Ana SayfaYazarlarKaramsar olmayalım, iyi şeyler yapabiliriz

Karamsar olmayalım, iyi şeyler yapabiliriz

 

Bu ülkede iyi şeyler olabiliyor. Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay tahliye ediliyor. Çocuk yaşta zorla evlendirilen kız çocuklarına tecavüz suçunu affetmeyi amaçlayan tasarı gösterilen tepkiler nedeniyle geri çekiliyor. Hemen ardından anladık ki, Necmiye ve Aslı serbest bırakılmamış. Bu tasarıyı geri çekenler hiç de isteyerek çekmediler. Toplumun bir kesiminde bir çaresizlik ve umutsuzluk hali, tepkisellik ve öfke yaygın. "Çekip gitmek istiyorum", "Artık bir şey yapılamaz" diyorlar.

 

15 Temmuz sendromu

 

15 Temmuz darbe girişimi, Türkiye'nin kimyasını bozdu. Anketlerin "En güvenilir kurumlarından" olan ordunun üst düzey generalleri FETÖcülükle suçlanıyor. Devlet bürokrasisinin, emniyetin, yargının da ele geçirildiği ortaya çıkıyor. Bu tablo iktidar için bir paniğe yol açtı, Bu panik içinde OHAL ilan edildi. OHAL, ilan edilme amaçlarının çok ötesinde, iktidarın topluma bir "nizam verme" uygulamasına dönüştü. Bu tablo, Suriye'deki ateşin içimize sıçramasının da etkisiyle tırmanan PKK şiddetiyle iyice sertleşen bir iç politika kavgasına evrildi. Tutuklamalar, işten atmalar, Batı'yla restleşme tabloyu iyice karartıyor. Peki ne yapacağız? Kahrolsun diyerek, sahneden çekilip, kaderimize boyun mu eğeceğiz? Çoçuk gelinler tasarısı gösterdi ki, toplumsal tepki, yerinde ve anlamlı bir şekilde gösterildiğinde sonuç alınabiliyor. Her zaman alınacak diye bir garanti tabii ki yok. Ama, zor durumdan çıkış mümkün.

 

Yeni bir hayat kurabilme

 

Bir kaç günlüğüne hava almak için geldiğimiz Bodrum'da, Aslı ve Necmiye'nin tutukluluk hallerinin sürmesine canımız sıkıldı. Arkadaşlarımız, karamsar ruh halimizi dağıtmak için bir öneride bulundular. Mumcular yakınındaki Bahçeyakası köyüne doğru yola koyulduk. Sinan ve Sylvie'nin çiftliğine vardık. Onlar da yaşadıkları mali sıkıntılar nedeniyle yıllar önce Almanya'dan Türkiye'ye dönmüşlerdi. Sinan Sarpkan tekstil mühendisi. Hayat arkadaşı Sylvie' ile birlikte başlarını sokacak bir ev yapmışlardı. Sonra keçiler ve koyunlarla yaşama yeniden tutunmuşlardı. Şimdi kendi çabalarıyla keçi peyniri üretiyorlar, meraklısı olan tanıdıklarına, dünyanın en güzel pizzalarını tattırıyorlar. Yeniden tutundukları hayatın tadını çıkarıyorlar. İki gelişme daha: AB Parlamentosu, Türkiye ile üyelik müzakerelerini askıya alırken, Deniz Baykal, Ahmet Türk'e destek için Mardin'e gidiyordu. Umudu yitirmemek gerekiyor. Türkiye önemli bir ülke. Demokrasi konusunda önemli birikimleri var. Daha çok yol alacağız.

- Advertisment -