş bir izleyici kitlesinin ilgisini çektiğini, sosyal medyadaki hareketlilikten, hemen fark ettik.

AK Partili dostlarım, program öncesinde, “Neden şimdi Karamollaoğlu?” diyerek, serzenişte bulunan mesajlar gönderdiler. Durumdan hoşlanmadıklarını, manipülatif bir tablo gördüklerini hissettim.

Karamollaoğlu, değişiklik tasarısındaki bazı hükümlere, anlamlı, etkili eleştiriler yöneltiyor. AK Parti tabanında karşılık bulması mümkün olan, ılımlı, uzlaşmacı mesajlar veriyor: Söylediklerini şöyle özetleyebiliriz:

“Çekincelerimizi ve endişelerimizi başta Cumhurbaşkanı olmak üzere Başbakan ve siyasi parti genel başkanlarına bildirdik.

Güç bir yerde toplandığı zaman adaletin tepesine ve Meclisin üstüne balyoz gibi çökebilir. (…) Yargı üzerinde vesayet olmamalıdır. Yargı, siyasi kurumlardan etkilenmemeli ki adalet kimsenin tekeline girmesin. 28 Şubat’ta yargıda askeri vesayet vardı şimdi de başka bir yerde başka bir vesayet olmasın. (…) Anayasalar yasa değildir. Bir mutabakat metnidir. Toplumun bütününün tatminini gerektirir. (…) Başkanlığa karşı değiliz ama bu haliyle evet diyemeyiz. Başkanlık sistemine karşı değiliz. Kontrol edilemeyen başkanlık sistemine karşıyız. (…) Sonuca göre TBMM'yi seçime götürmek, Meclisi vesayet altına almaktır.”

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

 

- Advertisment -